Belföld

Már hat ország utasította vissza Ahmed H. átvételét

A Nyírbátori Járásbíróság két hónappal meghosszabbította a röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét.

Ahmed H. január végén letöltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetésének kétharmadát. Ténylegesen azonban azért nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. Ezt a bíróság azóta hosszabbítja meg folyamatosan, mert “azóta sem találtak olyan államot, amely befogadná a férfit.

A törvényszék tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot minden olyan állammal, amelyhez az elítéltnek valamilyen kötődése van, úgymint Ciprus, Németország, Szíria, Szerbia, Anglia és Horvátország. Ám eddig egyik ország sem járult hozzá az elítélt átvételéhez, ő pedig megtagadta annak az  okmányigénylő adatlapnak a kitöltését ami úti okmánnyal történő ellátásához szükséges lenne.

Augusztus 27-én a magyar hatóságok ismét megkeresték a ciprusi hatóságokat a külföldi állampolgár visszavétele érdekében, de válasz még nem érkezett a megkeresésre. A bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a külföldi hatóságok eljárása miatt húzódik el.

A bíróság döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik