Belföld

Ez sem tartott sokáig, Balatonfűzfőn is időközi választás lesz

Feloszlatta magát a képviselő-testület Balatonfűzfőn, így Balatonszepezdhez és Balatonszemeshez hasonlóan hamarosan az északi parti városban is időközi választást tartanak – tudta meg a 24.hu. Az ellenzéki többség már szerdán kezdeményezte a feloszlatást, ez a csütörtök délelőtti ülésen meg is történt.

Szanyi Szilvia polgármester megválasztása után nem sokkal már látni lehetett, hogy működésképtelen az a formáció, ami Fűzfőn kialakult. A független városvezető ugyanis kisebbségbe került a képviselő-testületben; habár két Fidesz által támogatott képviselő (Keil Norbert és Lajkó Frigyes) mellette áll, ez kevés volt a korábbi polgármestert, Marton Bélát is soraiban tudó ellenzékkel szemben. Ami már csak azért is érdekes, mert Marton harminc év után hagyta ott az MSZP-t, és a KDNP-be tartott, a kereszténydemokraták országos vezetése azonban nem tartott rá igényt, és alapszabály-ellenesnek minősítette a fűzfői szervezet létrehozását.

Ez a négy képviselő a megválasztásomtól kezdve az ellehetetlenítésemen dolgozott. (…) Minden elképzelésemet, tervemet leszavazták, akadályozták. Minden eszközzel próbálták a hatáskörömet elvonni, csökkenteni

– írta a Facebookon Szanyi Szilvia, aki szerint csak azért nem kezdeményeztek korábban új választást az ellenzéki képviselők, mert az október 13-ai önkormányzati választás után ezt fél évig nem amúgy sem lehet megtenni, majd jött a veszélyhelyzet, ami alatt szintén nem lehetett feloszlatni a testületet.

Úgy tudjuk, a képviselő-testület feloszlatását Erdősi Gábor kezdeményezte, aki nemrég arról írt, hogy

az elmúlt háromnegyed évben teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a polgármester asszony nem kíván a testület nagyobbik felével együttműködni. Döntéseiben a kompromisszumkészségnek a leghalványabb nyomát sem fedeztük fel, fontos kérdésekben is ragaszkodott a valóságtól sokszor elrugaszkodott elképzelésihez.

Az elmúlt egy hét mozgalmasan telt a Balaton partján: Szepezden szintén feloszlatta magát a képviselő-testület, a polgármester iratmegsemmisítés miatt tett feljelentést, a képviselők pedig úgy döntöttek, a hivatal munkatársai a jövőben inkább dolgozzanak Zánkán. Balatonszemesen pedig a polgármester mondott le, úgy tudjuk, hogy lemondása mögött egy kirúgott cégvezető állhat.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik