Belföld

Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordul a kalocsai gyermekotthonban tapasztalt erőszak miatt

Ombudsmanhoz fordulok, mert a kalocsai gyermekotthonban súlyos bántalmazásokról számoltak be oknyomozó újságíróknak: az ombudsman itt és most hatékony és alapos vizsgálatot tud indítani, ehhez minden eszköze adott — írja friss Facebook-bejegyzésében Szél Bernadett.

Ombudsmanhoz fordulok, mert a kalocsai gyermekotthonban súlyos bántalmazásokról számoltak be oknyomozó újságíróknak: az…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. augusztus 26., szerda

Tegnap közöltünk cikket az intézményről, ahonnan több bennlakóval és nevelővel is beszéltünk. Az alábbi idézet egyiküktől származik:

Valójában rendszeresek a durva lelki és fizikai bántalmazások, verések, megalázások, sőt kínzások. És a helyzet csak romlik.

Ahogy ez is:

Egy fiút nemrég véresre pofozott az agresszív nevelő. Ezek az esetek leginkább ebédlőben, irodában történnek, mert ott nincs kamera.

És egészen kegyetlen részleteket is hallottunk:

Csípőfogóval tekergette a mellbimbóit és az orrát, illetve maga elé ültette a növendéket egy székre, és autóversenyzősdit játszott, úgy, hogy a gyerek heréit használta gázpedálnak. Ezáltal a heréket trauma érte.

A munkatársaktól pedig azt hallottuk:

És azért ha itt valaki igazán meg van félemlítve, azok mi vagyunk, a munkatársak. Egy hangos szóért, egy rákiabálásért is fel lehet minket jelenteni, és meghurcolnak, elveszítjük az állásunkat. Nemhogy egy pofonért!

Az intézményvezető, illetve a gyermekotthon fenntartója érdemben nem reagált a történtekre.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt írja posztjában általánosságban: a „jelenlegi állapotok tarthatatlanok a gyermekvédelemben, ahol jelenleg nem “a gyermek az első”, ahogy az a plakátokon szerepel. A kormánynak valójában nem fontosak az állami segítségre szoruló gyerekek: az intézményrendszer kivéreztetése, a béremelések elmaradása és az uniós pénzekkel való visszaélés pont azt mutatja, hogy a rászoruló gyermekek nem számíthatnak a kormányra. Az a helyzet, hogy ha a gyerekek nem születnek a kormány által elképzelt ideális családba, akkor nagyon kemény sors vár rájuk.”

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik