Belföld

Momentum: Megyünk füstbombáért; LMP: Ez a harc kezdete!

Áder János nem okozott meglepetést, aláírta a túlóratörvényt. Az LMP és a Momentum és a Liberálisok elsőként reagált a köztársasági elnök tettére. Előbbi szerint

Áder János ma sokadszorra bebizonyította, hogy nem a köztársaság, nem a magyar munkavállalók, hanem csak és kizárólag a Fidesz és a külföldi nagyvállalatok érdekeit képviseli köztársasági elnökként. Mára teljesen egyértelmű, hogy a magyar dolgozókat nem a Fidesz fogja megvédeni, hanem a Fidesztől kell őket megvédeni. Az LMP teljes politikai közössége a munkavállalók és a szakszervezetek oldalán áll. Ez nem a harc végét jelenti. Ez a harc kezdete!

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja pedig a hvg.hu-nak nyilatkozott arról, mit szólnak az elnöki aláíráshoz:

A Momentum botrányosnak tartja a szolgalelkű Áder rohamtempóját. Megyünk füstbombáért, holnap pedig meglátogatjuk a Sándor-palotát.

A Liberálisok szerint Áder cserben hagyta a magyar munkavállalókat. Közleményükben azt írják:

Áder János ismét bebizonyította, hogy méltatlan és alkalmatlan az államfői poszt betöltésére. A Fidesz korábbi alelnöke és egykori frakcióvezetője a magyar emberek helyett kizárólag az Orbán-kormány érdekeit képviseli. A magyar emberek döntő többség ugyanis egyértelműen elutasítja a rabszolgatörvényt. Áder ennek ellenére mégis aláírta a módosítást, amit a Fidesz keresztülerőszakolt a parlamenten. A túlóratörvényt anélkül fogadták el, hogy a szükséges szakmai egyeztetéseket lefolytatták volna az érintettekkel. A törvény tartalma és elfogadásának módja is szembemegy a munkavállalók alapvető jogaival és a demokratikus értékekkel. A szakszervezetek nem véletlenül hirdettek sztrájkot arra az estre, ha az államfő szignálja a módosítást. A Liberálisok továbbra is kiállnak a munkavállalók érdekei mellett és támogatják a tüntetéseket, a több helyen meghirdetett bojkottot és az országos sztrájkot is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik