Élő Belföld

Keményen egymásnak esett, de a vita végére több dologban egyetértett Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Hevesen kezdődött a két állva maradt ellenzéki miniszterelnök-jelölt utolsó tévévitája: Márki-Zay Péter zsarolással vádolta a DK-t, amire Dobrev Klára úgy válaszolt, riválisa nem mond igazat, és alkalmatlan a miniszterelnöki posztra. A személyes ellentéteken túl szakpolitikai különbség kevesebb akadt: mindketten bevonnák a Fideszt az alkotmányozásba, elszámoltatnának és béreket emelnének.

Péter, nem mondasz igazat!

Erősen kezdődik a vita. Márki-Zay Péter a műsorvezető kérdésére közölte, hogy Karácsony Gergely mellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom tatabányai jelöltjét, Popovics Juditot is megzsarolta a DK, államtitkári posztot ajánlottak neki, majd fenyegették, végül nem engedték, hogy induljon az előválasztáson.

„Péter, nem mondasz igazat!” – reagált erre Dobrev Klára, majd azt mondta, hogy nem tartja alkalmasnak Márki-Zayt a miniszterelnöki pozícióra, mert olyan állításokat tesz, amiket nem tud bizonyítani, láthatóan nem bírja a nyomást, pedig kormányfőként sokkal komolyabb nyomás lenne rajta, mint az elmúlt másfél hétben. A DK jelöltje visszautasította Márki-Zay vádaskodását.

Márki-Zay viszont azt utasította vissza, hogy támogatná a feltétel nélküli alapjövedelmet – Dobrev ugyanis azt is mondta, hogy riválisa a győzelem érdekében feladta konzervatív értékrendjét, és támogatja Karácsony Gergely programjának ezt a részét is. Márki-Zay szerint viszont Karácsony sem támogatja már az alapjövedelmet.

Márki-Zay azt is elmondta, azért nem írta alá kettőjük közös nyilatkozatát, mert Dobrev azt akarta, vegyék bele, hogy mindketten egyformán esélyesek Orbán Viktor leváltására, szerinte azonban ez nincs így, a felmérések azt igazolják, hogy ő indul a legtöbb, Dobrev pedig a legkevesebb sansszal.

Kit támogatnak a már búcsúzó jelöltek?

Hárman már nincsenek versenyben, az RTL Klub őket is kérdezte, kit támogatnak a második fordulóban, illetve, hogyan győznék meg az álláspontjukról saját támogatóikat.

Fekete-Győr András arról beszélt, új arcokra, új lendületre és új megoldásokra van szükség Magyarországon. Márki-Zay Pétert új arcnak gondolja, akivel le lehet győzni a félelem rendszerét. A Momentum őt támogatja.

Jakab Péter elmondta, az elmúlt napok attól voltak hangosak, hogy ki kinek a javára lép vissza, de szerinte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének személye nem lehet alku tárgya, a választóknak kell eldöntenie, kit tartanak alkalmasnak Orbán Viktor legyőzésére.

Karácsony Gergely megköszönte az első fordulóban kapott közel 170 ezer szavazatát, és most arra kért mindenkit, támogassák Márki-Zay Pétert, mert szerinte ő a bizonytalanokat is el tudja vinni 2022-ben. Tudja, sokak számára nehéz ez a választás, de mint fogalmazott, ezerszer jobb ma egy Márki-Zay, mint holnap egy Orbán.

Parázs vitára lehet számítani

Amióta Karácsony kiszállt a versengésből, elég komoly szócsata alakult ki a két még versenyben lévő jelölt között, és az elmúlt napokban többet foglalkoznak egymással, mint a választók meggyőzésével.

Márki-Zay szerint zsarolással próbálnak polgármestereket rávenni Dobrev támogatására, hozzátéve, hogy ezek az emberek lépésükkel „nemcsak Karácsony Gergelyt árulják el, hanem a hazánkat is”. Dobrev ezen felháborodott, mondván a hazaárulózás fideszes tempó, mire Márki-Zay elnézést is kért.

De kettejük konfliktusa azóta is folyamatos, hol sajtóközleményekben, hol Facebookra feltöltött posztokban, videókban támadják egymást. A DK ezért be is keményített, és „hazugsággyűjteményt” szedett össze Márki-Zay Pétertől, aki szerint Rogán Antal úgy döntött, hogy kénytelen beszállni Dobrev Klára választási kampányába.

Most szemtől szemben vitathatják majd meg nézeteltéréseiket.

Mi történt eddig az előválasztáson?

A miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje nyerte meg 214 319 szavazattal (34,76 százalék). A második helyen az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Karácsony Gergely főpolgármester végzett 168 396 szavazattal (27,31 százalék). A harmadik Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester lett 125 944 szavazattal (20,43 százalék).

Ők hárman kerültek be a második fordulóba, de ma csak ketten vitáznak, aminek az az oka, hogy Karácsony időközben visszalépett Márki-Zay javára, így már csak ketten vannak versenyben.

A kiesők közül egyébként a negyedik helyen végzett Jakab Péter Jobbik-elnök, aki 86 909 szavazatot szerzett (14,10 százalék) és az ötödik helyezett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, rá 20 944-en szavaztak (3,40 százalék).

Harmadszor feszülnek egymásnak, először ketten

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter 18 óra 30 perctől vitázik az RTL Klubon. A ma esti a harmadik és egyben utolsó televíziós miniszterelnök-jelölti vita.

Az első kettőn még mind az öt első fordulós jelölt részt vett, de a jobbikos Jakab Péter és a momentumos Fekete-Győr András tovább sem jutott, az egyébként második helyen végző Karácsony Gergely pedig múlt héten hosszas tárgyalássorozat eredményeként visszalépett Márki-Zay Péter javára.

A két politikus csütörtökön még a Greenpeace szervezésében a klímaváltozás kihívásairól vitatkozik majd.

Olvasói sztorik