Farkas Norbert / 24.hu
Élő Belföld

Keményen egymásnak esett, de a vita végére több dologban egyetértett Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

Hevesen kezdődött a két állva maradt ellenzéki miniszterelnök-jelölt utolsó tévévitája: Márki-Zay Péter zsarolással vádolta a DK-t, amire Dobrev Klára úgy válaszolt, riválisa nem mond igazat, és alkalmatlan a miniszterelnöki posztra. A személyes ellentéteken túl szakpolitikai különbség kevesebb akadt: mindketten bevonnák a Fideszt az alkotmányozásba, elszámoltatnának és béreket emelnének.

Egymással van bajuk – ez a miniszterelnök-jelölti vita tanulsága

A másfél órás miniszterelnök-jelölti vita fő tanulsága az, ami az elmúlt napokban is érezhető volt: Dobrev Klárának és Márki-Zay Péternek a leginkább egymással van baja. Ezúttal is gyorsan egymásnak estek, a DK jelöltje még Márki-Zay alkalmasságát is megkérdőjelezte, miután az zsarolással vádolta Gyurcsány Ferenc pártját, és kölcsönösen hazugozták egymást az elmúlt napokban tett nyilatkozataik miatt. Ennél a kezdésnél a Fidesz nem is kívánhatott volna jobbat.

Amikor viszont a programelemekről volt szó, jóformán mindenben egyetértettek, kezdve azzal, hogy a Fideszt is be kell vonni az alkotmányozásba, folytatva a szigorú elszámoltatással, az euró bevezetésével vagy éppen a pedagógusbérek emelésével. Bár voltak összeszólalkozásaik később is (a nők helyzetéről vagy éppen a 2010 előtti kormányzásról), végig az érződött, hogy egy közös kormányprogram megfogalmazása nem menne nehezen a két jelöltnek.

Sokkal bajosabbnak tűnik, hogy ők ketten együtt dolgozzanak, bármennyire hangsúlyozták is, hogy tudomásul veszik majd az előválasztás eredményét. Ráadásul ehhez nemcsak az egókat kell visszafogni vasárnaptól, hanem az utóbbi napokban feltüzelt támogatókat is, ami talán még nehezebb feladat. A nézeteiket tekintve lehet alapja a közös kormányzásnak, a személyes viszonyok azonban rosszabbak a Dobrev- és a Márki-Zay-tábor között, mint az előválasztás előtt voltak, és ezen a mai vita első negyedórája aligha segített.

Videón a miniszterelnök-jelölti vita legfeszültebb pillanatai

A vita elején keményen egymásnak feszült a két ellenzéki jelölt. Márki-Zay Péter azt állítja, hogy tud olyan politikusokról, akiket a Demokratikus Koalíció megzsarolt. Az RTL Klubon Karácsony Gergelyen kívül Popovics Juditot is megnevezte, akit a DK megkeresett. Dobrev Klára szerint viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője nem mond igazat.

Dobrev a kormányzóképességét, Márki-Zay a tisztaságát hangsúlyozta

Dobrev Klára kortesbeszédében azt mondta, három okból kéri a választók támogatását:

  • senki nem fog tudni egyedül győzni, ezért olyan jelöltre szavazzanak, akiben látják az alázatot a többiek iránt,
  • Magyarországon olyan igazságtalanságok alakultak ki, amiket csak baloldali politikával lehet felszámolni, nincs tovább szükség a gazdagokat segítő jobboldali politkára,
  • fontos a kormányzóképesség, az, hogy ki képes egy hatpárti koalíció egyben tartani.

Márki-Zay Péter befejezésül azt mondta, szó sincs arról, hogy ő konzervatív kormányt vezetne, Karácsony Gergely, Szél Bernadett és a Momentum támogatása a garancia arra, hogy baloldali, zöld és liberális értékeket képviselő kormányt szeretne, amelyik közös program alapján kormányoz.

A hódmezővásárhelyi polgármester hozzátette, nem a programpontokban van a fő különbség a jelöltek között, hanem abban, hogy ki képes megszólítani a bizonytalanokat, a fiatalokat, akik aztán a Fideszre szavazó szüleiket is az ellenzék mögé állíthatják. „A tiszták koalíciója” a garancia arra, hogy mindkét oldal megszüntetik a korrupciót – mondta magára és a támogatóira utalva.

A vita ezzel véget ért.

Panelrekonstrukciós program az egyik oldalon, kötelező betétdíj a másikon

2050-ig 65 százalékkal kell csökkenteni a CO2-kibocsátást, jelezte Dobrev, amikor a klímaváltozás elleni védekezésről kérdezték.

Három fontos feladatot említett:

  • a panelrekonstrukciós programot;
  • a tömegközlekedés népszerűsítését és környezettudatosabbá változtatását;
  • az erőművek korszerűsítését.

Márki-Zay is zöld kormányban gondolkodik. Szél Bernadettel sokat konzultált, és egy komplett programon is dolgozik Jávor Benedekkel.

Emlékeztetett, amikor betiltották a zárt terekben a dohányzást, mindenki azt hitte, lehetetlen, ma már mégis természetesnek vesszük.

Az emberek nem olyan felelőtlenek, hogy nem fogadnak el olyan intézkedéseket, ami az ő érdeküket szolgálja

– magyarázta.

Megjegyezte, évente 14 ezer ember hal meg Magyarországon a légszennyezettség miatt idejekorán. Márki-Zay a kötelező betétdíjat is bevezetné, így vagy nem dobálnák el az üvegeket az emberek, vagy összeszedné utánuk valaki.

Ki kell terjeszteni a családtámogatásokat

A családtámogatásokat fenn kell tartani, jelentett ki Márki-Zay. A demográfiai helyzet az egyik legkatasztrofálisabb Magyarországon, a támogatásokat hatékonyabbá kell tenni, tette hozzá.

Dobrev szerint a Fidesz családpolitikája teljes kudarc, nem született több gyerek, a legszegényebbeket kellene segíteni.

A csokot nem kell megszüntetni, de csak 160 ezren vették igénybe az 1,5-1,6 millió gyermeket nevelő család közül, ezért ki kell terjeszteni

– mondta, hozzátéve, a családi adókedvezményből is azok részesülnek a legkisebb részben, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.

A nők helyzetéről vitáznak

Márki-Zay korábban azt mondta az ATV-ben, hogy „Dobrev nő létére ilyen kiváló eredményt ért el az első fordulóban.” A DK jelöltje most erre reagálhatott.

Mi nők ezt a kijelentést nagyon sokszor halljuk. Érzem, hogy nem rosszindulattal mondta, hanem ez egy beidegződés, ami jellemző ma Magyarországon. Feladatomnak érzem, hogy megmutassam a magyar lányoknak, hogy tessék bejönni a közéletbe, hogy ezek a kissé lekezelő mondatok ne jöhessen ki a férfiak száján

– fogalmazott.

Márki-Zay szerint mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy egyáltalán nem hátrány ma Magyarországon nőnek lenni, ezen a területen legalábbis, sokkal elfogadóbb a magyar társadalom, mint amit sokan feltételeztek volna, ennek az örömének adott hangot a „legnagyobb tisztelettel”.

Hagyjuk, menjünk tovább

– zárta le ezt a részt Dobrev.

Dobrev: azonnal 30 százalékos béremelést a pedagógusoknak!

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa kérdez a tanárok béremeléséről.

Dobrev Klára azonnali 30 százalékos fizetésemelést ígér, de hosszabb távon dupla ekkora bért tart szükségesnek, és még többet azoknak, akik rászoruló gyerekeket tanítanak.

Márki-Zay szerint a 30 százalékos emelés lehet irányadó, de nem tudni pontosan, hogy mire lesz pénz. De az biztos, hogy a rendőrök, a tanárok és az egészségügyi dolgozók bérét azonnal meg kell emelni, különben az elvándorlás miatt működésképtelen lesz a rendvédelem, az oktatás és az egészségügy.

Mindketten egyetértenek abban, hogy az önkormányzatok visszakapják az iskolákat, de a fenntartásukhoz szükséges pénzzel együtt.

Az egészségügy a téma

Civilek is kérdezhetnek ezúttal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében Balogh Zoltán érdeklődött a jelöltek egészségügyi programjáról.

Márki-Zay a szakdolgozók fizetésemelését említette elsőként, és a magánszolgáltatók bevonását is szükségesnek tartja, ha az állam nem tud időben ellátást biztosítani.

Dobrev tíz év alatt kilencezer új szakdolgozót, háromezer orvost és ötszáz háziorvost hozna vissza az állami egészségügybe, elsősorban béremeléssel és a munkakörülmények javításával.

Mi lenne az üzemanyagárakkal?

Lehetetlen, hogy a kormány irtózatos pénzeket szed be az üzemanyagárakon a jövedéki adóval, mondja Dobrev Klára.

Szerinte ha emelkedik a világpiaci ár, akkor automatikusan csökkenteni kellene az üzemanyagárakba beépített adótartalmat, így szinten lehetne tartani a benzinárakat úgy, hogy az az átlagember számára is elviselhető legyen.

Márki-Zay erre úgy reagált, hogy ezek populista ígéretek.

Ha valaki az ígéreteket nézi, szavazzon a Kétfarkú Kutyapártra. Mindenki beruházni akar, zöld gazdaságot akar, fejleszteni akar és adót akar csökkenteni mindenhol. Ezek felelőtlen ígéretek. Polgármesterként két év alatt az ötéves terveim 75 százalékát teljesítettem. Olyanokat nem ígérek, ami nem teljesíthető

– felelte.

Áfacsökkentés, kétkulcsos szja

A gazdaságpolitikával folytatták a reklám után a vitát. Dobrev hatalomra kerülése esetén kétkulcsos szja-t javasol, a második kulcsot az egymillió forint feletti jövedelem felett vezetné be.

Márki-Zay erre rávágta, sehol ne emeljenek adót, mert akkor erről fog szólni a Fidesz kampánya. Az alsó kulcsot csökkenteni kell, emelni semmit, mondta.

Dobrev hozzátette, a minimálbérre rakódó adókat mindenképpen csökkenteni kell.

Európai minimálbért kell bevezetni, személyes sikeremnek érzem, hogy Orbán is elkezdett az emelésről beszélni. Olyan minimálbér kell, ami miatt külföldről hazajönnek a magyarok

– fogalmazott.

Márki-Zay szerint a 27 százalékos áfa csökkentése nem a vásárlóknál jelentkezne, az árak ugyanazon a szinten maradnának. Dobrev arról beszélt, ebben az a megállapodás, hogy fokozatosan csökkentenék a megválasztása esetén.

Rövid szünet

Dobrev Klárának 12, Márki-Zay Péternek 14 perce maradt még körülbelül. A hátralévő időben szó lesz még az oktatásügyről, az egészségügyről és a klímavédelemről.

Márki-Zay: Nagyon tetszik minden, amit hallottam

A vásárhelyi polgármester megdicsérte, hogy Dobrev az olasz maffia módjára számoltatná el a Fideszt és a kormánypárti politikusok családtagjait.

Márki-Zay hozzátette, ennek érdekében fel kell kínálni a vádalku lehetőségét „a kishalaknak”. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásban is egyetértettek.

Dobrev: kérjék számon, ha Tiborcz nem kerül bíróság elé

A DK jelöltje szerint nem maradhat következmény nélkül az ország kirablása. Kérjék számon rajtam ezt, ha nem történik meg – mondta, Tiborcz Istvánt nevesítve is.

Márki-Zay azt mondta, ez a keménység szükséges, de hozzátette: a Gyurcsány-kormány például nem számoltatta el a Fideszt, ezért olyan emberre van szükség, akiről hihető, hogy valóban feltárja a korrupciót. Ilyennek tartja Hadházy Ákost, és hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti korrupció sem maradhat feltáratlanul, legyen szó a négyes metróról vagy a Dobrevet támogató Oszkó Péter ügyeiről.

A Fideszt is bevonnák az új alkotmány megfogalmazásába

Bármelyik párt politikai hatalmának a bebetonozása tilos és érvénytelen, mondja Márki-Zay. Feltette a költői kérdést:

ha a Fidesz egy olyan törvényt szavazna meg, hogy 130 év múlva lesz választás, azt is el kell fogadni?

Az új alkotmányt reményei szerint népszavazás fogja szentesíteni, és már az idén el kell kezdeni annak megfogalmazását.

Szerinte egy bűnözőktől megszabadított Fidesszel számolni kell ebben a folyamatban, mert még ha többpárti is az ellenzék, a Fidesz véleményét is figyelembe kell venni, csak így garantálható, hogy nem akarja majd mindenki ciklusonként átírni az alkotmányt.

Dobrev ezzel egyetértett, ő is bevonná az alkotmányozásba a Fideszt.

Márki-Zay megnevezett néhány politikust, akit el tudna képzelni a kormányában

Dobrev szerint szakértelem kell a kormányban és határozott politikusok, Márki-Zay pedig arról beszélt, a legfontosabb most, hogy megszólítsák a bizonytalanokat és a korábbi Fidesz-szavazókat. Örömmel látja, hogy megmozdultak a rendszerváltáshoz szükséges fiatalok is.

Arra a kérdésre, kiket tudnak elképzelni a kormányában, Márki-Zay Péter név szerint említette Komáromi Zoltánt, Jávor Benedeket, Szél Bernadettet, Bod Péter Ákost és Róna Pétert is.

Dobrev Klára szerint idő előtti még pozíciókat osztogatni, de színvonalas névsort és árnyékkormányt tudna létrehozni év végéig. Utána nem lenne rá ideje, mert áprilisban már egy vaskos törvényjavaslatot nyújtana be a parlamentben.

Dobrev nem zárta ki, hogy a DK elnöke lesz

Nem látok a jövőbe

– válaszolta Dobrev arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ő lesz a DK elnöke.

Férjével, Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban arról beszélt, ő többször is kijelentette, nem vállal közfeladatot, és ez így is lesz.

Dobrev ámokfutásnak látta a Karácsony-Márki-Zay egyeztetéseket.

Nem tett jót, hogy felváltva kritizálták az ellenfél támogatóit. Remélem Péter, tudod, hogy a hat pártnak van egy közös alapprogramja, ami meghatározza az egészségügyben, oktatásban, külpolitikában azokat az elveket, ami alapján el kell kezdenünk kidolgozni a kormány működését.

Márki-Zay szerint azért van szükség pártfüggetlen miniszterelnök-jelöltre, mert ő minden párttal együtt tud működni és konszenzust tud teremteni.

A DK közleményt adott ki a vita közben: Márki-Zay Péter hazudott

Márki-Zay Péter a vita kezdete óta többször is felhozta, hogy szerinte a DK nem adta le mind a 82.000 ajánlást, amit Dobrev Klára gyűjtött.

Ugyan ezt Dobrev tagadta a műsorban, de a DK úgy érezte, közleményt is ki kell adniuk. Mint írták,

a valóság az, hogy de igen. A DK az Országos Előválasztási Bizottság által megállapított határidőig több mint 82 000 ajánlást adott le az előválasztási irodán.
Márki-Zay Péter hazudott.

Hogyan fognak így együtt kampányolni?

Márki-Zay azt mondja, természetes, hogy a vitában van köztük feszültség, de együtt kell dolgozniuk az előválasztás után. Ehhez azt kéri, vonják vissza a DK-s trollhadsereget az ő és Karácsony Gergely Facebook-oldaláról.

Dobrev pedig azt mondta: magától értetődik, hogy elfogadja az előválasztás eredményét, akkor is, ha Márki-Zay nyer. Hasonlóan nyilatkozott Márki-Zay is, hangsúlyozva, hogy minden őt támogató pártot is erre buzdít.

Szó volt arról is, hogy miért nem sikerült egy közös nyilatkozatot elfogadniuk a második forduló előtt. Dobrev azt mondta, ha Márki-Zay Péter hajlandó beleegyezni, hogy nem mocskolódnak tovább egymással, akkor aláírja a nyilatkozatot. Márki-Zay belement ebbe, kezet fogtak, úgyhogy elvileg lesz közös nyilatkozat.

Dobrev Trumphoz hasonlítja Márki-Zayt

A DK jelöltje szerint Donald Trumpot idézi Márki-Zay mentalitása, vetélytársa ugyanis minden nap mond egy hazugságot. Szerinte félő, hogy Márki-Zay szét fogja verni az ellenzéki egységet.

A vásárhelyi polgármester erre arról beszél: ő civilként, egy ellenzéki összefogás élén lett városa vezetője, és érdemes megnézni, melyiküket hány párt és szervezet támogatja. Saját támogatói között felsorolta az FKGP-t éppúgy mint Botka Lászlót és Szél Bernadettet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik