Belföld

Ha extra nyugdíjpénzt szeretne, most érdemes lépnie

Ahogy az év vége közeledik, leginkább a karácsonyi készülődéssel foglalatoskodunk, ajándékvásárlással, az ünnepi díszítéssel, menüvel. Pedig a pénzügyeinket is érdemes ilyenkor kicsit elővenni, mert sok múlhat ezen.

Extra adójóváírást hozhat az év végi befizetés

20 százalékot hozhatnak például a különböző önkéntes pénztári megtakarítások, és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) is.

Év vége (=adóév vége) felé azt érdemes végiggondolni, hogy a rendszeresen megtakarított összeg felett is van-e egy kis pluszpénzünk, amit (nyugdíj-megtakarítás esetén hosszú távon, egészségpénztárnál rövidebb távon) nélkülözni tudunk. Ha van, akkor ezt érdemes még decemberben betenni, cserébe az elérhető +20 százalékos „extra hozamért”, ami az adójóváírás révén a megtakarítási számlánkra kerülhet. Persze mindez csak akkor érdekes, ha van szja-köteles jövedelmünk és fizetendő adónk, amiből tudjuk érvényesíteni a kedvezményt.

Összefoglaltuk, melyik megtakarítási formához legfeljebb mennyi adójóváírás érvényesíthető, és ehhez mennyivel kell gyarapítani éves szinten összesen a megtakarításainkat.

Az 1800 üzletkötővel dolgozó, vállaltan a fiatalabb korosztályra és a középosztályra fókuszáló OVB pénzügyi tanácsadócég minapi tájékoztatóján azt is megtudtuk, hogy viszonylag kevesen vannak, akik ki tudják használni a maximális adójóváírást. De nem is ez lenne a legfőbb cél, hanem hogy minél többen takarítsanak meg valamennyit, és aztán ha lehetőségük van rá, érvényesítsék a 20 százalékos adójóváírást is. Több tízezren vannak ugyanis, akik ezt rendre elfelejtik adóbevalláskor.

A pénzünkkel foglalkozni kell

Egy tavalyi felmérésük szerint még mindig sokan nincsenek tisztában a megtakarítási lehetőségekkel és az adójóváírással sem. Akikkel új ügyfélként kapcsolatba kerülnek, azok körében például alig akad, aki gondolt volna az adójóváírásra – mondta Póth Viktor üzletfejlesztési igazgató.  A pénzügyi tudatosság még mindig csekély, és tapasztalatuk szerint a fiatalok körében sem jobb a helyzet egyelőre. De mint Jánosi Gergely ügyvezető igazgató fogalmazott, az y-generációs fiatalok más korosztályoknál nyitottabbak arra, hogy beszéljenek a pénzügyeikről, és meggyőzhetőek róla, hogy érdemes előre gondolkodniuk. Viszont 25-35 éves távra (például nyugdíj-megtakarítás) nehéz őket elkötelezni.

Év végén spórolhatunk a biztosítási díjakon

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha kockázati életbiztosítással szeretnénk családunk anyagi biztonságát megóvni (arra az esetre, ha velünk történne valami), nem árt ha tudjuk, a díjak januártól jelentősen drágulhatnak. Az ilyen jellegű biztosításoknál ugyanis az életkorral együtt nő az ár, és a legtöbb díjszabásnál nem a születésnapunkat, hanem a naptári évfordulót veszik alapul a biztosítók. Ennek megfelelően az új év első napján egy évvel idősebbnek számítunk már, mint az óév utolsó napján.

Ráadásul a januártól fizetendő magasabb díj nem csupán azt jelenti, hogy az első biztosítási évben kell többet fizetnünk, hanem sok esetben a szerződés teljes fennállása alatt magasabb lesz a díjunk. Egy 40 éves családfenntartó változatlan egészségügyi állapot mellett akár 10 százalékkal magasabb díjra számíthat, ha januárig vár a biztosítás megkötésével – hoztak példát.

Fotó: Thinkstock

Óvakodjunk a felelőtlen költekezéstől

A háztartások év végi kiadásai meghaladhatják a 100 ezer forintot, amit sokszor valamilyen hitelkonstrukcióval fedeznek a családok. Talán ez már késői intelem, de jövőre megfogadhatjuk: a pénzügyi tanácsadó azt javasolja, ha lehet, inkább év közben spóroljunk, nehogy súlyos eladósodással kezdődjön az új esztendő. Sokaknak éppen a karácsonyi ünnepek jelentik a pénzügyi gondok kezdetét: a felvett hitel rövid távon a gondtalanság érzetét adhatja, de az már kevésbé jó érzés, ha az új év adóssággal kezdődik, aminek terheit hosszú hónapokig vagy akár évekig nyögheti a család.

A nulla százalékos thm-mel meghirdetett áruhiteleknél, amennyiben megfelelünk a szerződésben foglalt feltételeknek, nem kell egyéb költségekkel számolnunk. Azonban körültekintőnek kell lennünk, hiszen előfordulhat, hogy ez a díjmentesség csak bizonyos futamidő vállalása esetén érvényes. Ha ettől eltér a futamidő, akkor már a jogszabályi plafonhoz közelíthetnek a thm-értékek, figyelmeztettek. Tartós fogyasztási cikkek vásárlásakor ezért a thm a jegybanki alapkamat + 39 százalékpontot is elérheti.

A hitelkártya sem feltétlenül olcsó megoldás

A hitelkártyákkal ugyanúgy fizetünk a megvásárolni kívánt áruért, mint a hagyományos bankkártyánkkal, viszont ebben az esetben nem a saját pénzünket költjük, és ezt a „kölcsönt” meghatározott időn belül vissza is kell fizetnünk. Figyeljünk rá, hogy a hitelbe felvett vagy levásárolt összeget még a szerződésben rögzített kamatmentes perióduson belül térítsük meg a hitelező intézménynek, ellenkező esetben már kamattal is kell számolnunk.

Azt is fontos tudni, hogy „költési” és türelmi időszak nem az első kártyás vásárlással indul, hanem mindig kötött az adott hónapban. Így, ha valaki a „költési” időszak utolsó napjaiban vásárol kártyájával, csak egy-két hete marad a törlesztésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik