Belföld

Az antiszemitizmus „tankönyvi” példája lett Demeter Szilárd írása

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Megjelent az Európai Unió kiskátéja arról, mi antiszemitizmus a mindennapi életben.

Az Európai Bizottság megbízásából készült kézikönyvnek az a célja, hogy bemutassa, miként alkalmazható a gyakorlatban a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus definíciója – írja a Szombat folyóirat honlapja.

A 45 oldalas kézikönyv a különböző európai országokban elemzi az antiszemita megnyilvánulásokat, bűncselekményeket az elmúlt években. Egy sor példát hoz az antiszemitizmus különböző fajtáira a bűnüldözés, az oktatás, az igazságszolgáltatás, a sport és a civil társadalom területéről.

Magyarország is bekerült a kézikönybe, éspedig Demeter Szilárd tavalyi, gázkamrázós írásával. Neve említése nélkül, azt írták, hogy a botrány kirobbanása után visszavont cikkben megtalálhatóak a klasszikus antiszemitizmus példái. Ezek közé sorolják a kormánypárti körökben gyakorta hangoztatott állítást is, hogy Soros György az embereket úgy irányítja, mintha gyalogok lennének egy világméretű sakktáblán.

A Szombat idézte Margaritis Schinas bizottsági alelnököt, aki  szerint az új kézikönyv megkönnyíti a zsidógyűlölet elleni harcot, és az Európai Zsidó Kongresszus elnökét, Moshe Kantort, aki azt mondta, az útmutató főleg a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás terén lehet hasznos, hiszen régóta probléma, hogy

az ügyészek és a rendőrök nem képesek megfelelően azonosítani az antiszemita eseményeket.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségnek harmincegy állam a tagja, Magyarország 2002-ben csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik