Belföld

Karácsony Gergely is kénytelen „kérdésekkel provokálni”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A főpolgárnester félti a Diákvárost a kormány kínai egyetemétől.

Karácsony Gergely jelezte, azért kénytelen – ahogy a köztévén mondanák – „kérdésekkel provokálni” Gulyás Gergely minisztert, mert megdöbbentőnek tartja, hogy az Orbán-kormány  a több ezer magyar diák olcsó lakhatását szolgáló Diákvárost feláldozza a kínai állam befolyásszerzésének szolgalelkű kiszolgálása miatt.

A főpolgármester Facebook-oldalán nyílt levelében azt írta, a kínai Fudan Hungary Egyetem kampuszát annak dacára tervezik a Budapest Diákváros helyszínére, hogy korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén a Gulyás miniszter vezette delegáció a diákvárost támogatta.

A kormány döntése tehát ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is.

Karácsony Gergely felidézte, korábban Orbán Viktor kijelentette: amit a Fővárosi Közgyűlés nem támogat Budapesten, az nem lesz.

Ezért a főpolgármester világossá teszi: semmilyen formában nem támogatják, határozottan ellenezik, hogy a magyar diákok olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban.

Ellenzik, mert

  • az egyetem építése Kína politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel, európai elkötelezettségével,
  • a kormány által tervezett beruházás hatalmas adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben annak gazdasági hasznát főleg Kína élvezi, hiszen a hírek szerint kínai hitelből, kínai munkaerővel, kínai vállalatok közreműködésével valósulna meg , ami ellentétes a magyar gazdasági érdekekkel is,
  • semmiféle kormányzati háttéralku nem lehet fontosabb több ezer magyar diák elérhető lakhatásának biztosításánál,
  • mert meggyőződésük szerint a kínai elit egyetemre fordítandó több százmilliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között,
  • egy olyan egyetem Magyarországra költöztetéséről van szó, amelynek alapelvei között a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt központi irányítása szerepel.

Karácsony Gergely azonnali tájékoztatást vár a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a beruházás részleteiről.

A diákvárosra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely egyébként a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, van egy megállapodás a fővárossal, azt be kell tartani. Hozzátette: bár a főváros a Fudan Egyetem létesítését a diákvárossal szemben próbálja értelmezni, szerinte a döntés, hogy a világ egyik elitegyeteme Magyarországon megjelenjen és itt folytasson oktatási tevékenységet, nem hogy nem áll szemben a tervezett diákvárossal, de értelmet ad neki.

Kapcsolódó
Baranyi Krisztina levélben fordult Orbán Viktorhoz a 450 milliárdos kínai egyetem ügyében
A polgármester szerint minden előny a kínaiaké, de az adósság a magyaroké.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik