Belföld

„Olyan katyvaszban vagyunk, amiben mindenki szenved” – gyűlés volt a badacsonyörsi kemping letarolásáról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A badacsonytomaji önkormányzathoz tartozó Badacsonyörs egykori kempingjét a helyiek strandként használták, a közelmúltban azonban munkagépek dózerolták le az élővilágot. Senki sem tudja, hogy mi épül ide, és mi lesz a vízparthoz való hozzáféréssel. Feszültséggel teli lakossági tájékoztató gyűlés volt hétfőn, de itt sem derült ki semmi a beruházó terveiről. Krisztin N. László polgármester – aki egyébként nem vett részt az eseményen – a 24.hu-nak annyit elárult, hogy „turisztikai fejlesztés” zajlik, aminek feltétele, hogy strand is legyen a területen.

Harsány kiabálás verte fel a novemberi badacsonyörsi kora este csendjét hétfőn. A Varga Pincészethez tartozó régi villában, az étteremként már nem funkcionáló Szürkebarát Fogadóban helyi lakosok és nyaralók, illetve a volt alpolgármester, Hartai Béla önkormányzati képviselő vettek részt lakossági tájékoztató gyűlésen. A téma az egykori örsi kemping területén történt, tömeges fakivágással járó tereprendezés, az itt található strand jövője volt, és az, hogy egyáltalán mire készül a beruházó.

Farkas Norbert / 24.hu

A borkombináttal szembeni, a vasút és a nádas közötti Balaton-parti terület sok tulajdonos kezén ment át az utóbbi évtizedekben, a mostani pedig úgy döntött, hasznosítani fogja. Arról azonban, hogy miképp, nem tudni semmit. Pedig a gépek már megjelentek, a helyieket pedig felháborította, hogy mindenféle tájékoztatás nélkül növényirtást hajtottak végre, és megrémültek attól, hogy nem lesz többé strandjuk.

Ingatlanfejlesztési részalapok

A 444.hu arról írt, hogy az egykori kempinget a rendszerváltás környékén privatizálták, kézről kézre járt, de a tulajdonosi viszonyok egyre nehezebben voltak követhetők. Egy ideig Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc üzlettársának érdekeltsége volt, majd egy svájci bejegyzésű ingatlanbefektetési alapkezelőhöz került. Jászai Gellért a cikkre reagálva közleményt adott ki, amely szerint a badacsonyörsi volt kemping területén megvalósuló ingatlanfejlesztéshez és az ennek kapcsán zajló fakivágásokhoz semmi köze. A szöveg szerint Jászai Gellért 2019. decemberében értékesítette a szóban forgó ingatlanhoz köthető társasági érdekeltségeit a B-Well Ingatlanhasznosítási, valamint a B-Well Ingatlanfejlesztési részalapoknak.

A badacsonyörsiek aggodalmát a környéken nyaralóval rendelkező Dés László zeneszerző két egyszerű kérdés formájában fogalmazta meg:

Mi készül itt? Mi fog történni?

Ezt azonban senki sem tudja. Nincs információ a polgármester és a beruházó közötti tárgyalásokról, azt se tudni, kemping marad-e a placc, esetleg szálloda vagy apartman épül ide is, ahogy a balatoni térség megannyi part menti részére.

Farkas Norbert / 24.hu

Pár vonatkozó kérdést Krisztin N. László polgármesternek is feltettünk. A városvezető válasza szerint évekkel ezelőtt történt a belterületbe vonás. Ismeretei szerint turisztikai fejlesztést tervez a beruházó.

Jelenleg a településrendezési szerződés megkötésén dolgozunk, amelyben a beruházó elképzelései mellett azt is rögzítjük, hogy ehhez Badacsonyörsön az egykori kemping területéből egy strand kialakítására alkalmas rész megszerzését tekintjük feltételként.

A településrendezési szerződés – amint az a lakossági tájékoztatón kiderült – egy hétfői bizottsági ülésen is napirenden volt. Az előterjesztéshez a beruházó képviselője, Hülvely István is írt pár sort. Ezt a képviselő felszólítására egy nő ismertette, felolvasva telefonjából. Eszerint Hülvely azt állította, hogy a partvédelem miatt volt szükséges a területet feltölteni, ehhez pedig gyorsan kellett földet szerezniük. Mivel a balatonfüredi Huray utcában épp mélygarázs épül, onnan egyből ide tudták hozatni a kitermelt földet. Az ismertetett levél szólt arról is, hogy az önkormányzat számára, a leendő strand kialakítására átadandó, 3000 négyzetméteres területet is feltöltötték, és a terület feltöltése indokolta a növényzet, így a fák eltávolítását is.

Azt is állította a levélben a beruházó képviselője, hogy nem tölgyeket, hanem olyan nyárfákat vágtak ki, amik rossz állapotban voltak. „Nem is gondoltam, hogy ez ennyire érdekli az embereket” – fogalmazott a levél írója, mire a megbeszélés résztvevői gúnyos kacajra fakadtak. Az is szerepelt az írásában, hogy „hamis, valótlan tények” alapján kreáltak ügyet valakik az egészből.

Farkas Norbert / 24.hu

Innentől eszkalálódott a vita. Hartai egyenesen „tájsebnek” nevezte azt, amilyen képet most a terület mutat. Elmondta, hogy őt is megdöbbentették a történtek. A vita során többször utalt rá, hogy eléggé rossz a viszonya korábbi közvetlen felettesével, Krisztin N. László polgármesterrel, és talán ezért sem kap elég információt a projektről, aminek augusztusi alpolgármesteri leváltásáig ő volt a témafelelőse. Annyi információmorzsát elejtett – hangsúlyozva, hogy ő is csak tippel –, hogy szerinte talán egy apartmanházakkal tarkított kemping jöhet létre a területen.

November 29-én mindenesetre lesz egy egyeztetés az önkormányzat és a beruházó között, illetve egy testületi ülés is, amelyen Hartai majd igyekszik a felmerült kérdéseket feltenni, és egy lakossági fórum megtartását is ki akarja harcolni.

Az egyik hozzászóló azt említette, hogy apránként eltűnik Örs régi hangulata. Egy helyi nő pedig azt a félelmét osztotta meg, hogy a talajvíz a kemping feltöltése miatt nem tud majd utat találni a tó felé, emiatt pedig vízben fog állni a főút menti nyaralók pincéje.

Farkas Norbert / 24.hu

Egy idősebb úr gyakorlatilag kiabálva kérte számon, miért nem történik semmi, miért nem mond senki semmi konkrétumot. Közölte, őt nem érdekli a pincébe befolyó talajvíz (eddig is kiszivattyúzta), sem a kivágott fák sorsa, csak legyen strand. Hartai nyugtatni próbált, hogy ő sem kap információkat, meg különben is, Badacsonyörs „mostohagyerek, elhanyagolt terület”, amit nem fejleszt az önkormányzat, holott a Varga-borgyár miatt rengeteg iparűzési adó folyik be az anyatelepülés, Badacsonytomaj kasszájába. Persze Hartai véleménye is megvolt erről: „Miattam büntetik Örsöt”.

Belháború Badacsonyban

Hartai Béla volt alpolgármesterről és Krisztin N. László polgármesterről, illetve az általuk vezetett településeken (Badacsony, Badacsonytomaj és Badacsonyörs egy közigazgatási egységbe tartozik) történt gyanús ügyletekről már többször is írtunk. Először 2020 júliusában egy badacsonytomaji büféüzemeltetési pályázat kapcsán, amikor egy korábban Hartaihoz köthető cég megszerezte a városi strand önkormányzati tulajdonú vendéglátóhelyeit. Írtunk arról is, hogy Hartai nyomott áron megvehetett egy frekventált helyen lévő, önkormányzati tulajdonú területet azzal az ígérettel, hogy turisztikai beruházást valósít meg rajta, ehelyett a terület feldarabolása után nagy részét eladta. Ez az ügy helyi belháborút eredményezett. Hartai viszonya annyira elmérgesedett Krisztin N. László polgármesterrel, hogy távozott is az alpolgármesteri posztról (de helyi képviselő maradt).

Dés László is belefolyt az egyre hangosabb vitába azzal, hogy az egész országban ilyen történetek zajlanak, mert a politika benne van mindenben, a Fidesz tehet sok mindenről. Ebben nem volt megegyezés, a kiabálásnak végül a mindenkit túlüvöltő Hartai nyugalomra intő szavai vetettek véget.

Olyan katyvaszban vagyunk, amiben mindenki szenved

– magyarázta, majd felolvastatta Fenyvesi Zoltán, a körzet fideszes képviselőjének egyik levelét. Fenyvesi szerint áldatlan állapotokat szüntetett meg a beruházó, és Örsnek amúgy se volt sose strandja. A politikus különben sem érti, ki szítja az indulatokat.

Farkas Norbert / 24.hu

Huhogás fogadta a közönségben ezt, később többen egy 1902-es kataszteri térképre is hivatkoztak, ami fürdőhelyet jelöl az örsi partoknál, ami a szocializmusban is még működött. Hartai szerint egyébként „horror értéket adott hozzá” a területhez az önkormányzat, amikor belterületbe vonta azt.

Mielőtt rátértek volna a Covid-járvány Badacsonyörsre gyakorolt hatására, egyre többen hazaindultak. Sokan így már nem hallhatták, amikor valaki egy radikális megoldási javaslatot tett:

Badacsonyörs váljon végre le Badacsonytomajról, és legyen önálló település.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik