Belföld

Amerikai szenátorok keményen kiosztották a budapesti nagykövetet Putyin bankja miatt

Kemény hangú levelet küldött tíz amerikai szenátor (köztük a demokrata elnökjelölti posztra pályázó Bernie Sanders és Cory Booker), illetve egy kongresszusi képviselő David Cornstein budapesti nagykövetnek. A levélben a politikusok azt írták, hogy nagyon aggódnak amiatt, hogy a Budapestre költözött a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, NBB), amelyet széles körben az orosz titkosszolgálat meghosszabbított kezeként tartanak számon, és amelynek elnöke maga is kapcsolatban áll az orosz hírszerzéssel.

Sajtóhírekre hivatkozva kitérnek arra, hogy a nagykövet garanciát kapott a magyar kormánytól arra, hogy az NBB alkalmazottai nem kapnak automatikusan diplomáciai mentességet és alaposan átvilágítják majd őket, ennek ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt tagadta. Sőt, a Fidesz tavasszal át is nyomott a parlamenten egy erről szóló törvényt.

A parlament megszavazta a teljes mentességet Putyinék bankjának
A bank dolgozói diplomáciai mentességet is kapnak.

A szenátorok szerint Orbán Viktor támadásai a sajtószabadság ellen ugyancsak aggodalomra adnak okot, és ezt azok a sajtóhírek csak növelik, amelyek szerint Cornstein biztosítékot kért a Magyarországra visszatérő Szabad Európa Rádiótól, hogy nem fog negatív hangvételű cikkeket megjelentetni a magyar helyzettel kapcsolatban.

Sandersék több kérdést is feltettek a budapesti nagykövetnek, részben az amerikai kormánynak címezve, ezeket 8 pontban foglalták össze:

  1. Az USA jelezte-e a magyar hatóságoknak a fenntartásait amiatt, hogy az NBB Moszkvából Budapestre, egy NATO-tag ország fővárosába teszi át a székhelyét?
  2. Biztosította-e a nagykövetet Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az NBB alkalmazottai nem kapnak automatikusan diplomáciai mentességet és hogy minden, vízum kiváltására kötelezett személyt alaposan átvilágítanak a magyar titkosszolgálatok? Ha igen, mikor biztosította Cornsteint erről és ezt megerősítette-e más hivatalos személy a kormány részéről a nagykövetnek vagy a nagykövetségnek?
  3. A nagykövetség értékelése szerint a magyar titkosszolgálatok alkalmasak az átfogó vizsgálatra és ellenőrzésre, hogy kiszűrjék a potenciális orosz titkosszolgákat Magyarországon? Ha alkalmasak, hajlandók is elvégezni ezt a feladatot?
  4. A magyar titkosszolgálat felvette a kapcsolatot az amerikai kollégáikkal az NBB és annak alkalmazottainak magyarországi tevékenységével kapcsolatban?
  5. Cornstein nagykövet aggódik a magyar titkosszolgálat tevékenységével kapcsolatban, tekintve a magyar kormány kapcsolatát Moszkvával?
  6. Egyetért abban a nagykövet a magyar kormánnyal, hogy az NBB nem orosz bank, figyelembe véve a pénzintézet döntési mechanizmusát?
  7. Találkozott a nagykövet vagy a nagykövetség bármely alkalmazottja a Szabad Európa Rádió (SZER) vagy annak tulajdonosának képviselőjével a Budapestre történő visszatérést illetően? Ha igen, a nagykövet vagy valamelyik nagykövetségi alkalmazott megpróbált beleszólni az SZER által készített tartalomba?
  8. Cornstein hivatalba lépése óta mit tett a budapesti amerikai nagykövetség azért, hogy ellensúlyozza az Orbán-kormány szabad sajtóra irányuló nyomását?

Cikkünk megjelenése után a Direkt36 leközölt egy cikket, amelyben forrásaikra hivatkozva azt írták, hogy Cornstein egy júliusban Budapesten tartózkodó amerikai delegációnak azt mondta, Orbán megígérte neki, hogy a bank alkalmazottai nem kapják meg automatikusan a diplomáciai mentességet, a magyar titkosszolgálatok ugyanis előtte nagyon alaposan át fogják őket világítani. Az amerikai nagykövet szerint az együttműködés a magyar biztonsági szervekkel annyira kiváló, hogy az IIB budapesti jelenléte az Egyesült Államoknak akár még lehetőséget is jelent.

Úgy fogalmazott, hogy a bank Budapestre költözése egy “kétirányú utca”, és bár az oroszok is használhatják az IIB-t hírszerzésre, de a szövetséges magyar szolgálatok segítségével az amerikaiak pedig majd pont a bankról gyűjthetnek több információt – olvasható a Direkt36 cikkében.

Más, az Orbán és Cornstein közti megbeszélés részleteit ismerő és a tényfeltáró portálnak nyilatkozó amerikai kormányzati források szerint Orbán ígérete nem az IIB-ről szóló törvény módosítására vagy visszavonására, hanem annak szigorú hatósági alkalmazására, illetve a két ország titkosszolgálatai közti információmegosztásra és szoros együttműködésre vonatkozik.

Kiemelt kép: David Cornstein és Orbán Viktor, MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik