Élő Belföld

Miniszterelnök-jelölti vita: Karácsony kimondta, hogy nem Tóth Csabát támogatja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ezúttal az RTL Klubon vitáztak a jelöltek. Leginkább egymás pártjainak jelöltjeiről.

Pár rövid értékelés:

  • Nehéz lenne nem arra tippelni, hogy Dobrev Klára áll a legjobban az előválasztáson, mert mindenki látványosan őt támadta leginkább.
  • Nagyot senki nem hibázott.
  • Karácsony Gergely megtalálta azt az ügyet, ami miatt végre kihátrálhatott az egyre kínosabbá váló zuglói szocialista Tóth Csaba mögül.
  • Sokkal lendületesebb vita volt most, mint legutóbb, és már nem csak Zugló miatt.
  • Mintha minden jelölt mostanra értette volna meg, hogy hamarosan döntés fog születni arról, ki nyert. A legkeményebben Fekete-Győr András próbált meg mozgósítani.
  • A szakpolitikai ötletekben kevés vita volt, inkább csak egymástól eltérő ötleteket dobáltak be a jelöltek.
  • Az RTL Klub látványosan próbálta keményebbre, vitatkozósabbra fogni a műsort, de valószínűleg nem emiatt lett keményebb és vitatkozósabb, hanem mert hamarosan vége az előválasztásnak.

Az utolsó egy percek következnek, hamarosan vége, egy percet kapott mindenki egy záróbeszédre

Dobrev arról beszél, hogy le kell bontani Orbán rendszerét, bátornak kell lenni. Ő elég bátor.

Fekete-Győr András szerint azért csináljuk az előválasztást, hogy új arcokkal bontsuk le Orbán rendszerét, ha az elmúlt 12 év arcaival akarják leváltani, annak semmi értelme. „Ha elégedettek vagytok a korábbi arcokkal és korábbi megoldásokkal, akkor ne rám voksoljanak.” – zárta le.

Jakab szerint ő a garanciája a valódi rendszerváltásnak. „Szavazzanak rám és bűn többé nem marad büntetlenül” – mondta.

Karácsony szerint ide kell képzelni Orbán Viktort is, mert őt kell legyőzni.

Márki-Zay Péter szerint a kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem felfelé. Az elmúlt harminc évet kell leváltani, nem az elmúlt tíz évet.

Migráció, bevándorlás

Jakab a migrációt nem támogatja, önálló határőrséget akar. Magyar kvótát is akar, hogy ne lehessen a magyar munkaerőt olcsó külföldivel kiváltani.

Fekete-Győr András szerint, amennyiben „az Európa Tanács úgy dönt, hogy el kell osztani a menekülteket, akkor Magyarországnak ezt meg kell tennie”. Egyébként évek óta nincs is ehhez hasonló terv az EU-ban, az Európa Tanács pedig nem az EU szerve, reméljük, ez csak nyelvbotlás volt Európai Tanács helyett. Fekete-Győr szerint a cél az, hogy visszahozzák, akik elmennek.

Márki-Zay szerint át kell nézni a letelepedési kötvényesek listáját és minden bűnözőt ki kell adni.

Dobrev szerint nincs senki a jelöltek között, aki az illegális bevándorlást támogatná, vagy a Jancsikat Juliskává operálná.

Karácsony szerint a magyar kormány kegyetlen, meg kell különböztetni a nehéz helyzetbe került embereket.

A rezsicsökkentés a téma

Márki-Zay a cégek mellett állt ki.

Fekete-Győr szerint korszerűsíteni kell.

Jakab szerint panelprogram kell.

Dobrev szerint milyen rezsicsökkentés, nincs is rezsicsökkentés, túl magasak az árak.

Jakabot szembesítették azzal, hogy korábban azt mondta, igénytelen körülmények között élnek a romák

Jakab szinte pattanva tolta ezt át az Orbán-kormányra, aki szerinte szándékosan tartja szegénységben a telepeken élőket.

Jakab arról beszélt, hogy Miskolcon az iskolában, ahol tanított, ő volt elvileg a példakép, aki bemutatja, hogy ha eleget tanul az ember, akkor jól fog élni. Márki-Zay közben végigmérte Jakabot. Jakab azt mondta, nem sikerült ezt bemutatnia, mert akkor bűnözésből jobban lehetett élni, mint munkából, ezt szeretné megfordítani.

Mohos Márton / 24.hu

Dobrev szerint az iskolában veszítjük el a gyerekeket, mert nem fizetjük meg a pedagógusokat.

Márki-Zay szerint az ő mozgalma az a párt, amely a legtöbb roma embert indítja az előválasztáson. Közben összevitatkozott saját magával azon, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom párt-e, de arra jutott, hogy jelölő szervezet.

Akarnak-e CSOK-ot a jelöltek?

Dobrev szerint nem az a baj, hogy van, hanem hogy kevesen tudják felvenni. Szerinte azoknak is segíteni kell, akik nem hitelképesek, ők is vehessék fel.

Fekete-Győr szerint a Fidesz ránk erőltet egy családmodellt, és megfeledkezik félmillió egyedülálló szülőről. A gyed-maximumot a minimálbér duplájára emelné fel.

Jakab Péter szerint a CSOK-ot a piac beárazza, állami bérlakásépítési program kell, évente tízezer bérlakással, amelyeket a piaci ár feléért adják. A CSOK egyébként maradna a tervei szerint, csak ellenőrizni kell, hogy ne árazza be a piac.

Márki-Zay szerint a piac mindig beárazza, de szerinte is maradjon a CSOK.

Jakab erre azt mondta, hogy a Jakab-kormányra Márki-Zay Péter polgármesterként is számíthat. Márki-Zay egyébként egyéniben is indul az előválasztáson.

Karácsony szerint energiahatékonysági fejlesztések kellenek, felújításra kell támogatásokat adni és akkor a rezsiköltségek is csökkennének.

Jakab Péter nincs kötekedős kedvében

A jelöltek mind fix időmennyiséget kaptak arra, hogy egymással vitázzanak a sztenderd válaszok után. Ebből messze Jakabnak maradt meg a legtöbb ideje, és egyébként is nagyon visszafogott ezen a vitán.

Vége a szünetnek, most Orbán javaslatáról vitatkoznak, ami a 13. havi nyugdíjat adná vissza

  • Karácsony szerint ez kevés, többet kell adni.
  • Dobrev szerint szegények vagyunk, indexálni kellene.
  • Márki-Zay egy komplex megoldást javasolt.
  • Jakab szerint elvették a nagy pénzt, visszaadják a kis pénzt.
  • Fekete-Győr szerint a nyugdíjasokon kívül még sokakat kell megtámogatni, később kell megnézni, lehet-e 13. havi nyugdíjt adni

Dobrev belengetett egy gigantikus szociális átcsoportosítást, különösebb részletek nélkül.

Egymás jelöltjeivel csapkodják épp egymást, Karácsony kihátrált Tóth Csaba mögül.

Fekete-Győr számonkérte Dobrevet, hogy Csongrád-Csanád megyében miért támogatnak homofób jelöltet.

Dobrev számonkérte Fekete-Győrt, hogy miért támogatnak Pécsen homofób jelöltet.

Fekete-Győr szerint momentumos ellen nem indult etikai eljárás.

Karácsony mosolyogva mondja, hogy de, majd mindjárt elmondta.

Dobrev szerint ők nem indítottak senki ellen etikai eljárást.

Karácsony szerint de, ellene.

Dobrev szerint nem.

Karácsony egy XVI. kerületi momentumost támadott meg, aki szerinte devizahiteleseken nyerészkedett.

Karácsony végül ledobta a nagy bombát is, elhatárolódott Tóth Csabától, azt mondta, a legújabb korrupciós ügy, ami kiszivárgott, számára is új információ lett.

"Amíg András, te a Pride-on voltál, mi azon dolgoztunk, hogy helyrehozzuk az összeomlott előválasztási rendszert"

Mondta Jakab Péter arra a kérdésre, hogy mi lesz a melegekkel kapcsolatos politikája.

Fekete-Győr előtte elmondta, hogy ő volt az egyetlen pártelnök a pécsi Pride-on, és bevezetné a melegházasságot.

Jakab nem ért egyet vele, és azt mondja, a család az egy férfi és egy nő.

Márki-Zay ismét elmondta, hogy olyan államot akar, ahol a fideszes politikusok is vállalhatják a homoszexualitásukat.

Dobrev arról beszélt, hogy ő tesz is ezért, hiszen nemrég elfogadták, hogy a meleg házaspároknak egész Európában azonos jogaik legyenek. Egyébként ez csak egy határozat volt, semmilyen kötelező erővel nem bír, és arra vonatkozott, hogy a már máshol megkötött házasságokat ismerjék el mindenhol.

Karácsony szerint ő volt az első olyan politikus, aki kitűzte a szivárványos zászlót középületre.

Kell-e költözni a Várból?

Mindenki azt mondta, hogy igen, de nem vissza a parlamentbe. A Momentum korrupciós ügyészséget nyitna a Karmelita Kolostorban, ez Dobrevnek is nagyon tetszik, Fekete-Győr szerint viszont csak bókolni próbál neki a korábbi pofonváltásért.

Karácsony: Bármelyikünk ebben a teremben jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán Viktor

A főpolgármesterre nehéz lenne azt mondani, hogy heves tűzzel ég, de stabilan tartja a saját programpontjait, és szigorúan ezekről beszél. Most épp arról, hogy olyan ajánlat kell Magyarországnak, ami mindenkit képviselni tud.

Márki-Zay is arról beszélt, hogy nem szabad visszahozni a 2010 előtti pártok világát, utána pedig a konszenzusos jelöltek szükségességéről beszélt

Uraim, nagyon jó hírem van, senki nem akarja, és nem is tudja visszahozni a 2010 előtti világot. Egyrészt nincs időgépem, másrészt, kop-kop, 2021 van

– szögezte le Dobrev.

Fekete-Győr adja az első pofont

Attól függetlenül, hogy a kérdés mi volt, közölte, hogy Dobrev Klára az őszödi beszéddel a háta mögött kevésbé tudja legyőzni Orbán Viktort, és arra kérte a szavazókat, hogy menjenek és szavazzanak a friss arcokra.

Dobrev szerint szerencsére nem Fekete-Győr dönti el, ki induljon el Orbánnal szemben, hanem a választók. A hírek szerint egyébként Dobrev teljesít a legjobban.

Közben Márki-Zay kifújta az orrát.

Dobrev azt is közölte, hogy ő már akkor is kormányzott, amikor Fekete-Győr még fideszes volt, Karácsony pedig a kormánynak adott tanácsokat.

Dobrev: Koalícióhívő vagyok

Ennyi Orbán-kormány után megrögzötten az. Szerinte a koalíciós kormányzás tele van veszekedésekkel, de a lényeg, hogy ne szakítsanak, és akkor az egy sikeres kormányzás lesz. Dobrev az OECD jelentésére is hivatkozott, amely szerint a nők általában jobban össze tudják tartani a koalíciókat.

Márki-Zay szerint az embernek mindig van egy főnöke, erre két évtized üzleti élet után hivatkozik. Szerinte a szakértői kormányzás képes a pártok által végrehajtott programot profin végrehajtani. Gyakorlatilag arra utal, hogy a pártok állnak majd a kormány felett, legalábbis a szerinte optimális esetben.

Jakab szerint nincs apróbetűs rész az előválasztásban, aki azt vállalta, az a közös indulást is vállalta. Ezt arra a kérdésre mondta, hogy vállalna-e pozíciót egy Dobrev-kormányban. Szerinte a döntéshozatal már most is konszenzussal történik az ellenzéki oldalon, akkor történik valami, amikor mind a hatan igent mondanak rá.

A második pont a hatékony kormányzás és az ellenzéki együttműködésről szól

Karácsonyt szembesítik azzal, hogy korábban arról beszélt, az ellenzéki önkormányzatok működése a garancia arra, hogy a hatpárti együttműködés együtt fog működni. Karácsony szerint Budapesten ez remekül működik, amit megköszönt a koalíciós partnereknek.

Melyik az az ember, aki ha lát egy szívárványt, ne azt mondaná, hogy wow, ez csodálatos

– mondta Fekete-Győr arra, hogy az ellenzéki propaganda szívárványkoalíciónak nevezi őket.

Dobrev: A járványkezelés volt az utolsó csepp

A vita elkezdődött, az első pont a járványkezelésről szól. Dobrev Klára kezd, azt mondta, azért indult miniszterelnök-jelöltnek, mert a kormány járványkezelése volt az utolsó csepp. Két mondat után viszont áttért arra, hogy a Fidesz mennyit adott a saját vállalkozóinak.

Karácsony arról beszél, hogy mit tettek a járvány alatt, és szerinte Budapesten volt a legkisebb a többlethalálozás. Azt is elmondta, hogy a kormány még arról beszélt, hogy nem kell maszkot hordani, amikor Budapesten már bevezették, és elsők voltak a látogatási tilalom bevezetésével. A főpolgármester szerint ők kényszerítették rá a kormányt a harmadik oltás bevezetésére is.

Márki-Zay arról kezdett beszélni, hogy szerinte, ha Szijjártó nem lélegeztetőgépekre költ pénzt, hanem tesztekre, ma nem nálunk lenne a második legmagasabb a népességarányos halálozás a világon. Ez egyébként néhány nappal ezelőttig volt csak igaz, azóta beelőzött minket Bosznia-Hercegovina.

Jakab szerint rendezni kell az egészségügyi dolgozók bérét, és szerinte mindenkinek a saját joga eldönteni, hogy mit kezd a saját testével. Ezt arra mondja, hogy az állam biztosítson mindenkinek ingyenes tesztet.

Fekete-Győr szerint nincs szükség lezárásokra, minél több magyar embert kell beoltani. Azt mondja, hogy azoknak a mozgását kell csak korlátozni, akik nem vették fel az oltást.

A vita kicsit döcögősen indul, a jelöltek sem érzik még annyira a helyzetet.

Olvasói sztorik