Belföld

Fideszes belháború: blokkolnak egy 3,6 milliárdos sportcsarnoképítést

Szokatlan módon, nyilvános sajtótájékoztatón szólította fel Hatvan polgármestere a városban működő cégek egyikének irányítóit, hogy ne akadályozzák a tovább a 3,6 milliárd forintos költséggel épülő sportcsarnok munkálatait.

Horváth Richárd csütörtökön azért állt a nyilvánosság elé, mert szerinte az épülő sportcsarnokot körülvevő területeket birtokló Azimut Consulting Kft. direkt blokkolja a beruházást. A polgármester elmondta, hogy a hatvani konzervgyár területén működő Azimut Kft. szinte teljesen „körbebástyázta” a sportcsarnokprojektet. A cég az elmúlt években felvásárolta az önkormányzati ingatlan körül lévő telkeket.

MTI Fotó: Komka Péter

A leendő sportcsarnokkal szomszédos területek használata azonban feltétlen szükséges ahhoz, hogy az építkezésre beszállíthassák a létesítmény hatalmas méretű előregyártott tartóelemeit. A polgármester szerint azonban hiába kérte meg hivatalosan március eleje óta immár kétszer is az Azimut vezetését az engedély megadására, a cég nem válaszolt. A szállítás május elejére van betervezve, ám ha addig sem lesz meg az engedély, az építkezés megcsúszhat.

Az Azimut Kft tucatnyi ingatlant szerzett meg 2014 elején, nem sokkal a beruházásról megszületett döntés után a tervezett létesítmény körül. A cég tulajdonosa a móri illetőségű Stolczenberger Róbert, akiről korábbi sajtóinformációk alapján tudható, hogy távoli rokona és volt üzlettársa Szabó Zsolt korábbi hatvani polgármesternek, aki a fejlesztési államtitkári poszt miatt hagyta ott a városvezetői posztot.

Szabó 2014-ig volt polgármester a városban, de az akkor bevezetett összeférhetetlenségi szabályok nem engedték, hogy országgyűlési képviselőként továbbra is betöltse a posztot, ezért átadta a székét Horváth Richárdnak. A saját maga által kiválasztott utóddal azonban rövid időn belül annyira megromlott a viszonya, hogy a mai napig tart a háborúskodás. Jellemző, hogy  amikor kiderült, hogy az államtitkársága éveken át kisiklatta a város uniós pályázatait, míg a környék településeire rendszeresen érkeztek az uniós pénzek.

Stolczenberger Róbert cikkünkre reagálva közleményt juttatott el hozzánk, ebben azt írta, hogy a polgármester „alaptalan vádaskodással illette az Azimut Consulting Kft.-t, ugyanis a cégvezető állítása szerint már 2006-ban is ezen a területen tevékenykedett az Azimut, „míg az önkormányzat csak 2014-ben vette meg a nevezett létesítményhez szükséges parcellát”.

Nem igaz, hogy a cég körbebástyázta az építkezést. Ez már csak azért sem felel meg a valóságnak, mivel a beruházó a jelenlegi saját szervizútján – ahol jelenleg is zajlik a szállítás az építkezéshez – is odaszállíthatná az elemeket

– állítja a cégvezető, aki a bírósághoz fordul hitelrontás és jó hírnevének megsértése miatt.

Kiemelt kép: Komka Péter /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik