Belföld

Politico: A közmédia vezetői belső levélben utasították a munkatársakat, hogy miről nem szabad beszámolni

Az érzékeny témákat tartalmazó leveleket a szerkesztők küldték tovább az újságíróknak, hírszerkesztőknek.

A Politicóhoz eljuttatott, kiszivárogtatott e-mailek szerint a magyar közmédia vezetősége arra utasította a munkatársait, hogy ne számoljanak be a nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseiről. Emellett az Európai Unió politikájának vagy például Greta Thunberg klímavédő aktivista tevékenységének feldolgozásához csak előzetes hozzájárulás után foghatnak hozzá az állami médiában dolgozók.

A belső levelezés szerint az állami sajtóban dolgozó szerkesztők számára egy olyan listát állítottak össze, amelyen az úgynevezett érzékeny témákat részletezik.

Bármilyen olyan témában, amely érinti ezeket a területeket, magasabb szintű jóváhagyásra van szükség. A közmédia munkatársainak még azt is ezekkel a magasabb körökkel kell előzetesen egyeztetniük, ha Greta Thunbergről szeretnének írni, ennek meglétéig nem is foghatnak hozzá a munkához. 

Vannak olyan érzékeny témák, amelyeken el lehet kezdeni dolgozni, ezek vázlatát azonban szintén el kell küldeni engedélyeztetésre.

Az állami média egyik alkalmazottja azt mondta a lapnak, hogy az újságírók nem tudják, hogy ki mondja ki a végső szót, ki enged zöld utat az esetlegesen érzékeny témát érintő javaslatoknak. A közmédia munkatársa — félve a megtorlástól —  csak név nélkül mert nyilatkozni a Politicónak. Az engedélyeztetésről elmondta, hogy ha egy téma nem megy át az ismeretlen engedélyezők rostáján, a szerkesztők eufemiusztikusan úgy fogalmaznak, hogy

Elesett a csatában.

A belső e-mailekről készült képernyőfelvételeket egy névtelen forrás küldte el a lapnak, a levelek 2019 második felében íródtak. A már említett közmédiás dolgozó megerősítette azok valódiságát. A lap név szerint nem említi az MTVA-t, úgy fogalmaznak, hogy a levelek egy olyan szervezettől származnak, amely felelős többek között az MTI, illetve több állami rádió- és tévécsatorna tartalmáért.

A cenzúrázott területek közé tartozik az EU és Brüsszel politikája, az egyházzal kapcsolatos ügyek  és a migrációval kapcsolatos híradások is.

A politico szerint egy Végh Sándor szerkesztő által küldött októberi levélben az áll, hogy a migráció, az európai terror, Brüsszel, egyházi ügyek mellett az EU+” országok parlamenti és önkormányzati választási hírei csak előzetes jóváhagyással kerülhetnek be a közmédiába.

Ráthy Sándor szerkesztő pedig egy “greta” tárgymegjelölésű, augusztusi levelében pedig azt közölte az MTI munkatársaival, hogy a Greata Thunberggel kapcsolatos téma megírását csak főszerkesztői engedéllyel kezdhetik el. A körlevél kiküldésének napján a svéd klímaaktivista az ENSZ-ben beszélt New Yorkban, a Politico szerint az MTI végül egyáltalán nem foglalkozott az eseménnyel.

Greta Thunberg sírva osztotta ki a politikusokat
„Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat. Hogyan merészelitek?”

A Politico szerint a levelek alátámasztják  a Népszava korábbi értesülését, miszerint a közmédiában megtiltották, hogy megemlítsék az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseit. Pintér Tamás szerkesztő egy november 8-án kelt levélben írt állítólag arról, hogy Bende Balázs, a Híradó külpolitikai rovatvezetője arról tájékoztatta, hogy nem közölnek a Amnesty Internationallal és a Human Rights Watchcsal kapcsolatos anyagokat.

“Ez elfogadhatatlan és igencsak aggasztó. A közmédia nem a kormányzat szócsöve, hanem semlegesnek és függetlennek kéne lennie

— kommentálta a leveleket Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül brüsszeli irodavezetője, aki szerint a kiszivárgott levelek cenzúráról árulkodnak.

Frissítünk!

Megkerestük az MTVA-t, mi az álláspontjuk a Politico cikkében megjelentekkel kapcsolatban, válaszukat változtatás nélkül közöljük: „Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát. Az, hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon.”

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik