Belföld csatatér 2019

Nem kér a KDNP az MSZP-t harminc év után otthagyó polgármesterből

Bár törekedett rá, nem lett a KDNP tagja Marton Béla, Balatonfűzfő függetlenként megválasztott polgármestere, miután a párt országos vezetése megállapította, hogy a fűzfői szervezet létrehozása alapszabály-ellenes volt. Ez derül ki abból a levélből, amit Hargitai János, a kereszténydemokraták országos alelnöke Lajkó Frigyesnek a Fidesz-KDNP balatonfűzfői polgármester-jelöltjének írt. A levél a 24.hu-hoz is eljutott.

Ebből az derül ki, Hargitai tud arról, hogy augusztus 6-án meg akarták alapítani a KDNP balatonfűzfői szervezetét, de a tagnyilvántartás céljából felküldött iratokból azt állapította meg, hogy mindez az alapszabállyal ellenesen történt, ezért a tagokat – köztük Marton Bélát – nem vették fel a központi nyilvántartásba. Hargitai az iratokat átadta a párt főügyészének kivizsgálásra.

A Fidesz-KDNP szövetség minden esetben egy polgármester-jelöltet támogat, Balatonfűzfőn kizárólag Önt

– nyugtatta meg Hargitai a választáson épp Marton kihívójaként induló Lajkó Frigyest.

Hargitai János. Fotó:Kovács Attila / MTI

Szerdán számoltunk be arról, hogy Marton Béla, aki 1990 óta volt az MSZP tagja, idén nyáron otthagyta a szocialistákat és belépett a KDNP-be. Latorczai János, a kereszténydemokraták veszprémi elnöke Marton belépését megerősítette lapunknak, és kérdésünkre azt mondta, az október 13-ai önkormányzati választáson Marton Béla függetlenként, de a KDNP támogatásával indul újra a polgármesteri posztért. Hargitai János leveléből viszont az következik, hogy Marton felvétele a párt legfelső szintjén megakadt.

Úgy tudjuk, ennek ellenére Marton Béla szerdai lakossági fórumán is arról beszélt, hogy a megyei KDNP-szervezet teljes támogatását élvezi. Információnk szerint ugyanakkor Lajkó Frigyes panasszal élt a helyi választási bizottságnál a szavazók megtévesztése miatt, mondván, bár Marton kereszténydemokrata támogatásának semmilyen látványos jele nem volt, a polgármester előszeretettel hangoztatta a választóknak, hogy a kormánypárt beállt mögé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik