Belföld

A tihanyi kutatóintézet vezetője szerint eszement az ELKH döntése

Eszement döntésnek minősítette Balatoni Limnológiai Intézetet vezetője a tihanyi volt MTA-intézet önállósítását. Jordán Ferenc szerint azzal, hogy a Maróth Miklós vezette Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Irányító Testülete leválasztja az intézetet az Ökológiai Kutatóközponttól, aláássa az uniós pénzeket is.

Jordán a Válaszonline-nak adott interjújában igyekzetett elmagyarázni, hogy az EU-s forrásokra csak a nagyobb intézetek tudnak eséllyel pályázni. A Balatoni Limnológiai Intézetnek az Ökológiai Kutatóközpont egységeivel eddig kiváló volt a kapcsolata, remek együttműködések kezdődtek, tizenhét kiváló, többségében fiatal kollégát szerződtettek és be is kerültek két hatalmas, egyenként 10 millió eurós nemzetközi kutatási konzorciumba – mesélte a közelmúltról Jordán, de aztán hozzátette:

Rövid nyugati kalandozás után most visszatérhet az intézet keletre.

Az ELKH a hivatalos indoklásában azt állította ugyan, hogy a cél a nemzetközi láthatóság növelése volt, de Jordán szerint a döntés ennek pont az ellenkezőjét fogja eredményezni.

Nemhogy nem lesznek itt új nemzetközi sikerek, de a már futókat is kettévágja ez az eszement döntés. Persze a külföldiek nem csak az infrastruktúrához ragaszkodnak, hanem a kollaborációs partnerekhez, a személyekhez is.

– magyarázta a kutató azt is megemlítve, hogy az egyik nagy kutatásnál már jelezték is, hogy az új szervezeti forma miatt minden bizonnyal meg fogják szakítani az intézettel az együttműködést.

Az alapkonfliktus nem a mi intézetünket érinti csupán. Nagyjából az egész magyar tudományosnak mondott élet ilyen. Balkáni mutyimocsár. Szerettünk volna változtatni ezen, legalább ebben az intézetben. Csakhogy ez rengeteg érdeket sértett

– közölte Jordán, aki szerint

egyre több pénz van arra, hogy agymosott lakájtudósok megrendelt eredményeket szállítsanak a hatalom számára. Mesterséges intézetekbe áramlanak források, ahol megbízható emberek költik a pénzt. Bármire, csak ne kérdezzenek vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik