Belföld csatatér '22 - veszprém 3. evk

„Lefújták a meccset, nincs rossz viszony”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az utolsó héten derült ki, hogy Márki-Zay Péter nem csodafegyver, az ellenzéki összefogás nem fogja tudni megszólítani a törzsszavazóin túl a hezitáló szavazókat – mondta a 24.hu-nak Navracsics Tibor, a Veszprém 3-as választókörzet új országgyűlési képviselője. A fideszes politikus szerint nehéz feladat vár a kormányra a gazdasági helyzet miatt, de nem vár széleskörű megszorításokat, hisz „nem azoktól kell elvenni a pénzt, akiknek amúgy sincs”. Rig Lajos úgy látja, hogy a háború befolyásolta az emberek április 3-i döntését, ő is kapott olyan üzenetet volt osztálytársától, hogy „menjél te háborúzni, Lajos”. Uzsán, Hegymagason és Balatonrendesen is megpróbáltuk megfejteni, hogy a fideszes tarolás közepette miért szavaztak ezekben a falvakban többségében mégis az ellenzék jelöltjére. És még egy ukrán menekülttel is találkoztunk.

A tavasz a legszebb, napsütéses, pólós-rövidnadrágos arcát mutatta, még leégni se volt nagy feladat a választások után szűk két héttel. A tapolcai körzet, amit Navracsics Tibor a várt szoros eredményhez képest magabiztosan nyert meg, már túl is lépett a választásokon. Mindenki dolgozik tovább, egyedül a fideszes politikus ellenfele, Rig Lajos élete változott meg. A most már volt jobbikos politikus visszavonult a pártpolitikától, és a vereség hatására úgy döntött, visszatér az egészségügybe.

Azonban, még mielőtt mentőautóba ülhetett volna, feladatok vártak rá. Például le kellett szed(et)nie a választási plakátjait. Az utolsó Csatatér-riportunkat, a választás értékelését e tevékenység közben ejtettük meg. Elkísértük Rig Lajost Uzsára és Lesenceistvándra, de győztes ellenfelével, Navracsics Tiborral is tudtunk találkozni egy nappal korábban, épp azelőtt, hogy Tapolcán átvette a mandátumát. Ezen kívül elmentünk abba a néhány faluba is, ahol az ellenzéki jelölt győzni tudott, mert országosan is kuriózum az olyan község, ahol erős maradt az ellenzék.

Kapcsolódó
Van-e titkuk azoknak a falvaknak, ahol az ellenzék nyert?
Akadnak olyan falvak, ahol botrányok hajtották az ellenzék malmára a vizet, máshol a település elhelyezkedése vagy épp a vezetője miatt húzhatták a szavazók az ikszet az ellenzékre.

A cirka 360 fős Uzsán egy fia Rig-plakáttal sem találkoztunk, ezeket már leszedhették korábban. Az egykori ellenzéki jelölttel azonban el tudtunk beszélgetni.

2015-ben és 2018-ban is nyertünk ezen a településen. Ez egy alvófalu, innen a környező városokba járnak be dolgozni az emberek – magyarázta Rig. Szerinte azért költöztek Uzsára a fiatalok, mert olcsó és jó ingatlanok voltak a piacon. Hogy miért nyert itt, ő se tudja pontosan, „az egészségügyi múltból volt az ismeretség, ami a szavazati arányt felhúzta” – saccolta. Abban biztos, hogy amikor eljött fórumozni, mindig nagy volt az érdeklődés iránta. Rig Lajos elégedett is, meg nem is:

Mit érzek? Csalódottságot, amit április 3-án is. Meglepetés volt ez, senki sem számolt ilyen arányú győzelemmel és vereséggel, még a Fidesz sem.

A háború befolyásolta szerinte az emberek döntését, meg hogy „ugyanazokat az egybites mondatokat ismételte” a Fidesz. A falvakban nagyon átment a háborúpárti ellenzékről szőtt narratíva: „egy volt osztálytársam Kővágóörsről rám írt, hogy menjél te háborúzni, Lajos”.

Mohos Márton / 24.hu

És akkor az elégedettség oka: „44,5 százalékot értem el, az eddigi legtöbb szavazatot kaptam”, ráadásul idén alacsonyabb volt a részvétel 2018-hoz képest. Rig szerint sokan szavaztak rá, de az ellenzéki pártlistára már nem, ez okozhatta a releváns vokskülönbséget a tapolcai körzetben az ellenzéki listára és magára az ellenzéki jelöltre leadott szavazatok száma közt.

Azt mondta, a választás estéjén negyed 11-ig izgultak, először a falvak beérkező szavazataival Navracsics húzott el, aztán 3 százalékra felzárkózott Rig az ajkai és tapolcai voksokkal, de késő estére kiderült, ez sem elég a fordításhoz.

Pedig a kampánya jól sikerült, és épp azért, mert nem követte a központi előírásokat, alig tett ki országos politikai ügyeket a Facebookjára. Még a mobilját is megmutatta, hogy igazolja: „1778 olyan e-mail van, amit fentről küldtek és nem nyitottam meg”. Mindenesetre nem tartja Márki-Zay Pétert bűnbaknak, bár az előválasztáson szerinte átgondolhatták volna a pártok, indulhasson-e civil jelölt.

Riggel már civil ruházatban találkoztunk, rövidnadrágban, „Tapolca” feliratú melegítőben jött a plakátszüretre is, készül a polgári életre hét év parlament után. Május 15-től mentőzik, valamint „jelentkeztem a Veszprém megyei kórházba altatóasszisztensnek, másodállásba”. Közben elkezdte visszaadni hivatali eszközeit, bérleményeit. Az új élete szerinte „vízválasztó lesz, mert ilyenkor mutatkozik majd meg, ki az igazi barát, aki ilyenkor is az ember mellett marad” – utalt arra, hogy már nem az Országgyűlésben fog dolgozni. Ami hiányozni fog neki az ottani munkájából, hogy bevitte az egészségügyi dolgozók hangját a parlamentbe, és elindított olyan kezdeményezéseket, mint az SMA-s beteg gyerekek gyógyszertámogatása.

Uzsa hangja

Uzsán kérdezgettük az utca emberét is, mi okozhatta Rig 113:77-es arányú győzelmét. Érdemes megemlíteni, hogy Uzsa mellett egy német cég működtet bazaltbányát (egy ilyen nyitása ellen tiltakoznak régóta a szomszédos Sümegprágán), az egész falun meglátszik ez. Egyfelől a község nagyrészt egyszintes, kettesével egybeépített bányászlakásokból áll, másrészt

döbbenetesen csinos, rendezett, gazdag falu benyomását nyújtja, ahol minden közút tükörsima, a központi park szökőkútjában csobog a víz, csak néha egy-egy kamion és a halk, távoli morajlás jelzi: itt zsigerileg van jelen az ipar.

Csinosan felöltözött hölgyet állítottunk meg a falu főutcáján, aki szintén érdekesnek tartja az eredményt, hisz csomó állami pályázatot nyert már meg a település. „Megmondom őszintén, én is a Rig Lajosra szavaztam” – vallott színt a hölgy, aki nem kedveli a polgármestert, hisz az „erősen nyal” a kormányoldal felé.

Itt jött az igazi meglepetés: alanyunk közölte, listán a Fidesz-KDNP-re szavazott, mivel az ellenzék „nem állított olyan jelöltet, aki meggyőzött volna”. Ezzel Márki-Zay Péterre utalt, alátámasztva több olyan véleményt (például Jakab Péter Jobbik-elnökét), amely szerint Márki-Zay miatt úsztak el az ellenzék esélyei.

Az egészségügy miatt volt Rig Lajos szimpatikus. Mi azért szembesültünk azzal, hogy itt van Sümeg, itt van Tapolca, és szakrendelések szűntek meg, és én emiatt szavaztam Rig Lajosra.

Szerinte csak kevésbé fontos pályázatokat tudott a falu megnyerni, hogy például „legyen itt egy sütögető akármi”, de például abban nem tudtak előre jutni, hogy ne kelljen Ajkára vagy Veszprémbe mennie szakrendelésre. Sorolta az osztálymegszűnéseket, orvosáthelyezéseket, amik nehezítik a helyzetet, aztán nincs elégséges terhesgondozás, nőgyógyászati ellátás sem. Hozzátette általános kritikaként, hogy a stadionépítésekkel sem ért egyet.

No, de miért éppen Uzsa lett Rig mentsvára, nem akármelyik környező falu? Az asszony szerint azért, mert „Uzsa évtizedeken keresztül nagyon baloldali település volt. Állami tulajdonban volt a bánya, itt mindenki párttag volt, akkor kaptál vállalati lakást is.”

Mohos Márton / 24.hu

Miközben serényen szépítették többen a falut húsvétra, újabb emberekkel tudtunk beszélni (bár többen nem akartak, nem mertek inkább megszólalni, és volt, aki azzal a poénnal ütötte el a kérdést, hogy a Kétfarkú Kutya Pártra szavazott – Uzsán egy szavazatot kapott az MKKP jelöltje, listán pedig 8 fő döntött mellettük). Akadt, aki azt mondta, „ez a falu mindig baloldali volt”, főleg az idősek az ellenzékiek itt. „Sokan vannak azok is, akik a régi Jobbikra szavaztak”, amit Rig is képviselt, hangzott el mástól. Egy ellenzéki szavazó azt mondta, „nem a Lajos a népszerű itt, hanem az ellenzék”, ő amúgy normális figurának tartja Riget, „aki ebben az egészségügyi témában otthon van”, Navracsics pedig csak egy disznóvágáson jelent meg.

A falusi kisbolt előtt aranyfácánt kortyolgató férfi is arról beszélt, hogy a helyi nyugdíjasok támogatták inkább Riget. No és még egy nézőpont: „Inkább az volt, hogy ne Budakesziről irányítsák ezt a térséget, hanem Tapolcáról” – utalt a férfi Navracsics Tibor Pest megyei lakhelyére.

Közben befutott egy férfi, akivel azon ment a matekozás, hányan is dolgoznak helyből a bányában. Kezein számolta, arra jutott, hogy maréknyian. Hogy hol dolgoznak akkor a helyiek? „Ki merre tud, Tapolcán, Sümegen.” Kiderült az is, szép számmal vannak itt fiatalok, kihaltak az öregek, sok üres lakás volt, aztán délebbre, a Balaton felé megfizethetetlenek lettek a lakások, itt még jó áron voltak, sok fiatal költözött Uzsára.

Mohos Márton / 24.hu

Uzsa után átautóztunk a szomszédos Lesenceistvándra, aminek polgármestere, Tóth Csaba szintén jó viszonyt ápol a kormánypárti körökkel, ott volt azon az ajkai sajtótájékoztatón is, amin Fenyvesi bejelentette, esélytelenként inkább nem indul el a választáson. Rig Lajos mesteri gyorsasággal rángatta le az itteni oszlopokról a még le nem szedett plakátjait, csippentette el a gyorskötözőket, majd dobta be a Fordja egyre telítődő csomagtartójába. Itt búcsút intettünk, hogy átmenjünk a Szent György-hegy lábánál fekvő Hegymagasra.

A bebírók döntöttek?

Ugyan Hegymagason nincs bánya vagy ipar, ellenben egyre több a városról beköltöző. Nem csoda, a Szent György-hegy lábánál terül el a község, a Badacsonyra megszólalásig hasonlító tanúhegy jelentős része is idetartozik borvidékével, balatoni panorámájával.

Hegymagas ezért vonzó a Balaton-felvidéki idillt keresőknek, sok művész és értelmiségi vert itt tanyát. A nagy kép, ami kirajzolódott itt, arra utalt, ennek is szerepe lehetett abban, hogy Rig 89:66-ra megverte Navracsicsot.

Hegymagason napközben kevés ember mozgott az utcán. Egy cókmókkal hazafelé baktató idős úr válogatott szitkokkal nyilvánított véleményt az ellenzékről, majd közölte, nem szavazott senkire, a Fideszt se csípi. A régen kohász-olvasztárként dolgozó férfi szerint Márki-Zay Péter „olyan hendebende” figura, meg különben is, „összeálltak ezzel a Gyurcsánnyal”. Rigről se volt jó véleménnyel, imitálta nekünk, látta, ahogy szédelegve ment a parlamentben. Hozzátette, van barátja, aki még mindig az MSZMP-re szavazna, ha tehetné, ez magyarázhatja szerinte az ellenzéki érzületet.

„De magasak maguk, vigyázzanak, ha leülnek, tökön ne rúgja magukat a nyúl” – sütötte el a húsvéti viccét, majd odébbállt.

Nagy, fekete, lomha talált kutyája mellett állt a kapuban egy középkorú férfi, aki jól ismeri Rig Lajost, dolgoztak is együtt. „Itt még sok vöröskönyves van” – erősítette meg a helyi baloldaliság erejét a 16 éve Tapolcáról ideköltözött férfi, aki viszont elkötelezett Fidesz-szavazó. Ő annyit mondott, reméli, hogy Rig visszatér az eredeti értékeihez, hisz „régi jobbikosként volt az igazi”.

Mohos Márton / 24.hu

Egy idős nő, aki másfél-két éve költözött 16 éve meglévő nyaralójába, közölte, jókat hallott Rigról, ezért rá szavazott. Tapolcán találkozott is vele az aláírásgyűjtéskor. „Tapolca világéletében jobboldali volt” – definiálta Rig fellegvárát, majd hozzátette, Hegymagason meg sok a nyaraló ember, bár „a nyaralók között viszont tabu a politika”. A hölgynél nem volt kérdés, hogy az ellenzékre szavaz, őket pedig Rig képviselte helyben. Az biztos, hogy Hegymagas sokat változott, másfél évtizede még kétszáz körüli lakosa volt, most már a háromszázat közelíti a népesség, nyilván a sok betelepülő okán.

Menekültek az idilli faluban

Megdöbbentő, de a háború szele az embert egy Balaton-felvidéki magyar faluban is eléri. Egy fiatal szőke, teregető nőt szólítottunk meg, aki angolul válaszolt. Kiderült, hogy Nadja gyermekével a Harkiv környéki Poltava városából menekült el a háború elől, amúgy angolt tanított a krízis előtt. Rokonai egy veszprémi üzemben dolgoztak, így kerültek ők is a megyébe. Békés hangon magyarázta nekünk, hogy férje és szülei is Poltavában maradtak, no meg hogy reméli, mielőbb véget ér az egész hadakozás, és hazatérhetnek.

Mohos Márton / 24.hu

Balatonrendes, a néma ékszerdoboz

Túl voltunk az áprilisi nap delelőjén, ami úgy égetett már, mintha egy júliusi késő délután lenne. Hogy ezért, vagy sem, alig találkoztunk valakivel az északi part egyik legapróbb falujában, Balatonrendesen. Akivel mégis sikerült, az nem itteni lakos, a Balatoni Bringakörút építésén dolgozott vagy épp nyaraló volt.

„Rig Lajos egy bunkó” – mondta el sommás véleményét egy nyugdíjas nő, aki épp a vasúti megállóhoz igyekezett súlyos táskával. Ő volt az egyetlen helybeli, akit sikerült elcsípnünk, és aki elmondta, a Fideszre szavazott. Szerinte Rig iszákos, és különben is, „bemocskolta az egészségügyet”, amivel alanyunk elégedett, őt mindig jól látták el. A sok év csúszással épülő, a helyi képviselőktől független bringakörutat is felhozta példának, miért jobb a fideszes jelölt:

Itt ez a kerékpárút, kérte a Rig Lajos, hogy legyen, hát nem épült. Idejött a Navracsics, már épül is.

Balatonrendes azonban 48:46 arányban mégis Rignek szavazott bizalmat. Akikkel tudtunk pár szót beszélni, azok nem találtak erre magyarázatot, de azért rendre előkerült a rekultiváció előtt álló (bár minimális szinten még kitermelést folytató) bánya ügye, amit jó ideig sittel akartak feltölteni. Amikor a botrány már jókora volt és a kampányban is előkerült, Navracsics is foglalkozott vele, és igyekezett megoldást lelni. Személyes garanciát is vállalt, hogy nem fogják 40 éven át a gyanús eredetű építési törmeléket idehordani, feltöltve a bányát. A szavazás helyi eredménye azonban azt jelezheti, Navracsics későn reagált a történtekre.

Mohos Márton / 24.hu

Megjött az új fiú

Tapolca főterén beszéltünk a Rig Lajostól eltérően nem rövidnadrágban, hanem öltönyben megjelenő Navracsics Tiborral, aki épp mandátuma átvételére készült. Elmondta, igazán csak Uzsa esetében értette meg, miért nem neki szavazott a többség bizalmat: „Uzsa hagyományosan a Fidesz számára vesztes falu”. De mindegy is, hisz így is pazarnak tartja az elért eredményét, majdnem 24 ezren szavaztak rá, „ez a legtöbb, amit jelölt eddig kapott ebben a választókerületben”.

Valószínűnek tartja emiatt, hogy nem csak a biztos fideszes szavazók voksoltak rá. Szerinte az utolsó hétig várhattak az ellenzéki szavazók, hogy kapnak-e valami jelet az ellenzéki tömbtől. Navracsics felidézte, egy szavazó azt mondta a kampányhajrában a Telexnek, „ő már csak az Ördög Ügyvédjében bízik”. Aztán nem történt  semmi, így e szavazók otthon maradtak, esetleg voksoltak a Fideszre. A volt uniós biztos szerint

a Jobbiknak sem igazán sikerült a mutatvány, hogy bejöjjön balközépre és magával hozza a szavazóit.

Navracsics nem merte a választások estéjén elkiabálni a győzelmet, hisz a fideszesebb falvak eredményei jöttek be elsőként. „Az volt a célom, hogy a két nagy városban kicsit kapjak ki és a falvakban nagyon győzzek”, ez pedig sikerült, magyarázta. Rig már este 11 előtt gratulált.

Szerinte „elképesztő nagyképűség lenne kimondani”, hogy tökéletes volt a kampánya, követtek el persze hibákat, de nagyra nem emlékszik. „Én hittem a lakossági fórumokban, Lajos nem”. Minél több helyre kellett eljutnia személyesen, hisz „én voltam az új fiú a választókerületben”. Rignek hét évnyi előnye volt beágyazottság terén, Navracsics pedig öt évig nem is élt az országban. Országosan szerinte a célegyenesben dőlt el a verseny:

Az utolsó héten derült ki, hogy Márki-Zay Péter nem csodafegyver, az ellenzéki összefogás nem fogja tudni megszólítani a törzsszavazóin túl a hezitáló szavazókat, az is kiderült, hogy a jobbikos törzsszavazókat sem, és ez eldöntötte a Fidesz és Orbán Viktor javára az egészet.

Szerinte helyben normális volt a kampány, bár a veszprémi választási versengések annak idején sportszerűbbek voltak. Riggel nem maradtak rosszban, „onnantól kezdve, hogy lefújták a meccset, nincs rossz viszony” a fideszes politikus szerint.

Mohos Márton / 24.hu

Navracsicsnak lett tehát egy új pozíciója az eddigiek (két kormánybiztosság, egyetemi kuratórium vezetése, oktatás) mellé a képviselőséggel, és úgy fest, miniszter is lehet belőle.

A körzetben szilárd tervei még nincsenek, bár néhány projekt már zajlik (ajkai fertőző osztály felújítása, kerékpárút-projekt Tapolca és Szigliget között stb.). Országosan nem lesz egyszerű a kormánynak, főleg gazdaságilag, de Navracsics Tibor nem vár széleskörű megszorításokat, hiszen „nem azoktól kell elvenni a pénzt, akiknek amúgy sincs”.

Megkérdeztük még, mi a véleménye arról, jót tesz-e az országnak az újabb Fidesz-kétharmad, amire buddhista jellegű választ kaptunk:

Ez olyan, mint az eső. Ez van. A választói akarat kétharmados többséget adott. Lehet mellette és ellene is érvelni, de ennek az értelmezési keretében kell dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik