Belföld

Kilenc testőr kísérte túrázni Ádert a családjával

A Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrsége kis létszámú, de magasan képzett csapat. Ezúttal a legmodernebb harctéri sebesültellátási technikákból tartottak felkészülést, amely során több érdekesség is kiderült.

Nyáron a köztársasági elnököt és a családját egy Balaton-parti kerékpártúrára kísértük el, gyakorlatilag észrevétlenül, de az elengedhetetlen biztonság mellett. Sikeres feladatellátásunkra akkor kaptunk visszajelzést, amikor egy rövid pihenő alkalmával a vendéglátóhelyen tartózkodó civilek megjegyezték: itt az elnök a feleségével egyetlen testőr nélkül. Abban a pillanatban kilencen voltunk beavatkozási távolságon belül, számukra inkognitóban. Természetes, hogy minden indokolt eseményen nem csak jelen vagyunk a köztársasági elnök és családja közelében, de az összes szituációra válaszokat, reakciókat is kidolgozunk. Hivatásunk jellegéből adódóan fel kell készülnünk a legváratlanabb, sőt a legvéresebb helyzetekre is, ezért szerveztünk munkatársainknak harctéri sérültellátás-továbbképzést

– nyilatkozta Pomozi Sándor ezredes a Zsaru Magazinnak.

A KEŐ tagjai új, speciális technikákat tanultak, majd a frissen oktatott ismeretanyagot szituációkba ágyazottan, vizsgaszerűen adták vissza. Gáspár András alezredes elmondta, hogy minden váltásban dolgozik profi mentőtiszt. A sérültellátás nagyrészt rájuk vár, de adódhat olyan helyzet, amikor ők válnak egy támadás első áldozatává, vagy több sérültet is el kell látni.

A szanitécmunka, a harctéri sebesült ellátás a fegyveres reagálás és az egészségügyi segítségnyújtás különös elegye. Bonyolítja a helyzetet a „testőrök” különleges szolgálatellátása: nekik minden helyzetben garantálniuk kell a védelmükre bízottak épségét.

Az oktatás egy életmentő eszköz használatának elsajátításával kezdődött. A tourniquet, azaz érszorító egy 80 centiméter hosszú, 5 centi széles, erős anyagból szőtt heveder. Az artériákat a csonthoz préseli, ami nem hangzik túl barátságosan, ám alkalmazásával megmenthető roncsolt testrész és az emberélet is. Felrakása csak elsőre tűnik gyerekjátéknak, ha fedezékbe kuporodva, mozgásképtelenné vált karra, lábra kell szorítani, már nem is olyan egyszerű. Második képzési elemként a személyvédők olyan sérülés ellátását gyakorolták, amelynél az adott testtájék nem teszi lehetővé az érszorító használatát.

A sebellátások, kötözéstechnikák után a harci szimulációk következtek. A KEŐ zsarui először egy politikai rendezvényen, ellenséges hangulatú tömegből mentették az „elnököt”, akire lőfegyverrel támadtak. Egy másik szimulációban egy robbantás helyszínéről kellett az „elnököt” kimenekíteni, majd elhúzódó tűzharc közepette kezelniük a sérülését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik