Belföld zöldövezet

Könyörtelen, radikális zöldülést akarnak a magyarok a Greenpeace szerint

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Felmérést készítettek a környezetvédők, ennek eredménye szerint bárki kerül 2022-ben a hatalom csúcsára, komoly klímavédelmi intézkedésekre kényszerül.

A Greenpeace azt várja a választáson induló miniszterelnök-jelöltektől, hogy hozzák nyilvánosságra érdemi zöld programjukat és egy zöld miniszterelnök-jelölti vita keretében vitassák meg azt egymással.

A környezetvédő szervezet emellett a Policy Solutions és a Závecz Research által reprezentatív közvélemény-kutatást is készíttetett arról, mennyire figyeljen oda az emberek szerint a 2022-ben felálló új kormány a klíma- és ökológiai válságra majd. Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse így fogalmazott:

A magyar lakosság túlnyomó többsége zöld kormányt és zöld elköteleződésű miniszterelnök-jelöltet akar, és támogatja az olyan környezetvédelmi intézkedések bevezetését, amelyektől tisztább lenne a levegő, mindenki számára elérhető lenne a természettel összhangban termesztett, egészséges élelmiszer, csökkenne a műanyagszennyezés és a károsanyag-kibocsátás. A magyaroknak fontos továbbá, hogy védelmet kapjanak az ország tavai és nemzeti parkjai a természetkárosító állami és piaci beruházásoktól, a fosszilis energia kitermeléstől, valamint a biodiverzitást pusztító minden tevékenységtől, például védett erdeink gazdasági célú fakitermelésétől. Nagy a lakossági igény arra is, hogy a bankok csökkentsék a tevékenységük éghajlatra és élővilágra gyakorolt hatását.

Az ezerfős mintán, október 11-19. között végzett kutatás szerint a lakosság 73 százaléka fontosnak tartja, hogy az új kormány kiemelten foglalkozzon a klímavédelemmel. A Fidesz-KDNP híveinek 77, az ellenzéki szavazók 73 százaléka van így ezzel. Az egyes konkrét intézkedések közül a nagy tavaink védelme a legnépszerűbb, elsöprő többség, 91 százalék támogatja ezt. Vizeink megtartása 90 százalék szerint fontos az aszályok ellen.

Emellett a magyarok csökkentenék a növényvédő szerek arányát és széles körben elérhetővé tennék az egészséges és természetesen termelt élelmiszereket. 89 százalék támogatná az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek áfájának mérséklését 27-ről 5 százalékra. 88 százalék betiltaná a mezőgazdaságban használt vegyszereket, mint a glifozát vagy a hormonrendszerre és méhekre is káros anyagok. A lakosság 88 százaléka a nemzeti parkokat is védené az élőhelyeket, élővilágot befolyásoló tevékenységektől.

87 százalék szeretné, ha a kormány pénzügyileg ösztönözné a lakóingatlanok szigetelését, energiafelhasználásának csökkentését.

87 százalék az újratölthető csomagolások mellett van, 86 százalék újra engedélyezné a szélerőművek létesítését, 81 százalék leállítaná a régi szennyező erőműveket. 86 százalék megtiltaná, hogy a környezeti válságot fokozó beruházásokra állami támogatást lehessen adni vagy közbeszerzést lehessen kiírni. 83 százalék kötelezné a bankokat, hogy nyilvánosságra hozzák és csökkentsék tevékenységük éghajlatra és az élővilágra gyakorolt negatív hatásait.

Greenpeace Magyarország

A magyarok 87 százaléka szeretné, ha elérhetőek lennének a fenntartható, klímabarát iparágakat támogató zöld kötvények, a fenntartható fejlődést segítő befektetési alapok, nyugdíjpénztári portfóliók – fogalmaz a közlemény.

A műanyagszeméttel is foglalkozik a felmérés. A megkérdezettek 87 százaléka gondolja úgy, hogy az egyszer használatos műanyagok hozzájárulnak a válsághoz, 84 százalék szerint az áruházaknak sokkal több újratölthető csomagolást kéne elérhetővé tenniük. Energiafelhasználás terén 82 százalék értett egyet azzal, hogy 2035-re Magyarországon már ne a földgáz által előállított energia legyen a domináns, hanem a megújulő. A tiszta közlekedést 78 százalék helyesli, szerintük a kormánynak nem az autógyárakat kellene támogatnia. A közlemény a leendő kormánynak és a bankoknak címzett üzenettel zárul:

A Greenpeace bízik abban, hogy a közvélemény-kutatás eredményét minden párt és választáson induló politikus komolyan veszi, és a lakosság körében széleskörű konszenzust élvező környezetvédelmi intézkedéseket beépíti zöld programjába, hatalomra kerülése esetén pedig megvalósítja. A Greenpeace továbbá azt várja a bankoktól, hogy a választások eredményétől függetlenül, a lakosság igényeire reagálva mihamarabb kezdjék meg az éghajlatot és az élővilágot károsító iparágaknak nyújtott finanszírozás leépítését, ezzel csökkentve a pénzügyi szektor környezeti hatását.

A további eredményeket grafikonokra vetítve itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik