Belföld koronavírus

Aktívabb szavazók, fagyos pártpreferenciák

Nincs igazi nyertese annak, hogy egyre többen tudnak maguknak pártot választani. A parlamenti ellenzék együttes támogatottsága magasabb, mint a Fideszé.

Az IDEA Intézet új kutatása szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékponttal nőtt az előző, áprilisi méréshez képest, most 32 százalékos. A biztos pártválasztóknál ugyanakkor megállt a Fidesz régóta tartó növekedése, 1 százalékos csökkenést mértek (49%).

Felülről korlátos, de stabil a kormánypártok támogatottsága. A negyedéves összevetés alapján mindkét választói csoportban hibahatáron belül, 2–2 százalékponttal nőtt a népszerűsége, azaz igen korlátozott volt a koronavírus-járvány hatása.

A legnagyobb változás az előző méréshez képest, az ismeretlen pártpreferenciájúak jelentős, 5 százalékpontos csökkenése.

Ez egyetlen pártnak sem jelentett hibahatáron túli népszerűségi többletet, a szavazók egyenletesen oszlottak el a parlamenten belüli, kívüli pártok között. Így az ellenzéki térfélen több hónapja befagyott preferenciák májusban sem változtak érdemben.

Összességében, a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 33 százalék, vagyis 1 százalékponttal magasabb kormányzópárténál.

Ellenzéki térfélen a DK a legerősebb

A teljes népességben egy most vasárnapi parlamenti választáson a Demokratikus Koalíció 11 százalékot (+1%), a biztos szavazóknál 17 százalékot (+1%) kapna.

A Momentum az előbbi körben 7 százalékon áll (+1%), utóbbiak 11 százaléka szavazna (+1%) a pártra.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességben változatlan (6%), a biztos szavazóknál 7% (-1%).

Az MSZP a választókorú népesség körében 5% (–), míg a biztos szavazók körében 6 százalék (-1%).

Az LMP és a Párbeszéd továbbra is 2–2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között is.

A parlamenten kívüli Mi Hazánk Mozgalom, illetve a Magyar Kétfarkú Kutyapárt mindkét választói rétegben 1–1 százalékponttal növelte támogatottságát.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait május 27 – május 31. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, kor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik