Belföld

Csuklóztatja a NAV Hadházyt, pedig feljelentésére korábban nyomozni kezdtek

Bő egy éve, hogy Hadházy Ákos akkor LMP-s, most független országgyűlési képviselő feljelentést tett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) uniós pénzből finanszírozott, gyanúsan túlárazott projektjei miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást is indított, Hadházyt tavaly decemberben kihallgatták tanúként, mostanra azonban az adóhatóság hozzáállása megváltozni látszik.

orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )
Két marékkal szórja az uniós pénzt Orbán kedvenc egyeteme, nyomozás indult az ügyben
Költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az adóhatóság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem két uniós projektjénél kiderült aggályos esetek miatt.

Pedig az EU is furcsállja a bőkezű pénzosztást Orbán Viktor kormányfő kedvenc egyetemeként is emlegetett intézménynél, több mint másfél éve megy a huzavona az Európai Bizottság és a magyar fél között.

Azok miatt az ügyek miatt tett feljelentést még tavaly a parlamenti képviselő, amelyekről lapunk beszámolt:

  • Saját könyvét kiegészítette a volt helyettes államtitkár Boros Anita, majd ezt leadta a másik munkahelyének, az NKE-nek is, az egyetem pedig durván 10 millió forintot fizetett ki rá. Igaz, ezt az eggyel korábbi uniós programból finanszírozták.
  • Az erősen vitatható ügyek között sorolta fel Hadházy azt, hogy magas bérleti díjat fizet az EU-pénzből az egyetem azoknak a kormányhivataloknak, amelyeknek a dolgozóit valójában helyben, a kormányhivatalokban képzi. Az egyik uniós projekt a közszolgálati dolgozók fejlesztését célozza, arra kapta a pénzt az NKE.
  • Beszámoltunk korábban arról, hogy fideszes kötődésű cégeket is gazdagít az EU pénze, és három kutató cég megbízása meglehetősen nagy átfedést mutat – mégis mindhárman kivehetik a jussukat.
  • A migrációs válság kezelésének elemzésére is osztott uniós pénzt az NKE.
  • A feljelentés után derült ki, hogy a volt alkotmánybírósági elnök és római nagykövet Paczolay Péter által vezetett, az olaszok előtt álló modernkori kihívásokat tanulmányozó kutatóműhelynek 80 millió forintnyi uniós pénzt ítélt meg az NKE, aztán miután Paczolay kilépett, az elvileg két évre létrehozott műhelyt kilenc hónap elteltével bezárták.

Nagy a csend azóta, ezért Hadházy rákérdezett a NAV-nál, hogy áll a nyomozás, van-e már gyanúsított.

Két hónapig tartott, mire egyáltalán levelet kapott országgyűlési képviselő, de az október közepén megérkezett levél nem válaszolta meg a kérdéseket. Helyette hosszú okfejtésbe és jogszabályi hivatkozásokba bocsátkozott a NAV, így többek között azzal vágtak vissza a feljelentést tevő és érdeklődő képviselőnek, hogy nem árulta el, esetleg nem a nyilvánosságot akarja-e tájékoztatni, illetve mely újságokon, portálokon keresztül igyekszik a magyar embereket informálni a közszolgálati egyetem projektjei miatt indult nyomozásról.

Mivel Hadházy „csak” feljelentést tett és tanúként hallgatták ki, azóta nem keresték meg őt a hatóságok, ezért előbb igazolnia kell, hogy milyen egyéb érdeke fűződik ahhoz, hogy tájékoztatást kapjon a hatóságoktól – lényegében így érvel a NAV, amely mintha időhúzásra játszana. Majd ha Hadházy előterjeszti, milyen jogi érdeke fűződik az ügy iratanyagának a megismeréséhez, illetve ahhoz, hogy a hatóságok tájékoztassák, akkor az ügyész, illetve vádemelés esetén az illetékes bíróság elnöke elbírálja, valóban kaphat-e tájékoztatást Hadházy – ez a következtetés vonható le az adóhivatal levelében írtakból.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos az ellenzéki tüntetésen 2018. október 23-án. Fotó: Marjai János / 24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik