Belföld

Orbán: Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban

Orbán Viktor interjút adott a Bild című német napilapnak. Az osztrák politikai botrányt továbbra sem akarta kommentálni, de egy visszakérdezés után annyit elmondott:

A politikában a legfontosabb az emberek bizalma. Strache a saját hazájában igazi harcos volt, de elvesztette az emberek bizalmát. Az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan.

Orbán szerint Manfred Weber magának köszönheti, hogy a Fidesz többé nem támogatja, mivel a frakcióvezető megsértette a magyar népet. Orbán úgy látja, Weber tisztességes ember, de gyenge vezető és igazából már nem is konzervatív politikus. Azt viszont hozzátette, hogy ettől még a Fidesz a Néppárthoz akar tartozni és ő mindent megtesz a Néppárt sikeréért.

Azt akarom, hogy az EPP nyerje az európai választást. De utána egy fájdalmas vita áll előttünk az irányvonalról: nem akarom, hogy az EPP a politikai baloldallal kösse össze a sorsát. Európában a politikai baloldal ma olyan dolgokat képvisel, amelyek tönkreteszik Európát, Németországot is. Nem feltartóztatni akarják a migrációt, hanem elősegíteni

– nyilatkozta.

Azt is elmondta, a skandinávok és a Benelux-országok valójában az EPP-ből történő kizárásukat akarták.

13 párt kezdeményezte ezt három hónappal egy fontos választás előtt – ennél nagyobb politikai hülyeséget még életemben nem láttam.

Kitért Matteo Salvinire is, az olasz miniszterelnök helyettes szerinte jó munkát végez, ezért nem szabadna semmiféle koalíciót kizárni a jövőre nézve.  A miniszterelnök hozzátette, hogy

nem szeretne hátat fordítani Németországnak, de az is igaz, hogy nem ugrik utána a kútba.

Elmondta, Oroszország egy másik világ, de a mi világunk Európa, a Nyugat.

Én azonban nem próbálom megmondani az oroszoknak, hogy hogyan kellene élniük. Én sem szerettem azt, amikor ők ebbe beleszóltak nálunk. A mi tapasztalatunk az, hogyha konfliktus van Oroszország és a Nyugat között, akkor ez mindig rossz Magyarországnak. Ezért mi a kiegyezés hívei vagyunk. A biztonság, a katonai védelem területén erőt kell mutatnunk, a gazdasági együttműködésről tárgyalnunk kell.

A rabszolgatörvény úgy látja működik, ezért nem mennek már utcára az emberek:

A tüntetéseken megígértem az embereknek, hogy korrigáljuk a törvényt, ha nem működik. De működik. Az is előfordulhat, hogy egy kormánynak igaza van. Mindenesetre hónapok óta egyetlen tüntetés sem volt emiatt.

Trumppal szerinte azért is értik meg jól egymást, mert egyikük sikereit sem ismerik el:

Donald Trump egyszerű és érthető nyelven beszél, nem pedig ezen az euró-tolvajnyelven. Persze Amerika és Magyarország más súlycsoport, de mind a ketten sikeresek vagyunk a magunk ligájában. Az amerikai gazdaság jobban fejlődik, mint korábban, a bevándorlás témakörében szintén mély egyetértés van, és mindketten fellépünk annak érdekében, hogy Izraellel fair módon bánjanak.

Kitért arra is, hogy a vitánknak Soros Györggyel szerinte semmi köze az antiszemitizmushoz:

A kaszinókapitalizmussal, az átláthatatlan finanszírozású és politikai érdekeket szolgáló NGO-kkal, a spekulánsokkal van bajunk. Igen, voltak szemrehányások az izraeli médiában. De Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia érvényes. Ezt Netanjahu miniszterelnök is elismeri. A zsidó közösség talán egész Európában itt él a legnagyobb biztonságban. Ez azzal is összefügg, hogy itt nincsenek nagy muzulmán közösségek, és azzal, hogy a kormány elszántan védi a zsidó közösséget. A muzulmán világból importált antiszemitizmus Nyugat-Európában viszont egyre nagyobb probléma.

A sajtószabadság hiányáról is kérdezték Orbánt:

Ezen a vádon Magyarországon mindig jót nevetnek az emberek. Engem a média minden felületén élesen kritizálnak. Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban, mert most folyton ellenszélben haladok. A legnagyobb kereskedelmi TV-adó, az RTL, a legnagyobb hírcsatorna, az ATV, a legnagyobb napilap, a Népszava, a legnagyobb hetilap, a HVG és a legnagyobb bulvárúság, a Blikk az ellenzéket támogatja.

Azt, hogy Angela Merkel távozik, csak akkor hiszi el, ha látja:

Végül is Európa legnagyobb harcosáról beszélünk, aki az elmúlt években nem egy férfit lekörözött. Aki őt alábecsüli, az téved. És van még egy probléma: nagy űrt hagy maga után Európában. Mióta úgy döntött, hogy részlegesen visszavonul, Európában már egyáltalán nincs vezetés. Európának erős német kancellárra van szüksége, világos, szilárd elképzelésekkel. Ez az igazság, akár tetszik nekünk, akár nem. Angela Merkel még nem távozott, de már most hiányzik.

A miniszterelnök még nem látta azt az Opel reklámot, amelyik a magyar utakon élcelődik, de annyit látatlanban megjegyzett:

Ha valami egy németnek már göröngyös, az egy magyarnak még mindig tükörsima.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik