Belföld

CEU kontra Fudan – Karácsony Gergely nem érti Orbánékat

Karácsony Gergely / Facebook
Karácsony Gergely / Facebook
Ha a „Soros-egyetemnél” számított az értékrend, miért költi adófizetői pénzét egy antikommunizmust hirdető kormány a kínai kommunisták kampuszára?

A főpolgármester Facebook-oldalán rejtvényként tette közzé ezt az idézetet. Karácsony Gergely forrásként felkínálta Gerő Ernő titkos emlékiratait és Virág elvtárs monológját A Tanú című filmből, mégis sokan eltalálták, hogy „a letűnt időket idéző” mondat az Orbán-kormány által a Budapesti Diákváros helyére szánt kínai egyetem kartájában szerepel.

Mint írta, senki nem vitatja, hogy a Fudan Egyetem elismert a világban, de egyértelmű, hogy a kínai befolyásszerzést szolgálja „politikai és alighanem titkosszolgálati értelemben is”. Karácsony furcsállja, hogy az Európa-koncepciójában antikommunizmust hirdető kormány miért erőszakol egy  olyan intézményt Budapestre, amely a kínai kommunisták elveihez igazítja tantervét.

A kínai ügynök jó, a Soros nem?

A főpolgármester szerint a kampuszra szánt 500 milliárd forintot  inkább magyar egyetemekre, főiskolákra kellene költeni.

És ezen a ponton fel kell tenni a kérdést: milyen kormány az, amelyik egy magánpénzből működő amerikai egyetemet elüldöz Budapestről, de kínai pártegyetemet közpénzből akar finanszírozni?

A főpolgármester nem véletlenül utalhatott ellenpéldaként a kormánypropagandában csak Soros-egyetemként emlegetett CEU-ra, amelynél nagyon is számított, milyen értékeket képvisel.

Karácsony Gergely ennek kapcsán felidézte, Sanghajban diákok tüntettek a minap, amikor az egyetem alapokiratában lecserélték a szabad gondolkodás és a demokratikus vezetés kifejezéseket államszocialista fogalmakra, a pártirányítás hangsúlyozására.

Tessék választani!

Ha a kormány pénzt akar költeni a felsőoktatásra, tegye nyugodtan! A magyar fiataloknak ugyanis jó színvonalú egyetemi oktatásra és megfizethető lakhatásra lenne szükségük, ezt szolgálná a Budapesti Diákváros.

Karácsony Gergely megerősítette, ha nincs Diákváros, nincs atlétikai világbajnokság Budapesten 2023-ban. mert a kormány maga rúgta fel a fővárossal kötött megállapodást, az

egyik hónapban ezt mondja, a másikban meg annak szöges ellentétét.

A főpolgármester felidézte azt is, Orbán Viktor korábban maga mondta, semmi nem fog épülni a budapesti vezetés beleegyezése nélkül, mégis ez történik.

Ebből pedig az következik, hogy ha a kormány ragaszkodik a kínai elit kampuszhoz a Diákváros helyén, akkor nem épülhet meg az atlétikai stadion sem. Tessék választani!

Kapcsolódó
Gulyásék üzenete Karácsonynak: Köszönjük a reklámot, a Diákváros megépül
A miniszter szerint hamis dilemma a kínai egyetemet és a Diákvárost szembeállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik