Belföld

Másfél éve indult a fertőzés, és csak most, véletlenül tudták meg a falu lakói

Ne aggódjanak, nem kell kétségbeesni, őrizzék meg nyugalmukat, nincs semmi baj – na, ilyen elhangzása után szokott kitörni a pánik. És valami hasonló történt a múlt héten a Zala megyei Bázakerettyén, ahol közmeghallgatást tartottak, és a háziorvos szóba hozta, hogy mi van a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban. Ő ennek az intézménynek is orvosa, így tőle tudták meg pár napja a durván 800 fős lakosú település lakói, hogy a pszichiátriai betegeket gondozó otthonban MRSA-fertőzés tört ki. (A fertőzésről alább, a keretes írásunkban olvashatnak.)

Másfél éve tört ki. De ezt a hírt, a Népszava összeállítása szerint legalábbis, az intézmény vezetése igyekezett csak egy nagyon szűk körrel megosztani.

Pedig

  • először tavaly nyáron akadt néhány eset, majd
  • Idén januárban rühességgel párosulva ismét felütötte a fejét a fertőzés. Ekkor a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának segítségét kérte az otthon, fertőtlenítettek, s megoldódni látszott a probléma.
  • Az idén augusztusban aztán ismét tömeges megbetegedések fordultak elő, ekkor erős antibiotikum-kúrával próbálták megakadályozni a további fertőzéseket. Úgy tűnt, szeptemberre sikerült legyűrni a baktériumot, de
  • novemberben ismét, a korábbinál is drasztikusabban támadott. A doktor szerint emiatt december 2-án egészségügyi vészhelyzetet rendelt el.

A lap információi szerint jelenleg 20-25 gondozott szenved a betegségtől, és többük állapota kifejezetten súlyos.

A betegség

Az MRSA-fertőzést a rezisztens baktériumok közé tartozó Staphylococcus aureus okozza. A kis méretű, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel kezdődő, majd gyorsan a bőr mélyebb rétegeibe terjedő, fájdalmas tályogokkal járó, adott szövetekbe és szervekre is átterjedő baktérium az egészséges emberben is megtalálható, ám gyengébb immunrendszer esetén problémát okoz. A fertőzések zöme kórházi kezelés, illetve ápolási otthoni ellátás során alakul ki, súlyos esetben akár halálos is lehet – írja a Népszava.

Az önkormányzat semmilyen hivatalos jelzést nem kapott a megbetegedésekről, sőt, amikor az önkormányzat egyik munkatársa hónapokkal ezelőtt, a faluban terjedő hírek alapján rákérdezett az intézményvezetőnél, azt a választ kapta, hogy belső ügyről van szó, mely nem érinti a helyieket.

Pedig dehogynem érintette.

A betegség terjedését bizonyosan generálta, hogy a lap értesülései szerint a fertőzött betegek dolgoztak a konyhán, ruháikat együtt mosták a többivel.

A Népszava információi szerint a betegség megjelenése óta eltelt időszakban több dolgozó is otthagyta az otthont, az ápolószemélyzet 20-25 százaléka lecserélődött, két gondozó az elmúlt napokban mondott fel. Úgy tudják, hogy többen azért távoztak, mert nem értettek egyet, hogy az intézmény vezetése megpróbálta eltussolni a fertőzéseket.

A gondozók közül többen megfertőződtek, sőt, volt, hogy családtagjaiknál is jelentkezett az MRSA-fertőzés. Melynek veszélyeiről a betegek hozzátartozóit sem világosították fel, így azok folyamatosan látogatták az MRSA-s ápoltakat is. Éppen ezért nem is lehet tudni, hányan érintettek az otthonból indult fertőzésben, hiszen a hozzátartozók és a dolgozók is terjeszthették a betegséget, ahogyan az ápoltak is, hiszen közülük sokan kijárhatnak a faluba.

Úgy fest, az SZGYF zalai főigazgatóságát sem értesítette az otthon vezetése, csak pár hete kaptak jelzést a több mint egy éve fennálló problémáról. Ezt látszik igazolni, hogy novemberben a bázakerettyei intézmény adott otthont a Szociális Munka Napja megyei ünnepségének, melyen többek között a zalai kormánymegbízott is részt vett.

Az otthon akkori vezetője, aki nyáron távozott onnan és most már egy másik zalai település polgármestere, kinyomta a telefonját, amikor meghallotta, hogy a Népszava újságírója miről szeretné őt kérdezni.

A lap megkereste a megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályát, amelynek munkatársai tegnap is vizsgálódtak az otthonban. Nem kaptak választ onnan, de az otthont fenntartó SZGYF zalai vezetője állította, nincs egészségügyi vészhelyzet.

Sokatmondó azért, hogy miután az otthon vezetője bejelentést tett a kormányhivatalnál a megbetegedések számának növekedéséről, a főosztály a helyszíni vizsgálat után elrendelte az ellátottak elkülönítését, a zalai SZGYF pedig keddtől látogatási, ellátotti kimenő és szabadság tilalmat rendelt el, valamint megkezdték az otthonban dolgozók és az ellátottak szűrésének megszervezését.

Kiemelt kép: Bázakerettyei látkép. Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik