Belföld

Közpénzmilliárdokból épül elit magániskola Debrecenben, 45 millió lesz a tandíj

Nemrég derült ki, hogy az oktatásért is felelős minisztérium vezetője, Kásler Miklós és sportért felelős államtitkára, Szabó Tünde sem igazán bízik meg a magyar állami iskolarendszerben és fizetős magániskolát választott gyermekei  (Kásler emellett az unokái) taníttatására. De úgy látszik, hogy nem csupán állami vezetők, hanem maga az állam sem tartja túl sokra a saját oktatási rendszerét. Ennek a jele lehet a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) létrehozása, amit a Modern Városok Program részeként finanszíroz a költségvetés.

A festői környezetben épülő intézményről a 24.hu megtudta, hogy a teljes egészében közpénzből megvalósuló beruházással valójában egy tandíjköteles, elit magániskolát hoznak létre.

Az iskolában egy gyermek oktatása az óvodától az érettségiig több mint 45 millió forintba kerül majd.

Az intézmény honlapján szereplő tandíjköltségek szerint

  • az óvoda egy évre alig kevesebb mint 2,5 millió forintba kerül egy-egy kisgyermek számára,
  • ezt követően az iskola első öt évfolyamán évente majdnem 3 millió forintot kell fizetni,
  • a következő öt év már majdnem 4 millióba kerül évente,
  • végül az utolsó két évfolyam ára megközelíti az 5 millió forintos összeget évente.

De ez még nem minden. Az intézmény 100 ezer forintos jelentkezési díjat számol fel, és sikertelen jelentkezés esetén az összeget nem téríti vissza. Az iskola honlapján felsorolt díjak pedig nem fedezik a tanulók étkezéseit, ezek naponta további 1500 forintba kerülnek majd egy diáknak, ami évente még pár százezer forintot kivesz a szülők zsebéből, mint ahogyan az iskolabusz sem lesz ingyenes.

Forrás: https://isd.debrecen.hu/

Tekintettel arra, hogy a vegyesen önkormányzati és állami iskolát majdnem 3,3 milliárd forint közpénzből építik fel, megkerestük a debreceni polgármesteri hivatalt, ahol főként arról érdeklődtünk, hogy a 2015 óta tervezett nemzetközi intézménybe jelentkező debreceni, illetve a magyar diákok számíthatnak-e valamilyen tandíjkedvezményre.

A polgármesteri hivatal azt közölte:

 A honlapon is elérhető tandíjaink egységesen, mindenkire vonatkoznak. Az International School of Debrecen és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata is fontosnak tartja azonban, hogy ösztöndíjprogram keretében támogassa a tehetséges diákokat. (…) Az ösztöndíjprogram kidolgozás alatt van. Amint elkészül, a részletes kiírás és feltételrendszer elérhető lesz a honlapon.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az elmúlt három év során az önkormányzat nem tudta megalkotni a jövőre már induló iskola ösztöndíjrendszerét. Miközben hvg.hu-nak éppen egy évvel ezelőtt nyilatkozott Öreg János, az intézmény jövendőbeli igazgatója, aki már akkor azt mondta, hogy az előjelentkezés elkezdődött és óriási az érdeklődés az intézmény iránt.

Kérdéseinkkel mi is megkerestük Öreg Jánost, aki azt kérte, hogy az önkormányzaton keresztül kérjünk tőle interjút. Annyit azért megkérdeztünk tőle, nem érez-e ellentmondást a több millió forintos tandíj és a majd 3,3 milliárd forintos állami hozzájárulás között. Erre annyit felelt:

Azt gondolom, hogy ezt a kérdést nem kiragadottan kell kezelni. A magyarországi nemzetközi iskolák színvonalának megfelel ez a tandíj.

Az iskolát hamarosan üzemeltető önkormányzati cég vezetőjét, egyben a majdani igazgatót egy sor más kérdésben is faggattuk volna, ám ragaszkodott hozzá, hogy kérjünk személyes találkozót.

Így arról sem tudtuk megkérdezni, mi az oka annak, hogy miközben teljes egészében közpénzből valósul meg a beruházás, az iskola honlapján az olvasható, hogy az iskola magánintézmény.

A nemzetközi iskola létrehozására 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány és a debreceni önkormányzat. A tervezés 2017-ben kezdődött, amikor a BORD Építész Stúdió nyerte el a megtervezésére kiírt tervpályázatot. Az elkészült látványtervek alapján a Forbes azt írta, az iskola Debrecen-Pallag településrészen, közvetlenül a Nagyerdő és egy Natura2000-es terület mellett épül majd. A koncepció lényege, hogy a ligetes belső udvart és a sportpályákat (a többi között egy föld felett „lebegő” kosárlabdapályát) körülvevő épület minél inkább illeszkedjen a zöld környezethez.

Külön említést érdemel, hogy az iskola honlapja szerint idehaza rendhagyónak számító dolgokat is tanulhatnak majd a nebulók, például mandarin nyelvet. Lehetőség lesz baseball-oktatásra és a robotikával is megismerkedhetnek a diákok. Az intézmény megalapítása egyébként minden bizonnyal nagy örömére szolgál majd a Debrecenbe érkező BMW-gyár dolgozóinak, nem kizárt, hogy a német mérnökök gyerekei is ebbe az intézménybe járnak majd. Sőt, a Népszava korábbi cikke szerint egyáltalán nem titkolt cél, hogy az ide települő külföldi nagyvállalatok dolgozóinak gyerekeit várja elsősorban az intézmény.

Forrás: https://isd.debrecen.hu/

A beruházásról korábban beszélt a város polgármestere is. Papp László – a Fidesz oldalán elérhető – nyilatkozata szerint az iskola sajátossága lesz, hogy a magyar, illetve nemzetközi érettségit is szerezhetnek a tanulók. Kitért arra is, hogy a magyar, debreceni diákok mellett számítanak a környező országok tanulóinak jelentkezésére is. Mint mondta, először két óvodai évfolyam indul 36 gyerekkel, alsó tagozat 240 gyerekkel, felső tagozat 100 gyerekkel, illetve az úgynevezett diplomaprogramban szintén 100 gyerekkel tervezik megkezdeni a működést.

Arról nem tett említést, hogy csillagászati összegű tandíjat kell majd fizetni. 

Erről szintén hallgatott Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere, és a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős korábbi tárca nélküli miniszter, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, akik részt vettek az intézmény alapkőletételén.

Nem mellékes körülmény, hogy a beruházás értékét eleinte 2 milliárd forintra becsülték, ám a közbeszerzési értesítő szerint végül majdnem 3,3 milliárd forintért valósítja meg azt a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. A társaság korábban a debreceni Nagyerdei Stadion két kivitelezőjének egyike volt, de több önkormányzati tendert is elnyert.

Az iskolát a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ üzemelteti majd. A központ 97 százalékban a Debreceni Önkormányzat, 3 százalékban pedig a magyar állam tulajdonában van, illetve a Debreceni Egyetem is tulajdonrészt szerzett benne.

Korábban államosították az önkormányzati iskolákat

Meglehetősen érdekes konstrukció, hogy a debreceni iskola üzemeltetését az önkormányzat vállalja, ugyanis néhány évvel ezelőtt éppen az Orbán-kormány államosította a komplett közoktatást. Két lépésben bonyolították le a főleg önkormányzati fenntartású közoktatás központosítását. Az első lépés 2013 elején kezdődött, amikor az önkormányzatoktól elvonták az iskoláik fenntartói jogosítványait – így az iskolák szakmai irányítását –, de az iskolák működtetése (tehát az épületek fenntartása) a nagyobb települések és fővárosi kerületek esetében akkor még az önkormányzatoknál maradt. Ezt követően 2017-ben jött a második lépcső, amikor a maradék, az iskoláikat még maguk működtető önkormányzatokat is arra kényszerítették, hogy az ingatlanaikat adják át ingyenes vagyonkezelésbe az állami fenntartónak. Úgy tűnik, hogy az állami pénzből épülő, elit magániskolákról már máshogyan gondolkozik a kabinet.

Kiemelt kép: https://isd.debrecen.hu/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik