Belföld

Jakab Péter megkérdezte Orbánt, hogy ő vagy Kövér László is járt-e már meleg szexpartin

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Mostanában az ember csak úgy kapkodja a fejét, annyi a botrány önök körül: vesztegetés, orgia, kábítószer, pedofília. De mindez semmi egy zsák krumplihoz képest

– kezdte az azonnali kérdések sorát hétfőn a parlamentben Jakab Péter, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt harminc év legsúlyosabb, több mint négymillió forintos országházi büntetését kapta a Ház tekintélyének megsértéséért, amiért egy zsák burgonyát próbált átadni Orbán Viktornak.

„Mennyit ér akkor egy zsáknyi drog, amit az ön EP-képviselője hoz egy brüsszeli orgiáról, megsértve Magyarország tekintélyét?” – tette fel a kérdést a Jobbik elnöke, megemlítve, hogy Szájer József ezzel szemben 40 milliós prémiummal távozhat Brüsszelből. Jakab hozzátette, a brüsszeli orgia szervezője azt állítja, hogy kilenc fideszes járt nála, vagyis ennyi kormánypárti politikus lehet zsarolható.

Tudnunk kell, hogy ki ez a kilenc. Kövér László például mondott már olyat, hogy szánalommal tekint a nőkre. Mi a helyzet a férfiakkal? Lehet, hogy ő az egyik? Vagy ön, miniszterelnök úr, ön járt már ilyen partin?

– kérdezte Orbánt a jobbikos politikus, aki szerint mindenkinek tudnia kell, hogy ki és mivel zsarolja a miniszterelnököt, mert folyamatosan az ország érdekeivel ellentétes döntéseket hoz.

Orbán Viktor mindössze egyetlen mondattal válaszolt: azt mondta, nem érti, hogy miniszterelnökként neki mi köze van Jakab Péter krumplijához és az azért kapott parlamenti büntetéshez.

Vadai Ágnes (DK) is arról beszélt, hogy a Fidesz tele van zsarolható emberekkel, és a Szájer-ügyet is nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette.

A miniszterelnök válaszában megismételte:

teljesen világos, hogy amit egy régi és nagy harcostársunk tett, az nem fér bele a mi közösségünk életébe, nem védhető, és nem is menthető,

ezért nem maradt más választása, mint elhagyni a politikát, Szájer József pedig ezt meg is tette. A nemzetbiztonsági kockázattal kapcsolatban azt mondta: a Gyurcsány-kormány idején orosz kémeket engedtek be a magyar titkosszolgálat épületébe, hogy az ott dolgozókat poligráfos vizsgálatnak vessék alá. Később hozzátette, az átvilágítások szigorításán, amit Vadai ugyancsak felvetett, el fog gondolkodni.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt kérdezte Orbán Viktortól:

tudott-e Szájer József életmódjáról, arról, hogy „negyven éve” nem a keresztény-konzervatív értékeknek és az általa szövegezett alaptörvénynek megfelelően él?

A kormányfő úgy válaszolt: Magyarország egy szabad az ország, jogállam, az alkotmány senkinek sem mondja meg, hogy hogyan éljen, ha betartja a törvényeket. Szájer József pedig vállalta a tettei következményeit.

Szabó erre azt mondta, a Fidesz tíz éve kutakodik mások hálószobájában, és éppen most akarja megtiltani a meleg pároknak, hogy örökbe fogadjanak. Majd ismét megkérdezte a miniszterelnököt, volt-e tudomása Szájer életmódjáról, arról, hogy még az alaptörvény szövegezője sem tudja betartani azokat a normákat, amiket másoknak előírtak. Szabó Tímea ezt követően egy csupa egyest tartalmazó bizonyítványt adott át Orbánnak, aki szerinte a járványkezelésből is megbukott.

A kormányfő úgy válaszolt: a homoszexuális emberekre vonatkozó szabályokon, amelyeket még Draskovics Tibor terjesztett elő igazságügyi miniszterként, 2008 óta nem módosítottak. Minden bizonnyal a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetésére utalt, és hozzátette, nem is támogatna semmilyen változtatást.

Az MSZP-s Gurmai Zita azt szorgalmazta, hogy állítsanak fel az országban több ezer tesztelőpontot, ahol karácsony előtt bárkin ingyenesen elvégzik a koronavírustesztet. Emellett sürgette a 100 százalékos táppénz kifizetését is, hogy a jövedelemvesztéstől való félelem miatt senki ne mulassza el a tesztelést.

A miniszterelnök azt mondta, a járványügyi védekezéssel kapcsolatos döntéseket az operatív törzs hozza, azt pedig a szakmai testületekkel konzultálva, orvosok véleménye alapján döntik el, hogy kiket tesztelnek, nem ez a kormány felelőssége, hanem az, hogy legyen elég orvos, lélegeztetőgép, és amint lehet, legyen vakcina. Orbán azért hozzátette, az elmúlt hetekben Magyarország a legtöbbet tesztelő európai országok között volt, tesztelték az egészségügyben, a szociális szférában, az oktatásban és legutóbb a közigazgatásban dolgozókat, az eredményeket pedig nyilvánosságra hozták.

Később a szintén szocialista Harangozó Tamás kérdésére azt mondta: ha valaki táppénzre megy, a fizetése 60 százalékát kapja meg, és ha a fertőzést a munkája közben kapta el, eljárást indíthat, hogy hozzájusson a hiányzó 40 százalékhoz. Elismerte, hogy ez az eljárás lehetne gyorsabb és egyszerűbb, „rajta leszünk” – fogalmazott.

Ha valóban fontos a Fidesznek a migráció elleni harc, akkor miért engedtek be 20 ezer bevándorlót a letelepedési kötvényekkel? Mennyire hiteles a keresztény Európáért folytatott küzdelem, ha a kormányfő azzal a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel barátkozik, aki nemrég több millió migráns átengedésével zsarolta Európát? – kérdezte az LMP-s Keresztes László Lóránt.

Orbán azt felelte, Magyarországon letelepedési jogot, nem csak tartózkodási engedélyt lehet vásárolni, és bár igaz, hogy a török elnök időnként a migránsok ráengedésével fenyegeti Európát, de ezt azért teheti meg, mert azok még mindig az ő országában vannak. Ezért először köszönetet kell mondani neki – közölte a miniszterelnök, hozzátéve, Európának jó lesz vigyáznia, hogy úgy alakítsa a kapcsolatát Törökországgal, nehogy megtörténjen, „amitől mindannyian tartunk”.

A független Volner János szerint „a kommunisták utódpártjai” és a „szélsőséges liberálisok” is Brüsszelben lobbiznak azért, hogy Magyarország addig ne kapjon uniós támogatásokat, amíg ők nem kerülnek kormányra, egykori pártjáról, a Jobbikról pedig úgy beszélt mint a magyar közélet „politikailag transzneműnek tekinthető” képviselőiről, akik lassan azt sem tudják már, hogy fiúk-e vagy lányok, jobboldalinak mondják ugyan magukat, de Gyurcsány Ferenccel szeretnének választási szövetséget kötni. Végül azt kérdezte: betiltják-e a a társadalmi szervezetek külföldi finanszírozását?

Orbán megdicsérte Volnert, amiért szerinte abból a sarokból, ahol a képviselő ül, régebben ilyen hangokat lehetett hallani, és sajnálja, hogy „egy utolsó mohikánnak” kell válaszolnia. Abban is egyetértett Volnerrel, hogy Magyarországon számos külföldről finanszírozott szervezet próbálja alakítani a politikát. Az amerikai szabályozást nem tudták itthon meghonosítani, azt az Európai Bíróság nem fogadta el, de van még néhány hetük, hogy kigondolják, helyette milyen új szabályokat fognak bevezetni. „Egy valaki türelmetlenebbül várja a végkifejletet, mint ön, ez én vagyok” – mondta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik