Belföld

A lakáshitelek felénél emelkedhet a törlesztőrészlet a gyenge forint miatt

2019 közepén a lakáshitelek fele olyan változó kamatozású konstrukció volt, amelyek havi törlesztőit a bankok éven belül módosíthatják. Az ilyen hitelek kamata egy referenciamutatóhoz, jellemzően a 3 havi BUBOR hitelkamatlábhoz kötött, ezért ennek változása gyorsan beépülhet a havi törlesztőkbe is. A Bankmonitor elemzése szerint az elmúlt pár napban – a forintgyengülés közvetett hatásaként – a BUBOR 2016 óta nem látott szintre emelkedett, és jelenleg 0,39 százalékkal magasabb a 2019-es év átlagánál. Leginkább a több mint százezer forintosított devizahiteles aggódhat.

A Bankmonitor elemzése szerint a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) értéke az elmúlt héten jelentősen megemelkedett. (A BUBOR az a kamatszint, amelyen a bankok hitelt adnak egymásnak különböző futamidőkre.) A 3 havi BUBOR például 2020. február 17-én 0,58 százalékra emelkedett, ami háromszorosa a 2019-es átlagos értéknek.

A BUBOR értékének változása kihat a változó kamatozású hitelek kamatszintjére. A változó kamatozású hitelek kamatperiódusa — az az időszak, amelyen belül a bank nem módosíthatja egyoldalúan a kamat nagyságát —  ugyanis legfeljebb egy év lehet. Ezen hitelek kamata két részből áll: egy referenciamutatóból és egy kamatfelárból. A referenciamutató pedig jellemzően az adott kamatperiódus hosszával megegyező futamidejű BUBOR, emiatt annak változása teljes egészében megjelenik a hitelkamatokban is.

Mint írják: az  MNB decemberi stabilitási jelentése alapján 2019. második negyedévében lakáshitelek 55 százaléka még mindig változó kamatozású volt, ezek jelentős része pedig olyan régi devizaalapú kölcsön, amelyek a forintosítással alakultak át 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású hitelekké.

Tehát a hitelek több mint felének megemelkedik a törlesztőrészlete, ha a BUBOR a jelenlegi szinten marad. Ez egy átlagos, 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású, 8 millió forint összegű és 15 év hátralévő futamidejű hitel havi törlesztőjét 1 500 forinttal növelheti, ami miatt összességében 271 ezer forinttal kellene többet visszafizetni a futamidő alatt.

Hozzáteszik: a 3 havi BUBOR a forintosítás időpontjában, 2015 februárjában ennél jóval magasabb, 2,10 százalékos értéken állt. Ugyanakkor 2016 novembere óta nem volt ilyen magas szinten, azaz a változás jelentősnek mondható.

További részleteket itt, a Bankmonitor cikkében olvashat.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik