Belföld

Továbbtanulás továbbfejlesztve: hogyan válasszunk profin egyetemet?

Bobkó Anna / Szegedi Tudományegyetem
Bobkó Anna / Szegedi Tudományegyetem
Sokak életének egyik legfontosabb döntését már meglehetősen fiatalon, döntően 18 éves korban kell meghozni: melyik felsőoktatási intézményben folytassák tanulmányaikat. A választás során rengeteg szempontot kell figyelembe venni, illetve megfelelően mérlegelni, hogy biztosan ideális egyetemre essen a választás. A következő néhány bekezdésben végigvesszük azokat a területeket, amelyekről nem érdemes elfeledkezni a döntéshozatal előtt.  

Tájékozódás

A középiskolai tanulmányok végeztével kétféle diák várja érettségi bizonyítványa átvételét: azok, akik úgy érzik, pontosan tudják, milyen szakon szeretnének továbbtanulni, illetve azok, akiknek valamiféle homályos kép él csak a fejében. Mindkét csoportra igaz, hogy biztosan van olyan felsőoktatási képzés, amelynek még csak a létezéséről sem tudnak, pedig könnyen elképzelhető, hogy érdeklődési körüknek teljes mértékben megfelel.

Ennek fényében a legelső lépés minden leendő egyetemistának a következő: időt szánni arra, hogy körülnézzenek, a különböző egyetemeken milyen képzések indulnak, valamint ezek elvégzése után milyen munkalehetőségek előtt nyílik ki az ajtó számukra.

Vidék vagy főváros?

Ha megvan a hőn áhított szak, jön a következő kardinális kérdés: Budapesten vagy valamelyik vidéki intézményben töltené az ominózus diák egyetemi éveit. Mindkettő mellett szólnak jócskán érvek és ellenérvek egyaránt, így minden tanulónak magának kell eldöntenie, melyek nyomnak többet a latban. Az előző pontban taglalt tájékozódás fontosságát itt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen bármely hely mellett teszi le a voksát valaki, előtte fontos átfogó képet kapni arról, mik várják majd ott.

Egyrészt elengedhetetlen lakhatási kérdésekben tisztán látni: ha albérletben laknánk, a városban milyen anyagi ráfordítás árán lehetséges mindez, illetve van-e lehetőség lakhatási támogatás igénylésére, ha viszont inkább a kollégiumokkal szimpatizálunk, a választott egyetem milyen lehetőségeket kínál.

A koronavírus-járvány alaposan megbolygatta a lakáspiacot, azonban így is elmondható, hogy a fővárosban jócskán többet kell rászánni a lakhatásra egyetemistaként, mint vidéken. Egy gyors összehasonlítással ezt könnyedén érzékeltethetjük: míg

Budapesten idén májusban 162 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, addig Szegeden jóval kevesebből is ki lehet jönni: a panellakások például 60-70 ezer forintot kóstálnak.

A kollégiumi árak szempontjából is jobban vizsgázik az alföldi megyeszékhely: itt kilencezer forint körüli összegért már vannak elérhető szobák, míg ez az ár a fővárosban legalább valamivel 10 ezer forint felett mozog.

Milyen ösztöndíjak segíthetnek a piszkos anyagiak könnyebb menedzselésén? A diákok pályázhatnak rendszeres szociális ösztöndíjra, illetve van egy beiratkozáskor igényelhető iskolakezdő alaptámogatás is, valamint pályázható a Bursa Hungarica ösztöndíj is. A Szegedi Tudományegyetemre jelentkezők pedig igazán szerencsések, hiszen az úgynevezett SZTE START ösztöndíjra – amelyet azok kaphatnak, akik első helyen jelentkeznek az intézménybe, majd felvették őket – jogosultak, amely legalább 40, de akár 120 ezer forintot jelent.

Hozz ki többet az egyetemből

Természetesen nagyon fontos, hogy az egyetemi évek során a legjobb oktatásban legyen részük a hallgatóknak, de nem mellékes az sem, hogy a felnőttkor legizgalmasabb éveit hogy aknázzák ki a fiatalok. A megfelelő egyetem kiválasztásakor érdemes végigböngészni, milyen ösztöndíjak, pályázatok biztosításával nyitja ki a világot a hallgatói számára az intézmény. A Szegedi Tudományegyetem például 4 nagyhírű nemzetközi egyetemmel indított közös oktatási programot, melynek részeként azon túl, hogy értékes nemzetközi diplomához is juthatnak a hallgatók, olyan helyekre is eljuthatnak, amelyekről korábban csak álmodtak.

Az egyetemi oktatás a jobb intézményekben ma már több platformon és nemzetközi szinten zajlik. A világ legjobb egyetemei a Coursera online felületén is indítanak világszínvonalú kurzusokat. Magyarországon a Coursera for Campus programban egyedül a Szegedi Tudományegyetem vehet részt, így a szegedi diákok például ingyen juthatnak hozzá egyedülálló képzésekhez és elvégzésük esetén nemzetközileg elismert oklevelekhez a diplomájukon felül. Az így megszerzett tudás egyre nagyobb jelentőséggel bír a munkaerőpiacon is.

Mi a helyzet a gyakorlattal?

Az elméleti tudás megszerzésén felül kifejezetten tanácsos megvizsgálni, milyen gyakorlatorientált, duális képzéseket és karriertámogató megoldásokat kínálnak az intézmények.

Gyakorlatorientált képzések, vonzó szakmai gyakorlati helyek, hallgatókat segítő ösztöndíjak, esetleg karriertámogatás? Ma már ezek is hozzátartoznak a felsőoktatáshoz, így nem éri meg kiaknázatlanul hagyni azokat a lehetőségeket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a sikeres pályakezdéshez is.

Szponzorált tartalom

Idén felvételizel? Válaszd első helyen a Szegedi Tudományegyetemet és START-olj akár 120 000 Ft ösztöndíjjal!  Az Európai Egyetemi Szövetségnek köszönhetően egyszerre akár öt egyetem hallgatója lehetsz! Tanulj nemzetközi környezetben egy igazi egyetemi városban! A cikk a Szegedi Tudományegyetem támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik