Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: Azért alkotunk a járvány alatt törvényeket, mert a képviselőknek is meg kell dolgozni a fizetésükért 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az éjszakai kijárási tilalommal kapcsolatban szerdán kiemelkedő volt az állampolgári jogkövetés. A kormányinfón arról is beszélt, az Egyesült Államokban nem alakult ki egységes választási szabályozás, ami a vesztes számára egyértelművé teszi az eredményt.

A magyar kormány a szerdai ülésén hosszan foglalkozott a járványügyi helyzettel, a legfontosabb intézkedéseket a miniszterelnök hétfőn bejelentette, a részletszabályok kedd este ismertté váltak, tegnap a kijárási tilalmat este 8 után mindenki betartotta, az állampolgári jogkövetés kiemelkedő, közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

Videó az este nyolc után kihalt Budapestről
Megnéztük a fővárost a szigorodó kijárási korlátozások hatályba lépése utáni első estén.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, ha ez a fegyelem tartható és a 30 napra vetett intézkedések beválnak, akkor gátat lehet szabni a megbetegedéseknek.

Továbbra is sokan betegedtek meg, 3346 beteggel több aktív fertőzött van, mint tegnap volt. Az elhunytak száma szintén magas, de száz alá csökkent. Indokolt volt a múlt héten szigorító intézkedéseket hozni, és indokolt volt a héten még radikálisabb döntéseket hozni

– közölte, hozzátéve, hogy folyamatosan figyelik a környező országok gyakorlatát.

Gulyás elmondta, a második hullám lényegesen súlyosabb, de az sem vitás, hogy Magyarország lényegesen felkészültebb is. Az orvosoknak és az ápolóknak köszönetet mondott az emberfeletti munkáért.

A kormány működése a járványhelyzetnek megfelelően alakul, az operatív törzs naponta, kétnaponta ülésezik, a kormány is hetente. Ez egy rendkívüli helyzet, gyors és jó választ kell adni. Az állampolgárok tisztában vannak a helyzet komolyságával. Nehéz a betartása a szabályoknak, de abban bízunk, hogy ha 30 napig be tudja tartani az intézkedéseket, akkor jobb időszak következik, az ellátórendszer működőképes marad

– magyarázta.

Kijelentette azt is, hogy a katonák száma napról napra nőni fog, minden olyan munkában segítenek, ami szakképesítés nélkül ellátható.

Törvényalkotás

A miniszter arról beszélt, tavasszal szerte a nagyvilágban azt a hazugságot terjesztették el, hogy az Országgyűlés nem működik, de végig ülésezett, és ellenőrizni tudta a kormányt.

Most is az a határozott véleményünk, hogy az élet alapvető rendje megváltozik, a munkavállalást nem korlátozza a kormány, így az Országgyűlés is ellátja a kormányzati ellenőrzés feladatát, rendes törvényalkotási munkát kell végeznie. Érthetetlennek tartjuk a kérdést, miért nyújtunk be törvényeket? Az országgyűlési képviselőknek is meg kell dolgozni a fizetésükért

– fogalmazott.

Mint mondta, a választójogi törvénnyel kapcsolatosan alakult ki vita.

Eddig egyetértés volt a magyar politikában, hogy a választási szabályok nagyobb esélyegyenlőséget biztosítanak, de visszaélésekre adnak lehetőséget a kamupártok tekintetében. 2021. január 1-jéig lehet módosítani a 2022-es választás megelőzően a választási törvényeket, a módosítás pedig azt szolgálja, hogy azok a pártok részesüljenek kampánytámogatásban, amelyek 50 jelöltet tudnak állítani

– mondta.

Ennek szerinte nincs köze az ellenzéki pártok indulásához, ahhoz, hogy az ellenzék egy vagy két listával indul az országgyűlési választáson. (Valójában kettőnél több ellenzéki lista azonban nem lehet úgy, hogy minden körzetben csak egy ellenzéki kihívó induljon a Fidesz jelöltjével szemben.)

Az alkotmánymódosításról azt mondta, szerinte ezt a kormánypárti többségnél lényegesen nagyobb támogatással is el lehetne fogadni.

Kérdések

Ami a vakcinát illeti, mindenki maga dönti el, hogy beadatja majd vagy sem, de olyat nem fognak forgalomba hozni, aminek egészségi kockázatai vannak. Ha lesz több vakcina, akkor majd választani is lehet, hogy melyikkel oltatja be magát valaki.

Az európai uniós költségvetés és a helyreállítási alap uniós szerződéseket sértő javaslat Gulyás szerint, Magyarország ehhez a konszenzushoz nem tud hozzájárulni.

Elfogadhatatlan, hogy a szerződéseket lopakodó módon próbálja meg az aktuális elnökség összeírni

– fogalmazott, hozzátéve, az uniónak ezzel zsaroláshoz való joga lenne.

Mandiner: Orbán kész megvétózni az uniós költségvetést
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult a jelenlegi, valamint a jövő évi soros uniós elnökséget ellátó országok vezetőihez – írja a hírportál.

Az iparűzési adó fizetésének felfüggesztéséről még nem döntött a kormány.

A miniszter arra a kérdésre, miért csak másfél órával az intézkedések életbe lépése előtt jelentek meg a részletszabályok a Magyar Közlönyben, úgy válaszolt,

nem állítom, hogy a kormány tökéletes lenne, előbb is megjelenhettek volna a részletszabályok, de hétfőn délelőtt a miniszterelnök ezek nagy részét már a miniszterelnök bejelentette. Tudom, hogy egy rendkívüli helyzetben nagyon sok nehézséget jelentenek az új szabályok, mi sem örülünk ennek.

Gulyás Gergelyt kérdezték arról is, miért történhetett meg, hogy Orbán Viktor bejelentette az általános maszkviselést a közterületekre, majd nem sokkal később kiderült, hogy csak a 10 ezer fő feletti településeken lesz erre szükség, és ott is a polgármesterek hatáskörébe adták a döntést. Mint fogalmazott,

az élethelyzetek általában sokszínűbbek, mint amit néhány mondatban el lehetne mondani. A miniszterelnöki bejelentésnek nem jogszabályok felolvasásából kell állnia, a részletszabályok később megjelentek és a kettő között ellentmondás nincsen.

Ez a kormányzás tökéletes csődje
Tíz éve volt Orbán Viktornak arra, hogy a magyar állam úgy működjön, ahogy szeretné, és három hónapja arra, hogy a járvány kezelését előkészítse. Ehhez képest két hete még húszezer ember előtt játszott a Fradi, mi pedig egész este a számítógép előtt várjuk azt, hogy kiderüljön, órákon belül hogyan kell élni az életünk.

A pékségeknek, ahol lehet például kávét fogyasztani, nem kell bezárnia, csak a helyben fogyasztást kell megszüntetni, közölte Gulyás.

Gulyás Gergely szerint sokaknak nehéz lehet otthon, ha olyanokról írnak cikket, aminek köze nincs a valósághoz. Álhírnek nevezte, hogy a focisták milliós fizetéseit kipótolják. Mint mondta, a legmagasabb támogatás, amit kapni lehet, az bruttó 240 ezer forint.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, nagy siker volt az idei MTV Music Awards, több tízmillió emberhez jutott el, és azt remélik, hogy amikor újraindul a turizmus, az emberek Magyarországot választják majd. Jövőre is nálunk rendezik, az erre költött pénz a magyar turisztikai és rendezvényszektorhoz fog kerülni és így magyar családokat segít majd.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban úgy fogalmazott, a sajtó eredményt hirdetett, ez valószínűleg meg is felel a valóságnak, de hivatalos végeredmény még nincs, több helyen is újra fogják számolni a voksokat.

Új demokrata adminisztráció várható, Magyarországnak az elmúlt évekből van tapasztalata, csak Orbán Viktor kormányzása alatt Clinton- és Obama-adminisztrációval is dolgoztunk együtt. Voltak jó és rossz tapasztalatok is. Meg kell adni azt az esélyt, hogy olyan politikát alakítsanak ki, amivel közös célokat tudunk találni. Az Obama-adminisztrációval ez nem sikerült

– mondta Gulyás.

Trumpék nem adják oda a gratuláló leveleket Bidennek
Donald Trump még véletlenül se akarja elismerni a vereségét.

Amikor Amerika levonja a következtetéseket külpolitikailag, akkor látni fogják, hogy a demokráciaexport nagyon is veszélyes, mert kevés marad otthon belőle. Az Egyesült Államokban nem alakult ki egységes választási szabályozás, ami a vesztes számára egyértelművé teszi az eredményt

– tette hozzá.

A kormány nem kíván módosítani a kata már elfogadott szigorításán. Szerinte senki nem vitatja, hogy nagy cégek is visszaéltek ezzel és katás adóztatásra kötelezték munkavállalóikat. Olyan szabályokat fogadtak el, amik a visszaéléseket szűrik ki.

Az óraátállítással kapcsolatban még nem született kormányzati döntés.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik