Élő Belföld

3,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak júliustól

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartotta meg csütörtökön délelőtt a negyedik Orbán-kormány utolsó kormányzati sajtótájékoztatóját.

A kormányzati tájékoztatón elhangott legfontosabb állítások:

  • Kormányzati beavatkozás nélkül jelenleg 13 százalékon állna az infláció. A rezsicsökkentés, a hatósági árak bevezetése és más intézkedések miatt 8,9 százalék.
  • Az infláció mértékének megfelelő nyugdíjamelés jön júliusban, ez 3,9 százalékos tényleges emelést, és visszamenőleges egyösszegű kompenzációt jelent majd a 8,9 százalákos infláció erejéig.
  • A kis benzikutak védelme érdekében a kormány nem tervez szociális jellegű intézkedéseket, a benzinárstopot fenntartja.
  • Július végéig marad az élelmiszerárstop is, utána a lehetőségeket megvizsgálva felülviszgálják az árkorlátozó intézkedéseket.
  • Marad a rezsicsökkentés is.
  • Várhatóan május 16-án alakul meg az új Orbán-kormány.
  • Az Európai Bizottság javaslatára az egyszereplős közbeszerzések 15 százalék alá csökkentését vállalja a magyar kormány.
  • Konkrét ügyek is szereplenek az Európai Bizottság jogállamisági kifogásai között, de az nem derült ki, melyek ezek.
  • Gulyás szerint az orosz gáztól lehetetlen függetlenedni, a kőolajfüggőségünket pedig az oldaná meg, ha találnánk itt egy olajmezőt.
  • Orbán Viktor nem tervez kijevi utazást.
  • Legközelebb 2024-ben várható három százalék körüli költségvetési hiány.

Legközelebb 2024-ben várható három százalék körüli költségvetési hiány

A kamatstop meghosszabbításáról még nem döntött a kormány, elképzelhető, hogy azt fokozatosan vezetik ki, mondta a miniszter.

Van-e olyan időbeli vagy költségbeli határ, amikor már nem lesz fenntartható a jelenlegi költségvezés szerkezete? — kérdezte az RTL Híradó riportere.  — Mik azok a számok, amelyek mentén a rezsicsökkentés kivezetése szóba kerülhet?

Gulyás Gergely a kérdésre konkrét választ ugyan nem adott, de kijelentette, hogy olyan intézkedéseket fognak elfogadni a hiánycsökkentés érdekében, amelyek nem érintik az embereket. A miniszter újra elismerte, hogy a költségvetés kiánya megnőtt. Az idei, 5,9 százalékra tervezett hiányt ugyan szerették volna 4,9-re csökkenteni, de már most látszik, hogy ez nehézségekbe ütközik, és szükség lesz újabb intézkedésekre. Ugyannakkor még egyszer mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy nem lesz megszorítás, mert polgári kormányok nem szoktak megszorítani, szerinte az a „baloldal hitbizománya”.

Gulyás azt mondta, a 3 százalék kölüli hiánycél szerinte valószínűleg csak a 2024-es kölcségvetésben lesz majd elérhető.

Hozzátette: a rezsicsökkentés megtartásához is szükség lesz újabb intézkedésekre, és jelenleg azt próbálják kitalálni, hogyan tudják a költségvetési egyensúlyt és a rezsicsökkentést is egyszerre fenntartani. Ezek a döntések még nicsenek előkészítve, és szereinte ilyesminek a bejelentése az év elején várható.

Orbán nem tervez kijevi látogatást

Orbán Viktor vagy valamelyik kormánytag tervez-e kijevi látogatást? – hangzott a kérdésünk. Gulyást nem tudott ilyen tervről beszámolni.

A jelek szerint az Európai Unió fogja fizetni az ukrajnai újjáépítést a háború után, vetette fel a Magyar Fórum újságírója. Igazságosnak tartja-e a miniszter? — kérdezte.

Gulyás erre azt mondta, nem tartaná igazságosnak, de ez a kérdés jelenleg nincs is napirenden, minthogy még azt sem lehet tudni, hogy meddig tart még a háború.

Ha találunk egy olajmezőt, az gyorsan megoldja a helyzetet

Milyen intézkedéseket tett a kormány az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésére? – kérdeztük, hozzátéve, hogy a lengyelek az év végére függetlenednének az orosz gáztól.

„És ön ezt elhitte?” – kérdezett vissza Gulyás, aki szerint ez a kijelentés hihetetlen, az orosz gáztól nem lehet függetlenedni, erről azonban megszűnt az őszinte beszéd az európai politikában. A kőolaj esetében pedig „ha találunk itt egy olajmezőt, az gyorsan megoldja a helyzetet”. A kormány boldog lenne, ha ilyen áron máshonnan vásárolhatnánk a gázt, de nem ez a helyzet, mondta. A magyarországi gáztározóknál most kezdődik a feltöltési időszak, mondta, jelezve, hogy ilyenkor a legkisebb a bennük található gázmennyiség.

Gulyás előzőleg a Telex kérdésére arról beszélt, a kormány nem tart attól, hogy a Gazprom felmondaná a gázszállítási szerződést, mert mi fizetünk nekik.

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e az idei költségvetés kiigazítására, és az mekkora mértékű lesz, Gulyás nem mondott konkrét számot. Ami szerinte fontos, a hogy a 4,9 százalékos hiányt tartani tudják, de a háború és annak következményei miatt adódnak nehézségek. Ilyen nehézségként említette, hogy az állami intézmények rezsiköltségében 250 milliárd forintos töblet mutatkozik.

Bízuk abban, hogy ezt tudjuk kezeleni

— mondta a miniszter hozzátéve, hogy ha a probléma eléri a toleranciaküszöböt, akkor hozzá kell nyúlni az idei költségvetés számaihoz.

Gulyás szerint nem lesz adóreform

A Magyar Nemzeti Bank kilátásba helyzete, hogy  a közeli jövőben egy kétéves stabilitási programot tesz le a kormány asztalára, és adóreformra vonatkozó javaslatcsomagot is megfogalmaznak.

Gulyás elolvasná az anyagot, és után a tud véleményt mondani róla, adóreform szükségességét azonban jelenleg nem látja.

Lesz-e még miniszter Gulyás Gergely?

Marad-e a pozíciójában Gyulyás Gergely? — kérdezte egy újságíró.

2018-ban úgy gondolta, hogy a Fidesz frakcióvezetője marad, de miután felmerült a lehetőség, úgy gondolta, hogy a magyar kormány tagjának lenni megtiszteltetés. A saját jövőbeli pozíciójáról azonban nem nyilatkozott, azt mondta, a következő kormány minisztereinek listáját a miniszterelnök fogja közzétenni.

Konkrét ügyek is szerepelnek az Európai Bizottság jogállamiságot firtató levelében

Gyulyás Gergely újságírói kérdésre elismerte, hogy konkrét ügyek is szereplenek a Bizottság levelében, de nem tudja, hogy a levél tartalmát nyilvánosságra lehet-e hozni, azaz ebben az esetben Brüsszelnél pattog a labda.

Ami a magyar kormány válaszának nyilvánosságra hozatalát illeti, Gulyás szerint Magyarország az uniós tagállamok gyakorlatának megfelelően fog eljárni.

Kap-e 15 milliárdos támogatást Szombathely a belső úthálózatára?

Az ellenzéki vezetésű Szombathely a közgyűlésén csütörtökön dönt arról, hogy 15 milliárd forint támogatást kér kormánytól a belső úthálózata fejlesztésére. A fideszes vezetésű Zalaegereszeg nemrég kapott hasonló támogatást, emlékeztetett az Azonnali.hu újságírója. Számíthat-e hasonló támogatásra Szombathely? — kérdezte.

Gulyás azt mondta, megvárják a közgyűlés döntését, és meg fogják viszgálni, hogy a város mire kér támogatást.

Ha ellátási hiányt okoz, akkor nem lesz fenntartható az árstop

Egyelőre azonban nem okoz.

Minden esetben, ha lejárna az intézkedés, azt vizsgáljuk meg, hogy az árat fenn tudjuk e tartani. Ha ellátási hiányt okozna az intézkedés, akkor az árstop nem lesz fenntartaható

—  mondta Gulyás Gergely.

Az árstop felülvizsgálatára két-három havonta ad magának lehetőséget a magyar kormány —  tette hozzá.

Gulyás nem számít tömeges felmondásra az egészségügyben

A vészhelyzeti intézkedések kivezetésével megszűnik az egészségügyi dolgozókra vonatkozó felmondási tilalom.

Arról, hogy számít-e felmondási hullámra az ágazatban, Gulyás azt mondta, hogy az orvosok esetében a nagy arányú béremelés miatt ilyesmire nem számít.

Gulyás szerint az ápolóknál is 72 százalékos béremelés történt. Mivel az emelés alacsony bázisról indult, nem állítja, hogy ezek a fizetések megfelelők, de ennek ellenére nem számít tömeges felmondásra.

Az egyszereplős közbeszerzések 15 százalék alá csökkentését vállalja a magyar kormány

Az Európai Bizottság levelében olvasható-e olyasmi, hogy az gyermekvédelmi törvényen kellene változtatni, érintik-e ezt a kérdést? —  tette fel a kérdést az RTL Híradó újságírója. Gulyás erre azt mondta, a helyreállítási alappal kapcsolatban biztosan felmerült a kérdés, azt azonban, hogy a Bizottság mostani levelében szerepel-e, meg fogja nézni. A gyermekvédelmi törvényen azonban szerinte a népszavazás eredményének tükrében nem kíván változtatni a kormány.

Az egyszereplős közbeszerzések arányát Magyarország 15 százalék alá csökkenti

—  közölte a miniszter arra a felvetésre hogy az Európai Bizottság egyik fő problémája a magyarországi jogállamisági kérdésekben éppen az egyszereplős közbeszerzésekre vonatkozik.

Az igazságszolgáltatás vonatkozásban a bírák kirendelésével kapcsolatban merültek fel kifogások, ezen jogszabály-módosítással lehet korrigálni a miniszter szerint.

Mikor alakul meg az új kormány?

A május 16-dikai héten várható a kormány megalakulása, mondta a miniszter a Mandíner újságírójának kérdésére.

Nincs a piaccal szembeni rossz szándék az árstop fenntartásában

Gulyás szerint azért nem beszélnek az árstop fokozatos kivezetéséről, mert az árakat befolyásoló helyzet gyorsan változik. Azért hosszabították meg most július végéig az árkorlátozó intézkedéseket, hogy egységesítsék, azok mikor járnak le. Ha a helyzet majd megengedi, akkor fognak dönteni ezek kivezetéséről, de ez ma még nincs napirenden.

Nem tudni, mikor jön a pápa Magyarországra

Orbán Viktor vatikáni látogatása során meghívta Ferenc pápát Magyarországra, de még nem lehet tudni, mikor érkezhet az egyházfő. Gyulyás a Magyar Hírlap kérdésére azt mondta, hogy ebben nem nyilatkozna, ha a Vatikánnak erről közölni valója van, akkor ők megteszik majd. Szerinte a magyar kormány intézkedéseinek egyes elemeit támogatja az egyházfő, ami a miniszterelnök legutóbbi vatikáni látogatásából kiderült.

Van-e terv arra, ha az európai uniós források mégsem érkeznek be?

Terv mindig mindenre van, de azért nem számolunk ezzel, mert európai uniós tagok vagyunk, az EU-ban szövetségeseink vannak, és a Bizottságra sem lenne szerencsés úgy tekinteni, hogy a rá vonatkozó jogszabályokat nem tartja be

— válaszolt Gulyás Gergely a kérdésre hozzátéve, hogy reméli, a helyreállítási alapról szóló szerződés is aláírásra kerül.

A fővárosnak nem lehet oka panaszra

Karácsony Gergely főpolgármester nemrég bejelentette, hogy bajban van a fővárosi közösségi közlekedés, és segítségért fordult a kormányhoz.

Gulyás szerint a fővárosnak és a kerületeknek járó pénzeket jogszabályok rögzítik, a fővárosnak nem lehet oka panaszra, és reméli, hogy országos politikia ügyek helyett a jövőben inkább a főváros ügyeivel kíván foglalkozni a városvezetés.

Marad a rezsicsökkentés

Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója nagy feltűnést keltve nemrég azt mondta, hogy a rezsicsökkentés nem jó. Gulyás szerint az emberek nagy többsége viszont jónak tartja a rezsicsökkentést. Szerinte van olyan vagyoni helyzet, ami más véleményt tesz lehetővé, de a miniszter úgy látja, a magyarok többsége nem ilyen vagyoni helyzetben van.

Az árstop intézkedései és a rezsicsökkentés beváltak, a mi célunk ezeknek az intézkedéseknek a megtartása

— válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy fenntartja-e a kormány a rezsicsökkentést.

Szociális kompenzációt nem tervez a kormány üzemanyagár-ügyben

Hatszáz kisebb benzinkút kilencven százaléka tönkremehet az árstop miatt —  vetette fel az ATV újságírója. Azt kérdezte, hogy elképzelhető-e a kompenzáció szociális alapú átgondolása, de Gulyás azt mondta, hogy nem, azaz fenntartják az árstopot.

Július elején jön a nyugdíjemelés

3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől, és a megelőző hat hónapra vonatkozó emelést július elején egy összegben kapják a nyugdíjasok — közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezzel a jegybank által elismert 8,9 százalékos inflációt kompenzálják, tette hozzá.

Gulyás: 13 százalék fölötti infláció lenne Magyarországon

A kormány szomorúan állapította meg, hogy a háború miatt egész Európában növekedik az infláció, növekednek az árak. Az árstop több mint öt százalékkal csökkenti az inflációt. E nélkül 13 százalék fölötti infláció lenne Magyarországon.

Mindaddig, amíg a növekvő inflációt ezzel tudjuk féken tartani, addig ezek az intézkedések indokoltak

— mondta Gulyás Gergely.

Miről lesz szó csütörtökön délelőtt?

Marad az üzemagyag- és élelmiszerárstop július végéig, amit Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. Erről jó eséllyel szó lesz a mai kormányinfón, ahogy arról is, hogy a szerdai háborús hírek szerint a Gazprom felfüggeszette a gázszállítást Lengyelország és Bulgária felé. Utóbbi azért fontos Magyarország szempontjából, mert az orosz gáz Bulgária területén érkezik hazánkba. Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az orosz gázszállítás leállítására reagálva szerdán kijelentette, hogy az a jelenlegi szerződés súlyos megszegése, és zsarolásnak minősül, ami miatt felülviszgálják az orosz gázszállítási szerződéseket, ide értve a Magyarország és Szerbia irányába haladó gáztranzitot is. Az Európia Bizottság szerdán bejelentette a hazánk elleni jogállamisági eljárást is, erről is szó lehet a sajtótájékoztatón.

Lassan kezdődik a Kormányinfó

A meghívó szerint csütörtökön reggel kilenckor kezdődik a kormányzati sajtótájékoztató, de a szokásoknak megfelelően valamennyi késés várható a kezdésben.

Olvasói sztorik