Közélet koronavírus

Political Capital: Elképzelhető, hogy a választási törvény módosítása még csak valaminek a kezdete

A Political Capital Facebook-oldalán közölt gyorselemzést a kedd éjszaka 23 óra 59 perckor benyújtott törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban, amely úgy módosítaná a választási törvényt, hogy a pártoknak nehezebb legyen listát állítaniuk.

A Political Capital szerint „nem lehet elvonatkoztatni a kontextustól”, a járványidőszakban, az éjszaka közepén, minden előzetes egyeztetést nélkülözve benyújtott módosító ténye „jól jelzi, hogy a Fidesz ha szükségét érzi, bármikor belenyúlhat a választási játékszabályokba”.

Talán egy későbbi módosító fogja érthetőbbé tenni azt, amit most látunk, mivel egyelőre ez nem több, mint az ellenzék egy tömbbe terelésének ösztönzése – ami ettől függetlenül is már jó ideje zajlik.

Úgy látják: az, hogy az eddigi 27 helyett 50 egyéni jelöltre lesz szükség egy pártlista állításához, indokolatlan mértékben megnehezíti a politikai arénába való belépést.

Meglátásaik szerint

  • „Választási pártra” továbbra sincs szükség; ha egy vagy két közös listán indul a hat érintett párt, továbbra is mindegyiküknek van esélye önálló frakciót alapítani.
  • A „kétlistás modell” továbbra is megvalósítható: 53-53 egyéni jelölttel például egy MSZP-DK-Párbeszéd, illetve egy Jobbik-Momentum-LMP pártlista (vagy ezek tetszőleges kombinációja) továbbra is elindulhat, jelöltjeiknek sehol nem kell egymással szemben ringbe szállniuk.
  • A „háromlistás modell” már nem igazán működőképes, ahhoz ugyanis 22 kerületet kellene beáldozni (mindhárom pártlistának egymás ellen jelöltet állítani), és a maradék 84 kerületet tudnák csak felosztani 28-28-28 arányban.
  • Ha volt olyan forgatókönyv, hogy egy ötpárti közös lista minden kerületben elindul, de a hatodik párt önálló listát állít, és ennek érdekében 27 jelöltet elindít esélytelen kerületekben, azt megakadályozza az új törvénymódosító. Az eleve mérsékelten életképes elképzeléshez már 50 körzetben kéne a hatodik pártnak elindulnia.
  • A Political Capital szerint ha van párt, akinek nagyon kellemetlen a módosító, az a Kétfarkú Kutya Párt, mivel azt tervezték, hogy az önálló listájuk érdekében csak 27 olyan helyen indítanak jelöltet, ahol a legkevésbé zavarnak be az ellenzéki együttműködésbe. Most már az önálló listájukhoz 50 jelöltre lehet szükségük. Hozzáteszik: ha ez a feltétel eltántorítja a Kutya Pártot az önálló indulástól, az egyébként aligha a Fidesznek kedvez.

A Fidesz motivációinak hátteréről három lehetőséget vázolnak fel:

Az egyik lehetőség, hogy ezzel a húzással még inkább abba az irányba tereljék az ellenzéket, hogy egyetlen közös listán induljanak, abban bízva, hogy Gyurcsány Ferenc taszító ereje tömegeket tart távol majd a szavazástól. Az utóbbi másfél év választásainak tapasztalatai azonban nem igazán igazolják ezt a várakozást.

A második ok az lehet, hogy a módosító a kamupártok elleni óvatos intézkedés. Felevenítik: 2017-ben is eszközöltek kisebb-nagyobb szigorításokat, amelyek arra alkalmasak voltak, hogy százával ne, csak tucatjával induljanak el miniformációk.

A kamupárt-jelenséget csak szűkíteni, de megszüntetni továbbra sem kívánják (ezt onnan lehet tudni, hogy a Transparency Internationallel közös, 2013 óta ismert javaslataink nagy részéről nem hajlandók tudomást venni). 50 jelöltet még az ismert csalások (ajánlóívek másolása) mellett is kétségkívül nehezebb elindítani, mint 27-et

— teszik hozzá.

A harmadik pedig, hogy ez a módosító még csak valaminek a kezdete, amit egy későbbi módosítás során érthetünk csak meg — fogalmaznak.  A Political Capital szerint a  38 oldalas szöveg nagy része politikailag neutrális, technikai pontosításokat tartalmaz.

Mindez nem jelenti, hogy nem érkezhet a végszavazás előtt bármikor egy bizottsági módosító. Feltűnő például, hogy a javaslat egyelőre nem tartalmazza a kerülettérkép átrajzolását, amit Pest megye esetében ténylegesen indokol az elmúlt években bekövetkezett lakosságmozgás. Csodálkoznánk, ha a kerülethatár-átrajzolások ne nyúlnának majd túl a megye határain, ahogy azon is, ha nem az utolsó pillanatban bukkanna fel a parlament honlapján

— írják.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik