Belföld

Százmilliókat különített el az elitiskolára a debreceni önkormányzat

Körülbelül 300 millió forintot különített el támogatásként a tavaly indított Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) működésébe a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat, tudta meg a Népszava egy helyi ellenzéki képviselőtől.

Az iskolában ötvennégy gyerek fejezi be az első tanévet, ők óvodások, valamint első és második osztályosok. Előbbiek éves tandíja közel 2,5 millió forint, míg a kisiskolások után közel hárommilliót kell befizetniük a szülőknek.

A tandíjból körülbelül 130-150 millió forint folyt be az iskolát fenntartó, jelenleg az önkormányzat többségi, valamint a magyar állam és a Debreceni Egyetem kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központhoz. Ez nagyjából a fele annak az összegnek, amit most közpénzből beletesznek.

A lap a városházánál szerette volna pontosítani az összeget, de az ezzel kapcsolatos kérdésükre több hete nem kaptak válaszokat.

A cikkben megjegyzik, az iskola akkor lenne önfenntartó, ha legalább 300 diák járna oda egyszerre, ezt az előzetes üzleti tervek alapján négy-öt éven belül kellene elérni.

Addig azonban az önkormányzat tolja bele a pénzt az elitképzésbe, és tulajdonképpen az átlagkeresetű helyiek finanszírozzák azt, hogy a gazdag családok gyerekei kiemelt színvonalú angol nyelvű oktatásban részesüljenek.

Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő a Népszavának arról beszélt,

Debrecenben köztudott, hogyan toborozták ide a létszámot: a város vezetése gyakorlatilag személyesen kérte fel a fideszes holdudvarhoz tartozó vállalkozókat, hogy írassák ide a gyerekeiket, unokáikat. Jól tudjuk, milyen súllyal esik latba egy ilyen egy „kérés” ott, ahol a támogatások, pályázati források elosztása nem feltétlenül piaci alapokon működik.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik