Belföld

Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában

Oláh Tibor / MTVA
Oláh Tibor / MTVA
Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat fizet évente, a diákok negyede pedig külföldi. Ösztöndíjat csupán a diákok három százaléka kapott.

Csaknem négymilliárd forint közpénzből hozta létre az állam a Debreceni Nemzetközi Iskolát (International School of Debrecen), az eddig eltelt két tanév során mégis csupán négy tanuló kapott önkormányzati ösztöndíjat az évi több millió forintos tandíjat beszedő elitintézményben – értesült a 24.hu.

Tizenegy évfolyamon összesen 129 diák járt az eredetileg magániskolának nevezett intézménybe a múlt tanévben, közülük négyen részesültek ösztöndíjban, azaz a tanulók három százaléka. Ösztöndíjat most osztottak először, mert a támogatási program részleteit nem dolgozta ki időben a debreceni önkormányzat. A következő évben ugyanakkor újabb négy ösztöndíjas tanuló csatlakozik az iskolához, őket tizenhat pályázóból választották ki.

Az intézmény tájékoztatása szerint a diákok negyede külföldi, és összesen 17 nemzetiség képviselői járnak az iskolába, igaz, a tanulók közt van olyan is, akinek egyik szülője magyar. Továbbá ebbe az intézménybe íratta be a gyermekét sajtóhírek szerint Debrecen fideszes polgármestere, Papp László is.

Noha az iskolai létszámhoz képest meglehetősen kevés rászoruló, ám tehetséges diák kap ösztöndíjat a megyei jogú várostól, annak önkormányzata bőkezűen támogatja az iskolát. Az intézmény fenntartója az önkormányzati tulajdonú DENOK Kft., ez biztosítja működési forrásokat. Az intézmény pénzügyi terve 2021-re csaknem 940 millió forint kiadással számol, amiből 408 milliót fenntartói és egyéb támogatásból fedeznének. Tavaly ennél kevesebbet, körülbelül 300 millió forintot különített el a város a költségvetésében e célra. Ez akkora összeg, amiből az összes felvett tanuló egyéves tandíját fedezni lehetne.

Az iskola éves tandíjai ugyanis így alakulnak a következő tanévben:

  • Óvoda: 2 331 000 forint.
  • Iskolaelőkészítő csoport: 2 691 000 forint.
  • 1–2. osztály: 2 871 000.
  • 3–5. osztály: 2 961 000 forint.
  • 6–9. osztály: 3 231 000 forint.

A képzés összköltsége tehát – ha három évig óvodába is jár egy gyerek – fejenként több mint 37 millió forint.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az iskola működési költségeit teljes egészében a tandíjakból tervezik fedezni, de ennek megvalósulását 5-7 évre teszi az intézmény. Addig, amíg az iskola önfenntartóvá válik, a debreceni önkormányzat – mint a fenntartó többségi tulajdonosa – kiegészítő forrást biztosít a működéshez.

Érdekesség, hogy az ösztöndíj-pályázat egyik feltétele szerint a támogatandó tanulónak a pályázat benyújtásának évében be kell töltenie legalább a 10. életévét, vagyis csak a harmadik évfolyamtól lehet ösztöndíjat kapni. Az önkormányzat és az intézmény tájékoztatása szerint ennek a kikötésnek szakmai oka van. Mint írták,

az érvényben lévő szakmai protokollok alapján 10 éves életkor alatt a kiemelkedő tehetséget és a kimagasló eredményt nem lehet megbízhatóan mérni.

A nemzetközi iskola létrehozására 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány és a debreceni önkormányzat. A tervezés 2017-ben kezdődött, amikor a BORD Építész Stúdió nyerte el a kiírt tervpályázatot. Az iskola Debrecen-Pallag településrészen, közvetlenül a Nagyerdő és egy Natura2000-es terület mellett épült.

Külön érdekesség, hogy az iskola működtetését az önkormányzat, illetve annak cége vállalta, miközben néhány évvel ezelőtt éppen az Orbán-kormány államosította a közoktatást. Két lépésben bonyolították le a főleg önkormányzati fenntartású közoktatás központosítását. Az első lépés 2013 elején kezdődött, amikor az önkormányzatoktól elvonták az iskoláik fenntartói jogosítványait – így az intézmények szakmai irányítását –, de az iskolák működtetése (tehát az épületek fenntartása) a nagyobb települések és fővárosi kerületek esetében akkor még az önkormányzatoknál maradt. Ezt követően 2017-ben jött a második lépcső, amikor a maradék, az iskoláikat még maguk működtető önkormányzatokat is arra kényszerítették, hogy ingatlanaikat adják át ingyenes vagyonkezelésbe az állami fenntartónak. A Debreceni Nemzetközi Iskola arra példa, hogy az állami pénzen épült elitiskolákról máshogyan gondolkozik a kabinet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik