Belföld koronavírus

746 egészségügyi dolgozót vezényeltek át más kórházakba a koronavírus miatt

Összesen 74 egészségügyi intézményből vezényeltek át 746 dolgozót abba a 12 kórházba, ahol a koronavírus-fertőzötteket kezelik – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Köztük vannak ápolók, szakdolgozók, intenzív osztályos ápolók, és orvosok.

Müller Cecília közölte, az átvezénylések célja, hogy a járványkezelésben nem résztvevő intézmények, folytatni tudják a tervezett ellátást. Mint mondta, alapelv, minél kevesebb kórházba koncentrálják a koronavírus-fertőzötteket, a további megbetegedések és a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Kiderült az is, vannak olyan intézmények, amelyek már most teljes kapacitás mellett működnek, ugyanis 804 koronavírusos beteget kezelnek kórházakban, és 56-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 24 óra adatairól szólva Müller Cecília elmondta, a meghalt 21 beteg közül egy 37 éves fiatalember volt a legfiatalabb, és mindegyik elhunyt krónikus betegséggel is küzdött. Volt köztük szív- és érrendszeri betegséggel, anyagcsere, illetve daganatos és légzőszervi betegséggel küzdő beteg is.

Az országos tiszti főorvos szerint dinamikus változás figyelhető meg világszerte a védekezésben, hirtelen előálló kapacitáshiánnyal küzdenek az ellátórendszerek, ezért valós idejű jelentést rendeltek el a kórházaknál. Ugyanakkor elmondta, némi bizakodásra adhat okoz, hogy a vizsgált szennyvízmintákban stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, ami enyhülést mutathat.

Beszélt arról az elhunyt 39 éves tanárról, akit – mint mondta – a sajtó keres, mert nem került bele a statisztikába. Müller Cecília közölte tudnak az esetről, ám a beazonosítása folyamatban van, mert törekszenek arra, hogy hiteles adatokat közöljenek.

Elkapta a koronavírust, meghalt egy 39 éves tanár, lépéseket követelnek a pedagógusok
Felmérésük szerint a tanárok többsége nem érzi magát biztonságban.

A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy a influenza elleni oltás október 20-ától elérhető. Ebből kétféle is térítésmentesen lesz elérhető.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik