Belföld

Karácsony Gergely: Példátlan támadás a főváros ellen, hogy házkutatást tartottak a Városházán

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Két helyszínen, a Városházán és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nél is házkutatást tartottak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfő reggel az úgynevezett Városháza-ügy kapcsán – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is.

Két ötfős különítmény érkezett a Városháza épületébe, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és a főjegyző irodájába mentek be, ahol a számítógépek adattartalmát másolták át

– árulta el 24.hu kérdésére Karácsony. Kiss Ambrus számítógépét le is foglalták a főpolgármester információi szerint.

– Nagyon súlyos határátlépés történt, nyilvánvalóan kamuvádak és kreált bizonyítékok alapján indítottak nyomozást – vélte Karácsony, aki szerint példátlan támadás történt a főváros ellen. Érdekesnek nevezte azt is, hogy a házkutatások kezdetével egy időben jelent meg az Indexen egy cikk a házkutatásokról.

– Nincs semmi takargatnivalónk, transzparensen működünk. Márki-Zay Péterrel ebédeltem, és arról beszélgettünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korrupt. Ez alapján holnap akár házkutatást is tarthatnának a kormányfő irodájában, a budai Várban található Karmelita kolostorban – mondta. Szerinte ennyi erővel bárki ellen nyomozást indíthatnak.

Később a Facebook-oldalán arról írt, mától senki sincs biztonságban Magyarországon. Közölte követőivel, hogy a házkutatásokkal összefüggésben felhívta Pintér Sándor belügyminisztert, és magyarázatot követelt tőle. A leghatározottabban visszautasította és kikerte magának az eljárást, amivel szerinte a rendőrség közreműködik a Fidesz politikai érdekeit szolgáló lejárató kampányban.

Mint fogalmazott, az történt, amire Kövér László zöld lámpát adott a titkosszolgálatok vezetői előtt mondott botrányos beszédében. Az ellenzék a célpont, az elmúlt hónapokban tapasztalt titkosszolgálati megfigyelések, követések, lehallgatások után most hadrendbe állították a rendőrséget is szerinte.

Mindezt egy olyan lejárató kampány részeként, ahol pár, általunk soha nem látott fideszes beszélget, ezt egy másik fideszes lehallgatja, egy harmadik összevágja, egy negyedik fideszes pedig feljelentést tesz – és ez elég ahhoz, hogy elvigyék az általános főpolgármester-helyettes telefonjáról, számítógépéről az összes adatot, fotót, üzenetet, órákig kutakodjanak a kocsijában, a lakásában feltúrják a gyerekszobát, a spájzban belekotorjanak a száraztésztába

– írta.

Aztán feltette a következő kérdéseket:

  • Elvitték-e vajon Gansperger Gyula számítógépét, vagy félnek attól, hogy abban megtalálják az Orbán család könyvelését?
  • Elvitték-e a Berki nevű embernek a telefonját, vagy félnek attól, hogy abban sok hívást találnak Bagdy Gábortól, Tarlós István helyettesétől? Vagy a Rahimkulov testvéreket vajon kihallgatják-e?
Kapcsolódó
Kicsoda Gansperger Gyula, aki a Fidesz főkönyvelőjéből lett a Városháza-ügy kulcsszereplője?
Végigvesszük, mit csinált az elmúlt harminc évben a Fidesz egykori pénzembere, aki bevonta egykori főnökét, Bajnai Gordont is a Városháza-ügybe.
Farkas Norbert / 24.hu

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy hétfő délután eredetileg a Városházán találkoztak volna Emmanuel Macronnal, Franciaország elnökével, ám a találkozót pár nappal ezelőtt biztonsági okokból tettek át a francia nagykövetségre.

Elképesztő üzenete van ennek az egésznek

– jelentette ki Márki-Zay, aki szerint mindez azt mutatja, hogy Orbán fél a bukástól.

Az Országos Rendőr-főkapitányság lapunk és az Index megkeresésére is azt közölte az esettel kapcsolatban, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő eljárásokban a rendőrök hétfőn több helyszínen tartanak nyomozási cselekményeket. Úgy tudjuk, hogy senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként, és őrizetbe sem vettek senkit.

Az Index írt először arról, hogy a főváros el akarja adni a Városházát, ezt a főváros cáfolta, annyit elismerve, hogy előkészítő anyagok születtek az ingatlan fejlesztéséről. A cikk megjelenése után egy maszkos alak hozott nyilvánosságra több hangfelvételt, amelyeken üzletemberek beszélnek az épület jövőjéről. A tárgyalásokon részt vett többek között Gansperger Gyula egykori fideszes gazdasági háttérember, a Wallis volt vezérigazgatója, illetve Bajnai Gordon volt miniszterelnök is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik