Belföld

Az alpolgármester saját zsebre eladta a telket, Badacsonyban kitört a belháború

Lemondásra szólítja fel a badacsonytomaji önkormányzat egyik képviselője a település alpolgármesterét, aki saját zsebre eladta az önkormányzattól turisztikai fejlesztésre kapott telket. Egy másik, volt fideszes képviselő pedig inkább maga mond le, ha nem rendezik a helyzetet. Az adásvételt levezénylő polgármester magyarázkodó közleményt jelentetett meg a város honlapján, de ezzel nem sikerült megnyugtatnia a kedélyeket.

Feldarabolta és eladta Badacsonytomaj alpolgármestere azt a kiváló helyen fekvő telket, amit turisztikai fejlesztés céljára szerzett meg jutányos áron az önkormányzattól még a megválasztása előtt. Hartai Béla azt ígérte, hogy 2022-ig pincesort épít a területre, és szerződésben vállalta, hogy ha nem valósul meg a beruházás, az önkormányzat visszaveheti tőle az ingatlant, sőt kötbért is fizet. A jelenleg is élő szerződés azonban nem akadályozta meg abban, hogy májusban fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának továbbértékesítse a területet – írtuk meg július végén. Az ügyletről akkor sem az alpolgármester, sem a szerződést letárgyaló Krisztin N. László polgármester nem akart nyilatkozni. A városban azonban komoly visszhangot váltott ki az értékes ingatlan továbbadása, ezért a vezetők egy héttel a cikk megjelenése után kitettek egy közleményt az önkormányzat honlapjára.

Noha azt állítják, hogy téves és félreérthető információkon alapuló sajtótámadások érték az önkormányzatot, a szöveg nem cáfolja a 24.hu állításait. Sőt, a telekügyben a közlemény egyfajta önkormányzati vizsgálatot is ígér, bár a szövegben egyszer sem említik meg, hogy a főszereplő az alpolgármester.

Mivel a szerződés 2022. augusztus 7-ig tart, a vevő további szándékait azóta nem firtattuk, önkormányzatunk csak a közelmúltban értesült az ingatlan adásvételről, ezért az ügyvédünk végzi a dokumentumok vizsgálatát. Amennyiben az önkormányzat részéről intézkedésre van szükség, azt maradéktalanul megtesszük!

– olvasható.

A város érintett vezetője azzal védekezik, nem tudták, hogy önkormányzatuk építési szabályzata erősen korlátozza a területi beépíthetőséget. Azt állítják, csak jóval később derült ki, hogy a szabályzat nem tesz lehetővé olyan fokú beépítést, mint amit az alpolgármester szeretett volna.

A védekezés azért is sántít, mert a 2017-es adásvételi szerződésben egyáltalán nem szerepelt konkrét fejlesztési vállalás. A megállapodásban csupán annyit rögzítettek, hogy Hartai a város javát is szolgáló „turisztikai hasznosítás (fejlesztés) céljára” kapta meg az ingatlant, az, hogy mi lesz ez a fejlesztés, vagy hogy mekkora helyet foglal majd el, szóba sem került.

A közlemény kitér a 24.hu július elején megjelent cikkére is, amelyben a strandbüféüggyel foglalkoztunk. Az önkormányzat a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt pályáztatta meg a strand vendéglátóhelyeinek bérleti jogát, amelyet Hartai korábbi cége szerzett meg. Az alpolgármester felügyelete alá tartozó városüzemeltető cég addig módosítgatta a három elárusítóhely bérleti jogára vonatkozó közbeszerzés kiírását, amíg végül megszületett a megfelelő eredmény. A beavatkozás mértékét mutatja, hogy a fő rivális, a korábbi bérlő a második pályázatot meg is nyerte, de érvénytelenítették az eredményt.

A közlemény itt sem említi Hartai nevét. A szövegben egyszerűen felsorolják a három pályázatot, de meg sem próbálják elmagyarázni, hogy a vírushelyzetre hivatkozva miért érvénytelenítettek egy 12,2 millió bérleti díjat ajánló nyertes pályázatot, hogy aztán 8,7 milliós ajánlattal a Mejlinger és Társa Kft. nyerje el a bérleti jogot.

Olvasói kép

Hartai Béla alpolgármester az Opten adatai szerint három nappal a tavaly októberi önkormányzati választás előtt lépett ki a cégből, de a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy nincs köze a Mejlinger Kft. győzelméhez.

Az egyik olvasónk viszont augusztus első hétvégéjén lefotózta az alpolgármestert, amint a büfé pultja mögött segédkezett. Forrásaink szerint el is kelt a segítség, mert az új felállás miatt minden hétvégén óriási sorok jellemzik a strandvendéglátást. Az önkormányzat ugyanis azt is megengedte a cégnek, hogy az elnyert három üzlethelyiségből idén a vírushelyzet miatt csak egyetlen büfét üzemeltessen.

A Hartai alpolgármester körüli balhék belháborút robbantottak ki Badacsonytomajon.

Az eddig Fidesz-támogatással működő független polgármester közleménye nem nyugtatta meg a város független, de korábban fideszes képviselőjét. Forintos Ervin a hétvégén hosszú Facebook-posztban értékelte a telekügyet, és arra jutott, amennyiben

felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja, akkor mindenkinek le kell vonni a konzekvenciákat. Ha önkormányzatunk ezután nem tudja vagy nem akarja a közvélemény számára megnyugtatóan tisztázni ezt az ügyet, abban az esetben képviselői mandátumomról lemondok.

Takács Lajos, a település LMP-s hátterű független képviselője viszont Hartai lemondatására és a 20 milliós kötbér behajtására szólította fel a polgármestert.

Városunkban az elmúlt időszakban botrány botrányt követ, Hartai úr tevékenysége, politikai és üzleti összeférhetetlensége súlyosan veszélyezteti a kormány által beígért városunkba érkező fejlesztési forrásokat, lehetőségeket, ami településünk érdekeivel ellentétes.

– írta Takács.

Információink szerint a botrányok miatt lemondott az önkormányzat turisztikai tanácsadója, Kruchina Károly is, aki egyébként több mint tíz éve a Fidesz országgyűlési frakciója mellett is tanácsadóként működik.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik