Belföld koronavírus

Maruzsa: változhat az érettségi menete

A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein, de erről még korai beszélni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán úgy látja, hogy a digitális munkarendre való átállás szemléletváltáshoz vezethet a magyar oktatásban, hiszen mint mondta: „Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott, vagy mert volna bevezetni”.

A középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák már lezajlottak, ebben a vírus nem akad fennakadást, azonban a beiratkozás módja vagy ideje még változhat.

A technikáján is gondolkodunk, de ahogyan szokták mondani, „kellő időben a kellő csapást«. Április végi időpontokról beszélünk, amikor ez hagyományosan megtörtént, így azt gondolom, hogy még van időnk, és akár június elejére is eltolhatjuk a beiratkozást

– mondta az államtitkár.

Az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein a kormán oktatási akciócsoportja dolgozik, Maruzsa úgy látja: ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák.

Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások

– tette hozzá.

Az államtitkár közölte, hogy azért nem szeretne erről most több konkrétumot mondani, mert a kormány kellő időben meg fogja hozni a döntéseket erre nézve. Egyelőre minden érettségizőnek azt tanácsolja, hogy a felkészülésre koncentráljon.

Maruzsa egyebek mellett azt is megjegyezte, hogy a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését nem halasztják el. Az államtitkár úgy látja, hogy a pedagógusoknak

a jelen helyzetben több szabadideje van, így van lehetőségük elvégezni az alaptantervvel kapcsolatos feladatokat.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik