Belföld csatatér 2019 - budapest

Karácsony a Kúrián bizonyítaná, hogy Gulyás ellene kampányolt

A Kúriához fordult Karácsony Gergely, mert szerinte tévesen mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság, hogy Gulyás Gergely miniszter szavai nem minősülnek kampánytevékenységnek. A főpolgármester-jelölt nem nyugszik bele ebbe a döntésbe, és a TASZ jogi segítségével tovább viszi az ügyet.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Gulyás miniszter azt mondta egy kormányinfón, hogy:

Aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.ű

Ezzel azt a korábbi állítását támasztotta alá újra Gulyás, hogy a Tarlós István és Orbán Viktor között kötött megállapodás – ami körülbelül 1000 milliárd forintnyi Budapestnek juttatandó fejlesztési támogatásról szól – érvényét veszítheti, ha más lesz a polgármester, mint a fideszes jelölt. Karácsonyék ekkor fordultak panasszal a választási bizottsághoz, mert szerintük ez jogszerűtlen kampányolással, valamint a választás alapelveinek és tisztaságának megsértésével is gyanúsítható a kormány a miniszter szavai miatt.

Karácsony bepanaszolta a kormányt a választás tisztaságának megsértéséért
Az ellenzéki jelölt szerint a kormány egyértelműen Tarlós Istvánnak kampányol, ami tiltott kampánytevékenységnek minősül.

A kifogást 8:5 szavazati aránnyal elutasította a bizottság. Rádi Péter elnök azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy Gulyás Gergely miniszteri feladatkörébe tartozik az is, hogy együtt kell működnie az aktuális főpolgármesterrel, és a nyilatkozatát is ennek szellemében tette, arról beszélt, milyen lesz ez az együttműködés.

A TASZ által fogalmazott beadvány szerint viszont nem feladata a miniszternek, hogy megítélje a főpolgármester-jelöltek alkalmasságát, így nyilvánvalóan kampányolt Gulyás a beadvány szerint Tarlós mellett.

A Kúriának szóló levél szerint, ha az NVB érvelése helytálló, akkor az is beleférne, hogy Pintér Sándor levelet küld minden rendőrnek, hogy szerinte ki alkalmas Budapest vezetésére.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik