Közélet
Pécs, 2019. január 4.
Résztvevõk a munka törvénykönyvének módosítása ellen tartott demonstráción a pécsi Széchenyi téren 2019. január 4-én.
MTI/Sóki Tamás

Rabszolgatörvény: több vidéki városban is utcára vonultak az emberek

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2019. 01. 04. 21:23

Korábban a témában:

Bár az igazán nagy tüntetés szombaton várható Budapesten, pénteken délután és este több vidéki településen is tiltakoztak a Munka Törvénykönyvének módosítása, közismertebb nevén a rabszolgatörvény ellen.

Szombathely

A vasi megyeszékhelyen nagyjából ötszázan gyűltek össze a szakadó hóesésben azon a demonstráción, amelyet az Éljen Szombathely! Egyesület, a V. mint Vas civil szerveződés, valamint parlamenti és parlamenten kívüli ellenzéki pártok szerveztek a Vasas Szakszervezetek Országos Szövetségével együtt.

Felszólalt Vágó Gábor, az LMP volt országgyűlési képviselője azt mondta, hogy soha nem volt még ilyen magas a korrupció az országban és ezért a hatalmon lévők a felelősek.

Glázer Tímea, a DK győri képviselője szerint

a kórházakra kellett volna sokkal több pénzt költeni, nem pedig stadionokra.

Csillag Tamás, a Momentum politikusa szerint a kormány intézkedéseinek hatására kényszerül egyre több fiatal külföldön dolgozni.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke elfogadhatatlannak tartotta a munka törvénykönyvének a módosítását és legalább kétszámjegyű béremelést követelt.

A beszédek után a belvároson keresztül a Fidesz helyi székháza elé vonultak, ahol Markó Péter volt fideszes megyei közgyűlési elnök mondott beszédet, egyaránt élesen bírálva a Fidesz belpolitikáját, jelenlegi politikusait és az ország külpolitikáját. Az Ugytudjuk tudósítása szerint az iroda előtt otthagytak egy „nem leszünk rabszolgák” feliratú molinót, amelyre a tüntetők közül sokan rányomták a kézlenyomatukat.

A tüntetés előtt, délután a Magyar Szakszervezeti Szövetség forgalomlassító demonstrációt is tartott a 86-os számú főúton, Balogunyomtól Szombathely irányába.

Balogunyom, 2019. január 4.
A munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidõ bõvítésérõl szóló módosítása elleni forgalomlassító demonstráció a Magyar Szakszervezeti Szövetség rendezésében a 86-os számú fõúton, Balogunyomtól Szombathely irányába 2019. január 4-én.
MTI/Varga György
MTI/Varga György

Pécs

Baranyában villámcsődülettel indult a program a Barbakánnál, ahol Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke a többi között arról beszélt, hogy a kormánypártok mindent megtagadtak, amit egykor képviseltek, mindennel szembe fordultak, amiért egykor harcoltak és eladták az ország függetlenségét az oroszoknak.

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy bérszínvonal tekintetében is fel kell zárkóztatni az országot és garantálni kell a tisztes nyugdíjba vonulás lehetőségét a magyar dolgozók számára,

mert a magyar munkavállaló nem munkaerőállat.

A flashmobot követően tüntetők a helyi Momentum szervezésében a Széchenyi térre vonultak, ott Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke az MTI tudósítása szerint mintegy ötszáz, a Szabad Pécs szerint viszont 1000-nél is több ember előtt megismételte az ellenzéki pártok öt pontos követelését, majd kijelentette

ez a mi otthonunk és nem fogjuk hagyni, hogy ellopják; (…) 2019 az ellenállás éve.

Az eseményen Péterffy Attila, a Főtáv Zrt. műszaki, fejlesztési és karbantartási igazgatója bejelentette, hogy az októberi helyhatósági választáson független polgármesterként indul a baranyai megyeszékhely vezetéséért. Az eseményen elhangzott, hogy a jelöltet az MSZP, a DK és a Momentum támogatja.

Az LMP politikusa azt írta, hogy a tüntetés útvonalán szándékosan leoltották a közvilágítást, a Szabad Pécs szerint viszont a Barbakánnál hetek óta amúgy sem égtek a lámpák.

A pécsi önkormányzat leoltotta a közvilágítást azon az útvonalon, ahol a mai kormányellenes demonstráció végigvonul.Gratulálunk!

Közzétette: Pitz Dániel – 2019. január 4., péntek

Gödöllő

Gödöllő délután kezdődött a tüntetés, de még este is több százan vonultak a városban – tudósított a Mérce.

A demonstrálók mécsest gyújtottak a Gödöllői Járásbíróság előtt, hogy így emlékezzenek meg a független bíróságok elvesztéséről. Itt beszédet mondott Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője aki azt mondta:

szabály- és törvényellenes úton fogadták el a rabszolgatörvényt és a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt, de ennél is szörnyűbb, hogy ugyanazok az emberek vannak a hatalom körül, mint a Kádár-korszak utolsó éveiben, akik most talán még aljasabbak, mint akkor voltak.

Penz András (DK) arról beszélt, hogy a Fidesz elárulta az eszméit, a köztársaságot, a demokráciát, a jogállamot és a saját választóit is, valamint felszólította Gödöllő polgármesterét és a helyi képviselőket, hogy álljanak az emberek és a polgárok mellé, és ne hagyják, hogy rabszolgát csináljanak belőlük.

Felszólalt Donáth Anna is, a Momentum alelnöke, aki szerint nem stúdiókból és színpadokról lehet megváltoztatni ezt a rendszert, hanem az emberek erejével. Egy-egy embert ki lehet rúgni az állásából, tömegeket azonban nem.

FRISSÍTÉS

Korábban úgy értesültünk, hogy a bajai tüntetés helyszínén ugyancsak lekapcsolták a közvilágítást, ám a szervezőktől azt az információt kaptuk, hogy szándékosan vonultak olyan helyre, ahol sötét volt, hogy egy flashmob keretében világító O1G feliratot rakjanak ki. Ennek megfelelően pontosítottuk cikkünket.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.