Belföld

Novák Katalin aláírta a katatörvényt

Cikkünk frissül…

Novák Katalin hétfőn aláírta a katatörvény módosítását – jelentette be a Facebookon.

Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam. Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható,

írta a bejegyzésben a köztársasági elnök.

Hozzátette ugyanakkor, hogy érzékeli a felháborodást és azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való alkalmazkodás.

Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket. Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.

tette hozzá Novák.

A bejegyzésben írt arról is, hogy rendkívüli időket élünk és hogy a háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja a hétköznapjainkat.

A köztársasági elnök úgy véli, hogy „rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség”, majd megjegyezte:

Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.

„Összefogás, kölcsönös felelősségvállalás és belátás – ez segít minket túl a nehezén. Csak így maradhatunk talpon” – zárta bejegyzését Novák Katalin.

Tiltakozik az ellenzék

A Momentum ifjúsági tagozata hétfőn festékszóró segítségével kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá. A párt az aláírásról szóló hír megjelenése után azt írta Facebookon, hogy

Nem hagyjuk annyiban! KÉSZÜLJETEK!

Hozzátették, hogy „Novák Katalinnak és a Fidesznek köszönhetően a 400 ezer katakárosult országa lettünk”. A Párbeszéd egyszerűen szégyennek nevezte a történteket. A párt közleményt is kiadott, amelyben azt írták:

Novák Katalin ma már – elvileg – nem Orbán Viktor beosztottja, de a mai cselekedetével ezt egyszer s mindenkorra cáfolta. Köztársasági elnökként elvileg neki kellene kifejezni a nemzet egységét és őrködnie kellene az államszervezet demokratikus működése felett, de ő inkább az egyik első intézkedései között villámgyorsan létbizonytalanságba taszít 450 ezer katás vállalkozót és családjaikat. (…)Ilyen válságos időkben egy felelős államfőnek nem a bizonytalanság elmélyítése a feladata, hanem a kiszámíthatóság biztosítása az emberek és a piac felé.

A Momentum később bejelentette, hogy hétfő este fél 9-re tüntetést szervez a Sándor-palotához.

A DK-s Vadai Ágnes Novák bejegyzése alá azt kommentelte: „Idén extra milliárd az ön hivatalának. Van az a pénz, amiért jól fog a golyóstoll, igaz?”

A Mi Hazánk Mozgalom egy közleményben azt írta, hogy a katatörvény módosítása miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ezzel kapcsolatban kedden délelőtt tartanak sajtótájékoztatót.

A Jobbik a Facebookon jelentette be, hogy ugyancsak az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény miatt, de a bejegyzésben hosszabban is kifejtették a véleményüket és végtelen arcátlanságnak nevezték a kormány lépéseit:

Míg elnök asszony Brazíliában futott és mosolygott, addig a magyar kormány újabb közel félmillió honfitársunk életét tette tönkre, több százezer családot sodort veszélybe. Rekordsebességgel erőszakolta át a katát kinyíró törvényt, mindezt úgy, hogy ismét semmibe vette a szakmát és a magyar emberek akaratát. Míg Budapesten és az ország több pontján napok óta több ezer ember tiltakozik az utcán a jövőjükért, addig a kormány semmi mást nem tett, mint megemelte az államtitkárok és a miniszterek fizetését. Míg a magyar emberek, főként kisvállalkozók azon aggódnak napok óta, hogy augusztustól miből fizetik ki a villanyszámlát, addig a kormánytagok többsége legfeljebb azon aggódik, hogy elég egy hajót bérelni az adriai nyaralásra vagy vegyenek-e egy sajátot?

Kapcsolódó
Katatüntetés: Két embert sokkolóztak, öt embert előállítottak rendőrök
Élő tudósításunk a hétfői katatüntetésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik