Belföld

Gulyás Gergely: Hende Csaba nem hazaárulózott

A kormány a hajléktalan személyek ellátórendszerével kapcsolatban hozott döntést, aminek lényege az, hogy kilenc aluljárót lezárnak éjjelente Budapesten a köztisztaság és a méltó életkörülmények biztosítása érdekében

– közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Elmondta, csak olyan aluljárókról van szó, ahol biztosított az átkelés zebrákon keresztül. Hozzátette azt is, hogy egyúttal 2.1 milliárd forintot szánnak arra, hogy a hajléktalanszállók meghosszabbított nyitvatartással működjenek és 135 férőhellyel bővüljenek.

Gulyás Gergely közölte, Magyarország napokon belül visszaszállítja Ciprusra Ahmed H.-t. A férfit az országból tíz évre kiutasították, börtönbüntetését pedig nem hazánkban kell letöltenie.

A miniszter úgy reagált Karácsony Gergely kiszivárgott hangfelvételére, hogy maffiaviszonyokra emlékeztető állapotok vannak a baloldalon,

a felvételnél pedig egy dolog szánalmasabb, az ő magyarázkodása.

Évekkel ezelőtt megállapodás volt a két fél között, hogy egyszer Budapesten, egyszer Moszkvában találkozik a magyar illetve orosz miniszterelnök, és Magyarország minden nagyhatalommal jó kapcsolatra törekszik, Oroszország pedig egy fontos gazdasági partner, mondta Gulyás azzal kapcsolatban, hogy amerikai szenátorok keményen kiosztották a budapesti nagykövetet Putyin bankja miatt.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Állatokat nem lehetett volna ott tartani azokban a karámokban, ahová a fapados járatok utasait terelték a ferihegyi reptéren. Most sikerült részeredményt elérni azzal, hogy új terminált építenek Ferihegyen.

Amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Hende Csaba hazaárulózásra buzdította a közönségét egy rendezvényen, Gulyás úgy felelt,

Hende Csaba nem használta a hazaáruló szót, és azon vagyok megdöbbenve, hogy ezt kérdezik, amikor Neményi András hazaárulózhat bennünket. Neményi Andrást kell elítélni, Hende Csaba nem használt ilyen szót. Nem csodálkozom, hogy a közönségnek markánsabb véleménye van.

Mint fogalmazott, Hende Csaba sokkal helyesebben cselekedett, mint amikor Neményi András szombathelyi ellenzéki polgármester-jelölt hazaárulózta őket.

Más, 170 ezer olyan nyugdíjas lehet, akit érint, hogy nem tudja felhasználni a rezsiutalványt, és megint más, Gulyás Gergely a legcsekélyebb mértékben sem aggódik a forintárfolyam miatt.

A Thomas Cook csődje kapcsán nincs arról információjuk, hogy magyarok külföldön ragadtak volna.

Mindenkinek köszönetet mondott, aki adományozott az SMA-1 típusú izomsorvadásban szenvedő Zenta gyógykezelésére. Arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem segített, azt felelte,

a nagyon drága eljárásoknál OEP-kérelmet kell benyújtani, mivel az egészségügyi kassza is egy meghatározott összegből gazdálkodik. Ezek politikailag és morálisan is nagyon nehéz döntések.

Zente édesanyja Mészáros Lőrincnek és Mága Zoltánnak mondott köszönetet
Összegyűlt a 700 millió forint a gyógyszerre, a hálás édesanya két adományozót emelt ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely programbemutatóját letakart lajstromszámú csónakról zavarták meg az volt a meglátása, hogy Gyurcsány Ferenc idejében letakart arcú rendőrök vertek véresre tüntetőket. Mint mondta,

minden esetet problémásnak tartok, ahol nem tartják be a jogszabályokat. Súlyán kell kezelni a dolgot. Terroristákra nem jellemző, hogy hangfalat bömböltetnek a Dunán.

Orbán Viktor miniszterelnök Rómában azt mondta, hogy Magyarországon kezd helyreállni a médiaegyensúly. Gulyás szerint ha valaki az egész beszédet hallgatta, akkor a miniszterelnök arról beszél, hogy a nyugat-európai 90-10-es arányhoz képest itt lényegesebben kiegyensúlyozottabbak a sajtóviszonyok, de a 40-60-as arány még mindig ellenszél.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A Mátrai Erőmű nemzetbiztonsági szempontból érték, a lignitbányát megtartani fontos, hogy egyébként milyen formában kell hasznosítani, erről lehet legitim vitákat folytatni. Magyarország annyira jól áll a klímacélok teljesítésében összehasonlítva más államokkal, és Európa önmagában jobban áll mint Kína vagy az Egyesült Államok.

1990-hez képest sokat tettünk azért, hogy a 2030-as célokat teljesítjük, a finnek, svédek, dánok, németek sehol sincsenek

– magyarázta a miniszter.

Gulyás szerint ő nem mondott olyat, hogyha ellenzéki polgármester lesz Budapesten, akkor nem számíthat a kormány támogatására. Vannak hatályban lévő jogszabályok, amik világossá teszik, hogy kit mi illet meg, senki ehhez semmilyen formában nem akar hozzányúlni. A kormány mindig is a nemzet fővárosaként tekintett Budapestre és sok fejlesztést végre is hajtott a városban.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik