Belföld

Elveszítheti közpénzes jellegét a „wellnessbunker”

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) eladta egy saját érdekeltsége által alapított kft.-nek a Budai Várban található épületét: 300 millió forinttal drágábban, mint ahogy azt négy éve megvette.

Az Úri utcai 72. szám alatti ház tulajdonosváltása azért különös, mert a megdrágult ingatlan megvásárlásához szükséges 1,13 milliárd forint végső soron éppen a Magyar Nemzeti Bank alapítványától érkezhetett a frissen alapított projektcéghez. Vagyis a PAIGEO úgy csinált nyereséges üzletet az ingatlanon, hogy a kör elején maga is tett MNB-ből származó közpénzt a cégláncba.

Fotó: 24.hu

A 24.hu írta meg, hogy szeptember végén, hogy Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft. néven új céget alapítottak a Matolcsy György vezette jegybank alapítványainak környékén.

Az Optimum Úri 72. Kft. közvetlen tulajdonosa és alapítója a hasonló nevű Optima Befektetési-, Ingatlanhasznosító Zrt., a Zrt. részvényei pedig az MNB öt alapítványának birtokában vannak. Utóbbiak között természetesen ott van az Úri utcai házban érdekelt Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány is.

Az Optima Zrt.-ről annyit érdemes tudni, hogy a cég az alapítványok központi vagyonkezelője, amely az elmúlt néhány évben fontos szerepet játszott abban, hogy az MNB-ből származó milliárdok veszítsenek közpénzjellegükből.

A PAIGEO – még a céghálózat létrehozása előtt, – 2015-ben vásárolta meg az Úri utca 72.-t 795 millió forintért egy magánvállalkozástól. A Hadtörténeti Múzeum szomszédságában álló ház volt az egyik első, az MNB szervezetek ingatlanvásárlásai sorában. A beruházás célja – a pénzköltésen túl – meglehetősen homályos maradt, ezért komoly sajtófigyelmet generált, amikor kiszivárgott, hogy az egyik tervjavaslat szerint pezsgőfürdővel, szaunával és úszómedencével felszerelt földalatti wellnessbunkerként hasznosítanák a romos lakóházat, és a hozzá kapcsolódó barlangrendszer. Az alapítvány vezetése később azt állította, hogy wellness biztosan nem lesz, inkább nyitott, közösségi épületet alakítanak ki a házból, ahol a Földrajzi Társaság külterületei raktárakban kallódó könyvállományát fogják elhelyezni.

Fotó: 24.hu

2015 óta egészen az utóbbi hetekig nem végeztek jelentősebb felújítást a házon.

A PAIGEO és az Optimum Úri 72. Kft. mégis az eredeti vételárnál több mint 40 százalékkal magasabb összeget jelentett be az I. kerületnek, amelynek elővásárlási joga volt az épületre. Az alapítvány a Kft. cégbírósági bejegyzése után két nappal fordult az önkormányzathoz az állásfoglalásért.

A Nagy Gábor Tamás vezette önkormányzat nem kívánt élni a jogával, így elhárult minden akadály az épület céges tulajdonba adása elől. Az átalakítási és felújítási munkák ezt követően azonnal el is kezdődtek a házon, amely a hirdetőtábla tanúsága szerint egy újabb MNB-s oktatási és kutatóközpont lesz, ha elkészül.

Az Optima Zrt. a 24.hu közadatigénylése nyomán novemberben adta ki az alapítványok vagyonával kapcsolatos főbb adatokat. Ekkor derült ki, hogy a Pallas Athéné névre keresztelt alapítványokat a jegybank 266 milliárd forint közpénzzel indította el, 2018 őszére azonban ezt a pénzt szinte teljes egészében kiszervezték egy új cégbirodalomba és ingatlanokba. Az alapítványok milliárdjai vállalati kötvényeken és befektetési jegyeken keresztül kerültek a cégbirodalom értékpapír-alapjába.

Az alapítványoknál ekkorra az induló pénz egytizede maradt csupán. Ezt a 26 milliárd forintot pedig szinte teljes egészében a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos résztulajdonában és Matolcsy György jegybankelnök volt helyettese, Balog Ádám vezetése alatt álló MKB Bankban parkoltatták.

Az alapítványok által vásárolt ingatlanok kiszervezéséről eddig nem esett szó.

Frissítés:

Az Optima Befektetési Zrt. cikkünk megjelenése után közölte: álláspontja szerint a Pallas Athéné Alapítványok egyetlen forintot sem szerveztek ki. Az Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. a piaci gyakorlatnak megfelelően ingatlanfelújítási projektjeit dedikált projektcégeken keresztül menedzseli, ez teszi lehetővé a beruházások leghatékonyabb megvalósítását és a működés átláthatóságát.  A cég szerint az alapítványi vagyon a közvagyon részét képezi. Ezt a vagyont az alapítványok nem költhetik el, hanem biztonságos befektetések mellett olyan körültekintő kockázatvállalással kezelik, hogy a lehető legmagasabb hozamot érjék el.

Műemlékmentés – luxus igények

Műemlékmentés – ez a fedőneve annak a folyamatnak, amelyben az évtizedek óta elhanyagolt nemzeti örökségünkből szemezgetnek kormányközeli kegyencek – mondta az I. kerületi önkormányzat PM-es képviselője a Budai Várban zajló ingatlan-felújításokról. V. Naszályi Márta szerint az épületeket közpénzből átalakítják, de a felújítás után csupán egy szűk elit kivagyi luxus igényeinek kielégítésére szolgálhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik