Tudomány zöldövezet

Példátlan gyorsasággal melegszik a bolygó

Michael Hall / Getty Images
Michael Hall / Getty Images

Az Arizonai Egyetem kutatói „feltérképezték”, milyen volt az időjárás az előző jégkorszaktól kezdve, és azt találták, hogy az elmúlt két évszázadban példátlan volt a felmelegedés – írja a Study Finds. Az elmúlt 24 ezer évben nem volt ilyen mértékű a hőmérséklet-emelkedés, mint most. A szerzők 200 éves periódusokban vizsgálták a múlt hőmérséklet-változásait, és megállapították, hogy

az utolsó periódus volt a legforróbb, és ekkor is emelkedett a legnagyobb mértékben a hőmérséklet.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői kimutatták, hogy az elmúlt tízezer évben folyamatos felmelegedés volt megfigyelhető, ennek azonban mértéke egyáltalán nem mindegy. Az üvegházhatású gázok koncentrációja és a jégtakarók visszahúzódása a felelős az éghajlatváltozás nagy részéért – derül ki a tanulmányból. A csapat az eredményeket úgy kapta meg, hogy két független adathalmazt egyesített: a tengeri üledékekből származó éghajlati adatokat és a klímával foglalkozó számítógépes szimulációkat.

Az időjárás előrejelzéséhez a meteorológusok egy olyan modellel kezdenek, amely tükrözi az aktuális időjárást, majd hozzáadják az olyan megfigyeléseket, mint a hőmérséklet, a nyomás, a páratartalom, a szél iránya és így tovább, hogy frissítsék a korábbi előrejelzéseket. Hasonló elven működik az amerikai kutatók módszere is, amelynek segítségével képesek a múltbéli klímát modellezni. A következő cél az, hogy még régebbi klímafolyamatokat is tudjanak modellezni a szakértők.

Azt azonban már most megjegyezték: az, hogy ennyire távol vagyunk attól, hogy a modell szerint minek kellene normálisnak lennie ebben a kétszáz évben, komoly aggodalomra adhat okot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik