Belföld koronavírus

A reptéren nem nézték a lázát, másnap karanténba küldték a rendőrök

Tizenkét – egy folyami hajón együtt dolgozó –  magyar repült haza szerdán az akkor már kijárási tilalommal sújtott Bordeaux-ból, Párizson keresztül Budapestre. A hajón a munkaadótól kaptak egy papírt, amellyel elmehettek a reptérre, ám végül azt senki nem kérte tőlük sem Bordeaux-ban, sem a párizsi reptéren.

A budapesti repülőtéren pedig a járat utasaitól csak annyit kérdeztek, merre jártak az elmúlt két hétben, sem testhőmérséklet-mérésnek, sem másmilyen szűrővizsgálatnak nem vetették őket alá.

Bár Orbán Viktornak még azt mondták, hogy mindenkinek mérik a lázát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a protokoll szerint csak a Kínából, Iránból, Dél-Koreából, valamint Izraelből érkező utasokat kell vizsgálni. Ez alapján a francia járat utasainál sem szegett szabályt a reptér, bár több ország – például Szingapúr, Indonézia és Libanon – kötelező, 14 napos karanténra utasítja a Franciaországból érkezőket, mivel nagyjából 10 ezer fertőzést regisztráltak már az országban.

Lázmérés? Semmi! Megkérdezték honnan jöttünk, mindenki mondta, hogy Franciaországból. Annyit mondtak, hogy viszlát!

– mesélte lapunknak Bence, aki szerint tele volt az Air France járata. De mivel a polgári légi közlekedés leállóban van,  sorra törlik a járatokat, és Magyarországra is csak a magyar állampolgárok léphetnek be hétfő óta, ezért nincs nagy forgalom Ferihegyen, így egy tömött repülő utasait sem lenne nehéz szűrni.

Ezt a protokollnak megfelelően nem látták szükségesnek a repülőtéren. Azt sem mondták senkinek, hogy karanténba kellene vonulnia, és más információt sem közöltek a határellenőrzésnél. A tizenkét együtt dolgozó magyar mehetett a dolgára, és a reptérről szétszóródott az országban, mindenki hazament: ki Budapestre, ki Gyulára, más Győrbe, Petőfiszállásra, Miskolcra és Nyíradonyba. Többen transzferrel mentek haza, így társaságban utaztak együtt a célállomásig.

Hárman önkéntesen kéthetes karanténba vonultak, a többiek viszont csütörtök délutánig nem gondolkodtak ezen. Akkor meglepő dolog történt.

Felhívtam a házi orvosomat, mondtam, hogy Franciaországból jöttem. Ő szólt az ÁNTSZ-nek, és nem sokkal később megérkeztek a rendőrök egy piros cetlivel, hogy azt azonnal rakjam ki az ajtómra, mert két hétig hatósági karanténba kell maradnom

– mesélte az ugyanarról a hajóról hazatérő Nárcisz, aki Miskolcig utazott Bordeaux-ból. Hozzátette, hogy a rendőrök nagyon meglepődtek azon, hogy a repülőtéren nem tájékoztatták semmiről.

Ezt a figyelmeztetést kell kiraknia annak, akit hatósági karanténra utasítanak. Forrás: Olvasónk

A nő egyedül él, így a rendőrök szóltak, hogy az önkormányzat tud segíteni, ha kell. Ezt Nárcisz nem vette igénybe, mert a nővére öt percre lakik tőle.

Az eset után konferenciahívást szerveztek a hajón együtt dolgozók, majd arra jutottak, mindenki vállalja az önkéntes karantént. Volt olyan, aki szintén felhívta a háziorvosát, neki azt mondta az orvos, hogy nem értesíti a hatóságokat, de az önkéntes karantént erősen javasolja.

Március 12-től kedd éjfélig 2817 hatósági házi karantént rendeltek el, azokat kötelezik erre, akik potenciálisan fertőzött területről érkeztek Magyarországra. A hatósági karantént két hétig tilos elhagyni, aki elhagyja, bírsággal sújtható, és a két hét alatt vendégek sem fogadhatóak, hogy ezzel is fékezzék a koronavírus terjedését.

A történetből világos, hogy a jelenleg hatályos reptéri protokoll nem hibátlan: akikről a reptéren azt mondják, hogy olyan helyről jön, ami nem indokolja a vizsgálatokat, azokat később mégis hatósági karanténra kötelezhetik azzal az indoklással, hogy veszélyes lenne, ha emberek közé mennének.

Ám az is látszik, hogy ha Nárcisz nem telefonál a háziorvosának, akár jöhetne-mehetne is, és ugyanez igaz a másik tizenegy, a hajóról hazatérő magyarra, és nyilván másokra is, akik Franciaországból jöttek haza.

Megkerestük az operatív törzset, hogy megtudjuk, a hatósági karantént jelenleg pontosan mi alapján és kiknek rendelik el, ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Kiemelt kép: Kisbenedek Attila /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik