Belföld

A 24.hu újságírója nyerte a Transparency-Soma díjat

Horváth Csaba László, a 24.hu újságírója nyerte a legrangosabb hazai oknyomozó újságírói elismerést, az idén 19. alkalommal átadott Transparency-Soma díjat. A fiatalon elhunyt Gőbölyös József emléke előtt tisztelgő díjat kollégánk azzal a cikksorozatával nyerte el, amely beszámolt a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka György körüli  Békés megyei fantomberuházásokról, illetve újabb megítélt európai uniós támogatásokról, valamint arról is, hogy a fideszes képviselő elleni büntetőügyben a politikus családtagjai, sőt más kormánypárti képviselők rokonai is vádlottak lettek, Simonka pedig a hatóságok megvesztegetésével is megpróbálkozott.

A díj odaítéléséről négyfős zsűri döntött, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

A díjátadón elmondott beszédében Martin József Péter, a díjat odaítélő Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója bevezető beszédében kifejtette: a médiaszabadság manapság túlmutat a vélemény szabadságán. Ennek része a valódi és sokszínű médiapiac, a tárgyilagos újságírás, a médiahatóság függetlensége a közhatalomtól és a médiatartalmakhoz való egyenlő hozzáférés. Csupa olyan tényező, ami nincs, vagy nem eléggé van jelen Magyarországon. Martin beszélt a hazai sajtószabadság romlásának okairól, megemlítve az állami média propagandisztikus működését, a médiapiac súlyos eltorzulását és az Európában egyedülálló politikai megosztottságot és az álhírek terjedését.

A TI ügyvezetője szerint a lehangoló trendek dacára továbbra is működnek és dolgoznak olyan lapok és újságírók – sőt kiadók is –, amelyek és akik függetleníteni tudják magukat a politikai nyomástól, feltárják a korrupciós ügyeket és a szakma bevett szabályai szerint működnek. Ezekben a műhelyekben születnek a Transparency-Soma Díj nyertes alkotásai – tette hozzá.

A zsűri öt pályaművet emelt ki a pályazatok közül, ezek között szerepelt kollégánk egy másik cikksorozata is, amely arról szólt, hogyan jutottak budavári önkormányzati bérlakáshoz a kormányhoz közeli szereplők. Gratulálunk!

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik