Belföld

Leváltották a kalocsai gyermekotthon erőszakkal vádolt munkatársát, az ombudsman vizsgálatot fontolgat

Az ombudsman szerint törvénysértő, és visszaélésekhez vezet, hogy szakképesítés nélküli nevelők foglalkoznak a legnehezebb sorsú gyerekekkel a kalocsai speciális gyermekotthonban. Az oknyomozó riportunk megjelenése óta sem EMMI illetékes főigazgatósága, sem az intézmény igazgatója nem válaszol a 24.hu kérdéseire.
  • Augusztusban írtuk meg, hogy a kalocsai speciális gyermekotthon dolgozói és volt növendékei durva bántalmazásokról, kínzásokról, alázásokról számoltak be.
  • Cikkünk megjelenése után hirtelen leváltották az intézmény egyik korábbi vezető munkatársát– azt a nevelőt, akit forrásaink a bántalmazások fő felelőseként neveztek meg.
  • Mivel az ombudsmani hivatal 2016-ban már feltárt ilyen visszaéléseket – konkrétan, hogy a nevelők verik a gyerekeket – megkerestük az alapjogi biztost, hogy az új információk fényében indít-e ismét vizsgálatot.
  • Hetek múltán az a válasz érkezett, hogy az ombudsman a cikkben felmerült „aggályok súlyossága” miatt megfontolja egy újabb vizsgálat megindítását.
  • Közben az a minisztérium terve, hogy a kiürített fóti gyermekotthonból többek közt a kalocsai otthonba költözteti a speciális nevelési igényű gyerekeket.

Elevenítsünk fel néhányat a megrázó beszámolók közül: „Csípőfogóval tekergette a mellbimbóit és az orrát, illetve maga elé ültette a növendéket egy székre, és autóversenyzősdit játszott úgy, hogy a gyerek heréit használta gázpedálnak. Ezáltal a heréket trauma érte” – írta a 24.hu-nak küldött levelében az egyik növendék bántalmazásáról egy neve elhallgatását kérő nevelő. Aztán megkerestük az otthonból azóta kikerült fiút, Rostás Krisztiánt, aki megerősítette, hogy ez csakugyan megtörtént vele.

Brutális erőszakról beszélnek a kalocsai gyermekotthon volt növendékei
Forrásaink beszámolói szerint a bot is szerepelt a fegyelmező eszközök között a speciális gyermekotthonban. Ugyanakkor a felügyelő szervek, a hatóságok állítják: nem tudnak bántalmazásokról. Az igazgató nem válaszolt kérdéseinkre.

Növendékek és nevelők is egybehangzóan állították: egy intézeti gyermeknapon, az intézet sportpályáján az otthon egyes munkatársai airsoft puskákkal „futóvadlövészetet” rendeztek a gyerekekre. Egy nevelőnő arról számolt be lapunknak, hogy látta a gyerekek testén a kék-zöld foltokat az esemény után.

Egy másik volt növendék, Zányi Mihály kérdésünkre elmondta, egy ízben bottal ütötték a bordáját, egy másik alkalommal leütötték egy telefonkönyvvel, ám szerinte az otthonban ilyen az élet, tehát nem érzi úgy, hogy ebből nagy ügyet kéne csinálni.

A 2016-os ombudsmani jelentés szerint a Kalocsán nevelt gyerekek „jogtudatosságának hiánya” okozza, hogy a veréseket nem jogsérelemként, hanem normális nevelési eszközként fogják fel. Ez a jelentés feltárta, hogy

  • a gyermekotthonban kulcscsomóval ütik a gyerekeket, ha késve érnek vissza a kimenőről,
  • gyakran cigarettával jutalmazzák, illetve nikotinmegvonással büntetik őket,
  • nem elégséges a valós kapcsolattartási lehetőségük a kirendelt gyámjaikkal,
  • a nevelők többsége nem rendelkezik a speciális nevelési igényű gyermekek gondozásához előírt képesítéssel, s ezáltal is sérülnek a növendékek jogai.

Ugyanis az, hogy hiányzik a megfelelő szemléletű, törvényben is előírt szakmai képesítés, a gyermekjogi biztos szerint egyenesen összefügg azzal, hogy a gyermekotthon egyes dolgozói visszaéléseket követnek el.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Mindezt az ombudsman jelezte az akkor még Balog Zoltán irányítása alatt álló EMMI-nek. Kapott is választ egy főosztályvezetőtől, miszerint egyetértenek azzal, hogy a törvényi előírásnak megfelelően szakképzettek lássák el a gyerekeket, de ezt az EMMI „a gyakorlatban  kivitelezhetetlennek tartja.”

2017-ben ombudsmani javaslatra kötelezővé tettek egy legalább negyvenórás felkészítő képzést azoknak, akik „speciális” gyerekekkel foglalkoznak, ám a tanfolyam eleve feltételezi, hogy az abban résztvevők már rendelkeznek szakképesítéssel. És ez – ahogy az ombudsman megállapítja a képviselőnek adott válaszában – „a valóságban gyakran nem így van.”

A riportunk megjelenése után, mint arról hírt adtunk, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is az ombudsmanhoz fordult; megkérdezte többek közt, élt-e az Állampolgári Jogok Biztosának Hivatala 2016 óta az úgynevezett utóvizsgálat lehetőségével. A biztos a napokban közzétett válaszában azt közölte, hogy a gyermekotthonban

mind ez idáig a jelentésben megfogalmazott ajánlások, kezdeményezések nyomán tett intézkedések megvalósulásának ellenőrzésére külön, célzott utóvizsgálatra nem került sor.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Eközben a tavaly felszámolt, ikonikus fóti gyermekotthon lakói közül a speciális nevelési igényű növendékeket többek közt éppen a kalocsai fiúotthonban akarja elhelyezni az EMMI. A minisztérium a döntést tavaly azzal magyarázta, hogy  Zalaegerszegen és Kalocsán a központi speciális gyermekotthon vezetése, szervezete és szakmai irányítása is megújult, így az ombudsman által megállapított korábbi hiányosságok megszűntek.”

Kérdésemre, hogy tud-e a törvénytelenségeket feltáró jelentés óta ilyen változásról, az ombudsman így felelt:

Sem a sajtóból, sem a vizsgálatra felkért szervek tájékoztatása alapján nincs hivatalos tudomása az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának arról, hogy személyi következményei lettek volna a vizsgálatnak.

Minden forrásunkat végigkérdeztük: szerintük történtek ugyan változások, csak nem feltétlenül pozitív irányban. Az intézmény dolgozói szerint

  • azt a nevelőt nevezték ki szakmai vezetőnek, aki a növedékekek szerint a legtöbb bántalmazást elkövette;
  • ugyanazok az emberek kerültek magasabb pozícióba, akik már a 2016-ban feltárt erőszakos jogsértések során is felelős poszton voltak.

A zalaegerszegi otthonban folyó erőszakról sem csak mellbevágó sajtóhírek szólnak; az ombudsmani vizsgálat ott is azt állapította meg, hogy történhetett gyermekbántalmazás alkalmazottak részéről. A budapesti otthonról, ahová szintén küldenek Fótról gyerekeket, pedig már tavaly megírtuk az ottani dolgozók elmondása alapján, hogy a gyermekek életkörülményei – ahogy a nevelők munkakörülményei is – elviselhetetlenek. 

Drog, bűnözés, erőszak és káosz uralkodik a fővárosi gyermekotthonokban
Megyek, köszönök a folyosón a srácnak, visszaszól, hogy a kurva anyád – meséli egy gyermekotthoni nevelő. És ez csak az egyik oka, miért menekülnek pánikszerűen a szakemberek ezekből az intézményekből. Van, hogy 8-10 éves állami gondozott gyerekeket már drogproblémával kell kezelni, a fejlesztésre ígért milliárdoknak pedig nyoma veszett.

Az EMMI szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságát arról kérdeztük:

  • indít-e a minisztérium belső vizsgálatot a kalocsai otthonban a cikkünkben napvilágra került beszámolók alapján?
  • Változatlanul az az EMMI álláspontja, hogy rendeződött a helyzet az otthonban?
  • Változatlanul az a minisztérium terve, hogy ide is költöztet néhányat a fóti gyermekotthon egykori növendékei közül? Ha igen, mikor és hány gyermeket?

A szeptember 1-jén megküldött kérdésekre a mai napig sem érkezett válasz. Viszont a cikkünk megjelenése utáni napokban váratlanul leváltották azt a vezetőt, aki Kalocsán a forrásaink szerint a legtöbb bántalmazást elkövette.

Juhász Gábor igazgatót – aki korábbi, szóbeli megkeresésemre egyszerűen letette a telefont – írásban kérdeztem, hogy mi a leváltás oka, illetve, hogy az illető továbbra is az intézményben dolgozik-e nevelőként. Az igazgató semmit sem válaszolt.

Az alapvető jogok biztosához újabb levéllel fordultam, azt tudakolva, indít-e újabb vizsgálatot. A válasz szerint: „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Speciális Gyermekotthoni Központ Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona Általános Iskolája és Szakiskolája működésével kapcsolatban megjelent sajtóhíreket az alapvető jogok biztosa nyomon követi, ezek alapján,

a felmerült aggályok súlyosságára tekintettel – a körülmények tisztázása érdekében – megfontolja egy helyszíni vizsgálat megtartását az intézményben.”

Kérdésünkre, hogy mikorra várható az esetleges vizsgálat, a biztos közölte: nem köti jogszabályban rögzített határidő, azonban „betartja és munkatársaitól is megköveteli, hogy az egyes ügyekben késedelem nélkül történjen meg a rendelkezésre álló információk teljes körű – alapjogi szempontú – elemzése.”

Ha lesz vizsgálat, annak eredményéről ígérete szerint majd tájékoztatást ad az ombudsman.

Az egyik kalocsai gyermekvédelmi szakember – aki elsőként kereste meg a 24.hu-t azzal, hogy  az intézményben visszaélések folynak – lapunknak írt levelében a sok szörnyűség mellett ezt is írta:

Arra azért szeretnénk kérni, hogy a gyermekotthonban dolgozókról ne ez az általános kép alakuljon ki önben, hisz a többség minden nap azon dolgozik, hogy azokról a gyerekekről gondoskodjon, akikről a család és a társadalom már lemondott.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik