Belföld

Kalocsai gyermekotthon: három nyomozás is folyik erőszakos bűncselekmények miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Augusztusi cikkünk megjelenése után a bántalmazók meghúzták magukat, állítja forrásunk. Mióta a 24.hu vizsgálódni kezdett az ügyben, a rendőrség több nyomozást is indított, mindegyikben fiatalkorú az elkövető. A minisztérium nem válaszol, az ombudsman nem indított vizsgálatot. Személyi következmények nincsenek, az otthon vezetői pedig azt kutatják, ki volt a szivárogtató.

Augusztusi cikkünkben írtuk meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában működő kalocsai speciális gyermekotthon dolgozói és volt növendékei súlyos bántalmazásokról számoltak be lapunknak. Elmondásuk szerint a zárt, bentlakásos intézményben megtörtént, hogy

  • a vezetőség tagjai airsoft (nem életveszélyes, legfeljebb enyhe sérüléseket okozó) fegyverekkel futóvadlövészetet rendeztek a sportpályán gyerekekre;
  • azzal alázták őket, hogy négykézláb, kutya módra kellett körbejárniuk és közben nyüszíteniük;
  • bottal ütöttek, csípőfogóval kínoztak egyeseket, volt, akinek a heréit rugdalta egy vezető pozícióban levő nevelő;
  • az ütés (pofon, koki, tockos) és verbális megszégyenítés pedig a hétköznapok szerves része volt.

Súlyos titkok a rácsok mögött

Miközben az otthon életéről információkat gyűjtöttünk, tudomásunkra jutott az is, hogy a gyermekek hittanoktatását és lelki gondozását Mészáros István személyében olyan pap végzi, akivel szemben korábban egy fiatal fiú molesztálása kapcsán indult egyházi eljárás. Ennek tényét kérdésünkre Bábel Balázs kalocsai érsek is megerősítette. Az otthonban dolgozó forrásaink olyan furcsaságokról számoltak be, hogy a fiataloknak különféle ürügyekkel át kell járniuk a paphoz a plébániára, és némelyikük zavartan, alkoholszagúan érkezik vissza. A lelkész egy darabig azzal hitegetett minket, hogy válaszolni fog a kérdéseinkre, aztán mégis a hallgatás mellett döntött.

Kapcsolódó
Molesztálási ügye volt a papnak, aki a kalocsai gyermekotthon növendékeivel foglalkozik
Nyugtalanító beszámolókat hallottunk arról, hogy mi történik a plébánián fiatal fiúkkal. Sem az érsekség, sem a pap nem oszlatta el az aggályainkat, utóbbinak egy fiatal fiú kelt a védelmére.

Nyáron a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre azt válaszolta, az elmúlt években nem történt feljelentés a kalocsai otthon kapcsán felnőttek által elkövetett erőszakos bűncselekmény miatt. Az otthon igazgatója, Juhász Gábor a leveleinkre nem válaszolt, amikor felhívtuk, lecsapta a telefont. Megpróbáltuk elérni azt a nevelőt is, aki informátoraink szerint a bántalmazások fő felelőse, de nem élt a lehetőséggel, hogy elmondhassa a saját verzióját. Az Emmi illetékes főigazgatósága csupán annyit reagált sokadik megkeresésünkre, hogy példa értékű munka folyik a nevelőotthonban. A gyámhatóságnál is azt közölték, hogy nem tudnak semmiről, ugyanezt állította Babenyecz Mónika, a területileg illetékes gyermekjogi képviselő. Ami azért is furcsa, mert

egy 2016-os ombudsmani jelentés már feltárta, hogy egyes nevelők pofozzák, sőt kulcscsomóval verik a növendékeket a kalocsai otthonban, valamint hogy a gyerekeket cigarettával jutalmazzák, illetve annak megvonásával büntetik.

Ez utóbbi jogsértő gyakorlat tényét lapunknak is megerősítette több kalocsai növendék.

Az öt évvel ezelőtti vizsgálatnak azonban nem lett sem személyi, sem jogi következménye, a rendőrség sem indított hivatalból eljárást.

Farkas Norbert / 24.hu

Átmenetileg megszűnt a verés

Cikkünk megjelenése után az Állampolgári Jogok Biztosi Hivatala (ÁJBH) lapunkkal közölte, hogy a közzétett információk miatt újabb vizsgálatot fontolgatnak. Öt hónap elteltével újabb megkeresésünkre már csak annyit felelt a gyermekek jogaiért felelős ombudsman, hogy nem folyik ilyen vizsgálat.

Az intézményben dolgozó egyik forrásunk elmondta: az otthonban nagy felzúdulás lett a cikk közzététele után, és belső vizsgálatok indultak, ám ezek csupán arra irányultak, hogy vajon kik adtak ki információkat a médiának. Pozitív fejlemény a neve elhallgatását kérő gyermekvédelmi szakember szerint, hogy a bántalmazók „meghúzták magukat”, az alázások, verések megszűntek a rácsos ablakok mögött.

Azt azért hozzátette informátorunk, hogy a kalocsai otthonban zajló visszaélésekről korábban megjelent cikkek után is ez volt a forgatókönyv: az agresszorok visszahúzódnak, amíg lecsillapodnak a kedélyek. Lényeges személyi változás ezúttal sem történt, még az a nevelő is a helyén maradt, aki a növendékek elmondása szerint a legsúlyosabb cselekményeket követte el.

A fejlemények iránt érdeklődve újabb kérdéseket küldtünk

  • az Emmi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságának,
  • a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Hivatalnak,
  • valamint Juhász Gábornak, a gyermekotthon igazgatójának,

de ezekre hetek múltán sem érkezett válasz.

Megkerestük a rendőrséget is, hogy indítottak-e hivatalból nyomozást a közzétett információk alapján. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a legutóbbi megkeresésünk óta három esetben indult (és tart jelenleg is) újabb nyomozás, mindegyikben kiskorúak a feljelentett és a sértettként megjelölt személyek is. Az eljárásokat a gyermekek vagy gyámjaik kezdeményezték testi sértések gyanúja miatt. A folyamatban lévő ügyekben történt kihallgatások során olyan gyanú nem merült fel, hogy a nevelők bántalmazták a gyermekeket.

Korábban mind az otthon jelenlegi és volt munkatársai, mind egykori növendékek arról számoltak be a 24.hu-nak, hogy a speciális nevelési igényű fiatalkorúak közti erőszakot a nevelők egyfelől nem akadályozzák meg, másrészt a növendékek közti hierarchiát kihasználva sok esetben „kiszervezik”: az agresszióra hajlamos, erősebb, nagyobb fiúkat gyakran azzal bíznak meg, hogy kemény kézzel „tartsanak rendet” az esetleg renitenskedő kisebbek között.

Tudomásunk  szerint továbbra is Mészáros István prépost foglalkozik a fiatal fiúk lelki gondozásával a kalocsai otthonban, de ezt az információt a cikk megjelenéséig nem erősítette meg a főegyházmegye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik