Belföld

Kalocsai gyermekotthon: súlyos bántalmazások ügyében folytat eljárást az ombudsman

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a 24.hu-n megjelent cikksorozat nyomán rajtaütésszerű vizsgálatot folytatott le a kalocsai speciális gyermekotthonban. A cikkünkben közzétett személyes beszámolók fizikai és verbális erőszakról, alázásokról szóltak.

A 24.hu riportja után fél évvel, február 4-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) munkatársai előzetes bejelentés nélküli vizsgálatot folytattak le a kalocsai speciális gyermekotthonban – ennek tényéről az állami jogvédő szerv számolt be hétfőn reggel.

Lapunkat 2020 tavaszán keresték meg az otthon jelenlegi és volt dolgozói. Rendszeres erőszakról számoltak be, amelyet szerintük egyes vezető pozícióban levő nevelők alkalmaznak az otthon növendékeivel szemben. Az általuk megnevezett, azóta az intézményből már kikerült áldozatok közül többeket elértünk, akik megerősítették az elmondottakat. Ketten azt is vállalták, hogy névvel nyilatkozzanak arról, mit éltek át a kalocsai intézetben.

A beszámolók szerint bot és csípőfogó is szerepelt a fenyítőeszközök közt, sőt az elmondások szerint egy alkalommal a nevelők a sportpályán úgynevezett airsoft, azaz védőfelszerelésben játszott játékok alkalmával használt fegyverekkel lövöldöztek a fiatalokra. A beszámolók arról szóltak, hogy a pofozás, a verés, a verbális agresszió mindennapos volt a rácsos ablakok mögött.

Kapcsolódó
Brutális erőszakról beszélnek a kalocsai gyermekotthon volt növendékei
Forrásaink beszámolói szerint a bot is szerepelt a fegyelmező eszközök között a speciális gyermekotthonban. Ugyanakkor a felügyelő szervek, a hatóságok állítják: nem tudnak bántalmazásokról. Az igazgató nem válaszolt kérdéseinkre.

A cikkünkben közzétett információk alapján Szél Bernadett országgyűlési képviselő az ombudsmanhoz fordult. Megkeresésünkre augusztusban a hivatal azt válaszolta, hogy fontolgatja a vizsgálatot, a múlt héten pedig még csak annyit feleltek a kérdésünkre, hogy nem folyik vizsgálat.

A mostani bejelentés szerint „a sajtóban megjelent információk, valamint országgyűlési képviselői jelzések alapján, a felmerült aggályok súlyosságára tekintettel” folytattak le a hivatal munkatársai előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot, melynek során több dolgozóval és növendékkel beszéltek, illetve felmérték a körülményeket. A közlemény szerint az alapvető jogok biztosa az eljárás lezárásakor jelentést ad ki az eredményről.

A kalocsai gyermekotthon vezetése csaknem tíz éve változatlan, holott

  • már 2014-ben  is szóltak sajtóhírek visszaélésekről szemtanúk beszámolói alapján,
  • és egy 2016-os ombudsmani jelentés feltárta, hogy az otthonban pofozzák a növendékeket, beszámoltak arról is: volt, akinek kulcscsomóval ütöttek a tenyerébe.

Holott a gyermekbántalmazás bűncselekmény, a 2016-os jelentésnek semmilyen személyi vagy büntetőjogi következménye nem lett. Februári megkeresésünkre a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság közölte, jelenleg is három nyomozás van folyamatban a kalocsai otthonban erőszakos bűncselekmények miatt.

Augusztusban megkerestük az otthon fenntartóját, az EMMI  Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságát, ahol csak annyit feleltek a kérdéseinkre, hogy a kalocsai intézményben folyó munka „példa értékű.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik