Belföld

A 75 évvel ezelőtti kékcédulás választáshoz hasonlítják a jogvédők a 2022-est

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az Eötvös Károly Intézet szerint a voksturizmus törvényessé tételével a NER szintet lép. Mint írták, a húzás csúf, de ügyes.

Eddig is voltak a választások eredményét módosító becstelenségek, de a NER eddig tartózkodni látszott az igazán vaskos választási csalásoktól, inkább a sok, kisebb-nagyobb trükk politikáját követte – közölte az Eötvös Károly Intézet, egy sor példát is hozva ezekre.

A jogvédő szervezet „agyafúrt” ötletnek tartja a választási turizmus törvényessé tételét. A parlamenti és önkormányzati választásokon eddig is gyakorta jelentettek be magyarországi lakhelyekre főként határon túli, csak a választásokra érkező állampolgárokat, ám ez eddig jogellenes volt. Muszáj volt eljárást indítani, főleg akkor, ha nem központi akarat, hanem egyéni ambíció mozgatta a választók utaztatását. Az új szabállyal a 2022-es parlamenti választásra az Országgyűlés ajtót nyitott a még tömegesebb voksturizmus előtt.

Csúf, de ügyes!

Az Eötvös Károly Intézet szerint az utaztatott választó több helyen ugyan nem szavazhat, az alapötlet mégis hajaz

a kommunisták 1947-es híres ún. »kékcédulás« csalásához.

A választási matematika szakértői szerint a jelenlegi rendszer már így is mintegy 3%-os előnyt jelent a kormánypártoknak, tehát az ellenzéknek a minimális győzelemhez 3,5%-kal kellene nyernie. A tömeges voksturizmus ezt tovább torzítja, az ukrajnai mellett a belföldit is megnövelheti, miközben a prognózisok szerint sok helyen csak csekély szavazaton múlik majd a győzelem.

Azt, hogy hányan jelentkeznek át billegő körzetekbe – a jelenlegi szabályozás szerint – jogszerűen nem lehet titokban tartani. A választókörzetenként összesített adatok közérdekű adatkérésre megismerhetőek lesznek. Az Eötvös Károly Intézet feltételezése szerint ez alighanem bosszantani fogja az embereket, de azt nem tudni, hol van a társadalom tűréshatára.

Kapcsolódó
A kormány szerint nincs köze a választójoghoz a lakcímszabályok átírásának
Azt írják, a törvénymódosítás azokat segíti, akik lakást bérelnek, vagy akik a szüleikhez vannak bejelentve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik