Gazdaság

Egy nyugdíjas elmondta, miért árulja a neten rezsiutalványait

Uzsorások teszik pénzzé azokat a rezsiutalványokat, amelyeket a legszegényebbektől vesznek el a korábbi tartozásaik fejében — ezt állította a Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály az ATV Híradójának.

Az utalványaikat azonban olyan nyugdíjasok is kínálják az apróhirdetési oldalakon, akik nem tudják felhasználni a blankettákat, vagy nem jutnak el a szolgáltatóhoz, hogy érvényesíthessék a támogatást. Egy nyugdíjas arról beszélt a kamera előtt, hogy nemrég kapta meg a rezsiutalványt, de fogalma sincs, mit kezdhetne vele, lakása távfűtéssel rendelkezik.

Sokan az interneten szabadulnának a bónoktól, a csatorna az egyik hirdetőt telefonon érte el.

Egy hirtelen gondolat volt, az alapötlet talán az, hogy nem sokat érünk vele. Tehát már akinek ennyi a rezsije, az szerencsés ember, de gyakorlatilag én mindegyik számlámat be is fizettem, de még ha most fizetném be, akkor is jelentősen ki kell pótolni, és azért ahhoz nem kell túl sok ész, hogy azt tudjuk, hogy a nemzeti közművek állami monopólium

– árulta el egy másik nyugdíjas.

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint nem csak az a probléma, hogy a támogatás a szénnel-fával fűtő vidéki nyugdíjasoknak nem jelent érdemi segítséget, hanem az, hogy a legszegényebb településeken a rezsiutalványok az uzsorásoknál landolnak.

Ezek az uzsorások összegyűjtik a településen a nekik tartozóktól az utalványokat, és 30-40-50 rezsiutalványt bocsátanak az interneten keresztül árverésre, vagy értékesítik. – Mennyi ilyenről hallottak? – Mi konkrétan háromról tudunk, akik név szerint és településről is, de ismerve a vidék kiszolgáltatottságát, azt hiszem, ez 50-60-100 ember is lehet ilyen

– mondta Karácsony Mihály.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik